Jumaat, 18 Januari 2013

MLM Mc Ocean masih ada?

Saya pernah beri sedikit komen berkaitan MLM Mc Ocean. Itupun sebenarnya saya kongsikan cerita orang yang pernah hadir taklimat dan hampir terkena dengan MLM tersebut.

Apa yang menarik perhatian saya, setiap hari statistik di nuffnang dan blogger menunjukkan artikel MC Ocean ni antara yang paling mendapat perhatian. Pasti dilihat setiap hari.
(paling banyak artikel pasal isteri curang...tak tahu la kenapa)

MLM Mc Ocean ni masih mengganas mencari mangsa lagi ke?

Bagi yang mencari maklumat dan terjumpa blog ni, saya nasihatkan supaya tak perlu teruskan niat nak sertai MLM ini. Mula masuk jadi ahli dengan belian beribu RM. Barang pun bukannya kita benar-benar perlukan.

Kita beli kerana terpengaruh dengan mulut manis 'speaker' tentang imbuhan dan bonus yang bernilai puluh ribu RM. Walhal bukan mudah sebenarnya. Perlu cari downline yang sanggup nak keluarkan duit macam kita. Bukan semua orang sanggup.

Produk pula, saya tak mahu komen banyak. Cuma cuba kita nilai dengan akal yang normal, adakah produk ini benar-benar kita perlukan, berbaloikan membeli produk yang sangat mahal, dengan faedah yang kita sendiri tak pasti?

Pelan pemasaran? Kalau dah fokus pada cari downline dengan penyertaan beribu RM, terang-teranglah bercanggah dengan garispanduan MLM Syariah JAKIM. Jadi haram hukumnya. Produk beli banyak-banyak buat apa? Simpan bawah katil? Nak jual pada orang lain? (harga mahal pula).

Macam kes MLM Hai-O, beli penapis air sampai RM20k. Nak kena jual sebiji RM2k. Bukan senang-senang orang nak keluar RM2k beli barang. Akhirnya downline tak dapat, barang tak terjual. Itu yang jadi agen jual murah-murah sampai ada yang jual RM500 saje sebiji penapis air.

Jadi rasanya cubalah cari alternatif perniagaan lain yang boleh mengukuhkan status kewangan anda.

70 ulasan:

依之汉 berkata...

Pelajar selalu kena sebab tak da asas berniaga. Keluarga saya pernah tertipu dengan kes penapis air ini. Alhamdullillah lepas buat laporan polis, takut si penipu itu terus buat bayaran kepada ibu saya. "Akak, ini kes kecik punya hal. Tak perlu besar. Kita setel luar sahaja," kata tauke Cina tu.

Bro Aidid dah berhenti membongkar sebab dah tak larat nak menulis. Yelah. Asas sama. MLM menipu tapi sebab nak dia kata terus nama syarikat tu baru nak caya. Susah lah.

APAN berkata...

aku belom penah dngr lg MLM yg ni...bukan kaki MLM. lebih cenderung ke arah lain. hehe...

bro...ko penah buat pasal HERBALIFE x? kalau yg tu mcm mne lak? cam tngh naik je skang...baru2 ni ade membe offer...tp tah la...layan gitu2 je la...

Nur Fauzi Bassar berkata...

tengok kat blog aidid tu, katenye tgh buat kerja pembersihan.

apan:
herbalife guna sistem MLM jugak. tapi kalau nak beli jadi pengguna, tu terpulang la pada masing-masing.

Tapi kevin zahri tak berapa syorkan sangat herbalife. antara sebabnye harge mahal banding dengan produk yang jual secara retail. dan juge, katenye tak ade short cut nak kurus. kawal makan dan bersenam adalah cara yang terbaik.

Tanpa Nama berkata...

Herbalife tu bukan tgh naik, 5 tahun lepas sy jg diajak join herbalife, tgk pasaran pon seperti tgh naik
Sperti skrg, tp susah nk jln..dh termakan pujuk..Member ade masuk n sukses jgk tgk dier, tp kene buat full time n bz cari customer n explain kat umah2.. mc ocean ni pon Satu lg, memde lame sbenor nye, malas nk ciyer byk, klo kite dah ade keluarga n duit dh cukup n simpanan pon ok n gaji pon kire ok, muke kite nampak cool n tenang je, tp cube tgk muke ahli mc ocean, nmpk tenang?..anda nilai la sendiri..sy dh pergi up to lawatan opis n dgr seminar dari org tertinggi group tu..dgr best, nk buat terlalu byk risiko, kwn sy masuk tp dh strt ponteng keje, sapaikan tuko no fon,opis nk call pon xleh..

iryn berkata...

Sy dh join mc ocean...hehe..bagi sy, semua perniagaan tu bagus. Buktinya, ada jg. Org berjaya dlm mlm...Cuma kita kena bagi jg commitment baru nmpk hasil. Sbl ni pn sy mmg ratu mlm..elken, amway,omegatrnd, revell n mcm2 lar..semua pn x berjaya. Bukan salah sykt mlm tu..tp. mgkn sy x serius. Join mc ocean n ikut sistem mereka mmg berbaloi. So x perlu kita condemned mana2 mlm jika x pernah join n rasa sendiri kan?

Unknown berkata...

klu nk fikir ngtiv,bkn mlm je yg org pndg ngtif..smua prniagaan pn guna system mlm..cme org yg xde ilmu shj yg akn brfikiran ngtif...cbe ckp kat sy..biz ape xprlukn modal..biz ape yg xprlukn custmer..biz ape yg xprlukn produk..persoalanny..knp org yg dah bt biz ni lbh rmai brjya brbanding org yg sntiasa hny ingin mkn gaji..sy xckp mkn gaji tu xbagus..klu la u bka kdai tnpa cawangan,agakny u ade rmai cust x..

Nur Fauzi Bassar berkata...

tipikal MLM. semua sistem nak disamakan.
dah terhantuk baru terngadah.

Tanpa Nama berkata...

Sy mati akal bila baca ayat
'Tipikal MLM.semua sistem nak disamakan.
Dah terhantuk baru terngadah'
Jadi blur..finishing apa ni?
Lama dulu sy byk join mlm..tp mostly with chinese group..tp sy hilangkan diri sbb ssh nak commit dgn cara mereka..
Sekarang masih makan gaji..
"Kita digalakkan mengejar zon selesa..
Tetapi jgn kita jatuh di zon selesa"
Baru2 ni sy pernah terdengar ayat ni di satu forum agama yg membuatkan sy berfikir balik hingga sekarang..sy selesa dgn keje sy sekarang..beri sumbangan pada company utk untung berjuta-juta setiap hari..as a return sy di byr gaji..
Sy dilemma dgn keadaan di mana..ade hari sy bekerja tanpa menghiraukan makan minum sy..slalu jatuh sakit..n ade hari sy curi2 tulang sewaktu bekerja..I mean office hours..ade tak sesiapa pertikaikan masalah ini.Siapa upline sy? Waktu bekerja sy mcm mana.Sy tak kenal pun semua pembeli produk company sy?Status sy berada di zon selesa atau pun jatuh di zon selesa?

Remark: sy tidak menyalahkan pihak MLM or pihak makan gaji..sbb sy pernah berada di dua2 tempat..cuma..sy x berminat klu ade org cuba menutup periuk nasi org lain tanpa menjelaskan secara lisan utk pemahaman yg lebih jelas..

MLM is combination of words to simplify how the business is running..
Single or multi..

MlM■ Sy bekerja di company multi level..sy ade bos..bos sy ada bos..bos2 sy ade bos..
Bos di company lain yg dh bekerja selama bertahun2 boleh jadi bos sy base on experience.
SlM■ Kawan sy berniaga sendiri..dia lah bos dia lah kuli adalah single level..

Ini pemahaman sy..klu salah betulkan..sy makan gaji lebih dr 5 thn..tp ini pemahaman sy..ke sy ni tipikal MLM?



Tanpa Nama berkata...

Salam,

Semalam baru je dengar taklimat dr speaker die n dduk bilik KP untuk berbalah.

Nampak dah macamane buat duit ngn MLM ni.

MLM ni dgn kate mudah kte membuat direct selling dengan memakse beli produk tersbut. pakai tak pakai terserah. sambil kte beli, kte nk generate income, kte promote brg tersebut. tp kalau u dah bli brg smp 2k, xkn nak mnum je xmo buat ape2 kan, msti la nk cr duit jgk dgn cr downline. means 2 in 1. u jadi as penggune barang tersbut n u jd distributor brg tu.

sbb pe brg mahal. sbb harge brg tu die dah msokkan margin utk agih2 kat peserte2 die mngikut level msg2. aku tanye harge kos sbnr brg die tanak bgtau. katenye mahal sbb brg ekslusif. halo logic la kalau la maksimum kampeni bg komisen 68%, kampeni juz amek 32%, yeke barang tu material die amek dr laut dlm?

Contoh la harge RM1000 produk tu.minuman dlm 7 botol. max margin tok kampeni agih kat org2 bwh adelah 68% = RM 680. dr 680 ni die dah ssun siap2 komisen die tok org2 bwh. letsay level plg tgi mkn 30%=300, level kdue 20% = 200. level ke 3 18% = 180.

ok tengok kampeni punye kos hanye RM 320. klo marketing, takkan tu kos tunggal kot. msti die da ltk margin kat situ maybe dr RM320 tu kos die Nye RM200. RM 120 margin untung die tok bayar tax bayar bil office upah gj kerani ke ape ke.eh kate mineral tu amek kat laut dlm tgh2 laut, tukang2 yg sedut mineral tu mst gj besa2, maintenance kapal kat tgh laut plg2 stahun skali nak maintenance. bukan murah2 punye kje. so takkanla kerj2 mahal tu tibe2 produk terhasil dgn kos RM 100 aje.

tah ye idak produk tu btol mineral bawah laut kte pon xtau. ntah2 sket je mineral je lain2 hanye cmporan aje.

MLM ni hanye produk biase, produk xperlu pkai pon xape. barang tu hanye kos RM 10 tp digembar gembur khasiat smpai ltk hrg RM1000. sebb ape?sbb nk collect duit yg byk dlm ms singkat. care nk buat, hah buat scare ekslusif scre MLM. Hakikat hidup barang tu xsemahal itu dan xsekhasiat yg dicerita kann.

kalau Quacker oat tu bgus tok ksihatan npe xdjual scare MLM? elok je jual kat market.

Main focus die mmg juz networking. encourage civilian mggunakan produk tersebut. educate culture pkai produk die. smbil pkai smbil cr org smbl pkai smbl cr org. tu aje.

Diorg base in networking bkn base on volum produk tu dipakai.

aku bebalah kate smp ble dok networking je kate kampeni da 10thn. pandai die jwb mc ocean still dlm networking punye stage. agak2 la 10 thn xkan networking je ble nk pasarkan produk scare btol2 retail. xperlu nk ekslusif2 smpai hrge bribu nk bli kne join grup.

itu slh 1 strategi utk ade kilang die ade production. product die terjual. wal hal boleh je jual biase2 msok dlm market Tesco, jusco. tp sbb nk collect duit yg byk yg besa dlm mse singkat, die gune pakailah konsep MLM. Walhal sebena benanye kos produk tu murah aje. jad mahal sbb nak tanggung komisen upline downline aje.

sape yg nk wat bisnes mudah, buatla MLM. tp ilmu ape je dpt. ilmu cmne nk tipu org cmne nk tarik org. ayat manis, bukn ilmu kre matematik congak darab bahagia cmne nk pasarkan produk.

stakat buat list manusie yg nk kte tpu and then bincang strategi cmne nk pedaye org join, tu bisnes knowledge ke? bdk rempit pon klo dok mamak 5 org diskus sme2 pon reti wat cmtu.

ilmi MLM hanye focus utk berjaye mencairkan org yg dengar. tu je sekian.

moon berkata...

saya setuju dengan beberapa pendapat di atas..bukan semua orang sanggup keluarkan duit mcm kita...maka dengan itu sy buat satu biz yang di panggil mykad smart shopper program...ini klu org tak sanggup keluarkan duit kita boleh aktifkan mykad orang tersebut...apa bila org yg kita aktifkan mykad tu berbelanja...kita akan dapat purata 1% daripada perbelanjaan org tersebut...boleh tak penulis ulas biz ni dlm bolg ni...sy pun nak tau jua lebih dapam pandangan masyarakat..sedikit info mungkin di dapati di web ni
www.mykadsmart.com

atau google saja affliate junction

supporters berkata...

Betul..tak payah la condem sgt..u nak buat u buat..tak nak tak payah..takde org yg force kan..apa2 yg kita lakukan haruslah ikut kemampuan dan kemahiran diri..

Nur Fauzi Bassar berkata...

waa..ramai panas hati terbakor.

jangan lupa jenguk lagi bila income dah makin slow.

takde hal takat beli pakai sendiri, jual pada orang.

tapi kembangkan network dgn racun fikiran orang, suruh buat loan semua itu memang bangsat. sudahnye ramai downline tanggung hutang beli barang yang tak perlu.

Masha Alkautsar berkata...

Baru2 ni ade member ngajak join ocean ni...tp bila dikaji selidik care bisnes dieorg ni aku reject terus...baiklah jual air tepi jalan lg untung drpd bisnes yg nk kejar ribu2 tp nyusahkn sbnrnye...aku dulu penah join MLM..klu yg berjaya tu adalah sbg mentor utk menjerat org masuk...kot mne pun mesti kene ade beberapa org yg dijayakan utk jdkn bukti bahawa bisnes dieorg ni betul2 berjaya...setiap kwsn atau tmpt akn diletakkn geng2 tsbt utk mempengaruhi org ramai...

Tanpa Nama berkata...

Masha, kau cakap itu ini x bagus la reject la. Kau kata jual air tepi jalan lagi bagus, apa lagi buat la jual air tepi jalan. Jgn cakap serupa bangsat, cakap kuat tindakan kosong. Orang yg wat MLM ni rata2 yg berjaya kebanyakan latar belakang bisnes la, bkan kaki makan gaji.

Nak citer pasal menipu, jual krim pemutih muka pun menipu. Dalam iklan pakai 14 hari kulit putih, ada yg x putih tp g beli gak pun tak putih2 sampai ke mampos..
sekarang satu soalan kat kau, nak buat ker xnak? Kalau xnak baik diam.. Aku x heran org mcm ko turun KL join perhimpunan bangang turun harga barang la tukar kerajaan la. Mana ada benda percuma..

Tanpa Nama berkata...

Madeq mane..madeq mane? Aku mnyampah tul tgk madeq (speaker ke-3)

Tanpa Nama berkata...

Aku nyampah tul tgk madeq (speaker ke 3)...percaya bersatu oooooo yes...puihhh

Tanpa Nama berkata...

Baik..sgt baik..percaya..bersatu...ooooo yes...puihhh

Tanpa Nama berkata...

Aku nyampah tul tgk madeq (speaker ke 3)...percaya bersatu oooooo yes...puihhh

Tanpa Nama berkata...

Mkinrmi nmpknye dh ditipu dgn mcocean..konsep utama 1 susah lima..sbb ape downline atas kne cr sorng yg boleh purchase kemudian diikuti oleh orng bawah sume 35k ..mlenye bkk gp je bg terangsang modal 2k bole buat bis spe xnk..tp bile ko dah pg seminar kt hotel istana ke , hotel atau mne2 hotel..bole terhigh kwn2..mintak sume bakal2 downline yg bru terinvite dlm mcocean dgn cepat lari sementara kaki korng boleh lari.nt dh purchase deme return duit sume susut beb.90% return dpt blik mcocean kte.tp dpt ke 90%,sye syorkn biar anda putus kawan sklipun dgn geng mcocean.diorng hnye mahukan duit anda sahaja,kadang2 kawan punye pasal nt bile dh xde income xde nye kwn rpt ko nk tlg ko nye byr loan..keme dh terkena..tp trus trng yg xterbukak mata lagi suatu hri nt deme pasti melopong..sye syorkan anda tengok sistem dulu.klu anda dah paham sistem downline.anda sendiri akan keluar..sbb xnk bg orng len rse pd orng len...sye bkn nk negatifkn sspe tp hakikat ckp jelas dlm mcocean..

Faten berkata...

Baru je ter pegi event diorang tadi. Tu pun sebab kawan mintak teman. Kursus pengurusan kewangan katanya. Pukul 12 saya dah balik. Maaf, saya kerja kerajaan, walaupun gaji tak seberapa, ayat2 speaker yg menghina pekerjaan saya ini sgt menyakitkan hati.

So adios.

Tanpa Nama berkata...

Saya ada beberapa soalan,
1. kalau mcocean tipu kenapa dia ada panel syariah dan compliance syariah?
2. Kenapa bila call kpdnkk sendiri diorang cakap mcocean tiada masalah?
3. Kalau xbetul kenapa mereka dirasmikan sendiri oleh menteri kpnkk??

Ada sesiapa boleh jawab???

Tanpa Nama berkata...

Kpnkk ye.brg nek pun kpnkk xleh buat ape.nie kn mlm ocean.luaran je nmpk bek dlm mcocean xtelus lngsng..jual brg ke cri downline.bpe market value enetri,energen tu agaknye.knpe smpi kne purchase stok pastu jual sbgi modal gp,dp atau sp.klu la prospek bole la sembng cmnie.ngen ak jgn smbng cmnie.ak dah pernh buat.terkial2 kol sna sini xde perjelasan upline ngen kp mintk duit.senyp.knpe modal return amik mse yg lme utuk settle sedangkn mse byr one off xde lak byr untuk purchase hutang mcocean.bodo xbodo la mcocean.

no mlm berkata...

Series weh!!! Ada sekali upline pernah kata jgn ckp ttg 34K masa kpnkk ada.... Pas tu Upline dah hilang paut duit.
Second upline pulak xtau nak buat apa. First kat bkn MLM. lepas join ckp ini Biz MLM. Kata product x akan luput tapi luput gak. bodoh... puihh... bai tul....

Tanpa Nama berkata...

aku join biz ni sbb dapat kawan ramai, income, boleh bina keyakinan diri, banyak jaminan( skrg ada panel syariah, rmai jd fulltimer, work by team, level2 ustaz, pengarah doktor pn buat, dr johor dah ke 6 ngra dll) sbnarnya konsep dia mcm azizan othman gak la..pergi yg free utk tarik org pergi prog berbayar..dr banyak aktivit mcm teaparty bbq bowling charity kalo ske sistem cmtu santai2 berkenalan boleh buat duit apa salahnya..jwpn nya ya sampai skrg makin berkembang..500kp n 25 prince dah dilahirkan skrg ni..

Tanpa Nama berkata...

TAH LAH APA YG AKU INGIN KOMENKAN..TP SYUKURLAH AKU STUDENT PON STILL BOLEH ADA INCOME SENDIRI TANPA PTPTN..SYUKUR DENGAN PLATFOM NI LAH AKU BOLEH BAHAGIAKAN PARENTS AKU SELAMA 1TAHUN WALAU AKU BELUM BEKERJA

Tanpa Nama berkata...

saya pun dh terkena..mula2 bg tau mod

Tanpa Nama berkata...

boleh percaya ke benda McOcean ini? Saya ragu2 bila dijemput ke office dia di Pudu baru2 ini..

Tanpa Nama berkata...

dia suruh bayar rm2k plus tapi dia ckp yg penting kena hadir ke MNU event lepas event itu dia ckp sure terbuka hati..+

Tanpa Nama berkata...

oh okey.. die siap message saya ckp die dah beli tiket MNU utk saya tapi dia ckp yg penting saya kne sign up sbg GP dia..dia ckp mmg berbaloi sgt2..siap saya tak layan message dia then dia pass no saya kt kwn2 dia suruh brainwash saya..dia ckp nk jmp saya time lunch half an hour mcm tu then dia ckp nk explain semua bgi fhm..haihhh mcm2..setiap pagi dia whatsapp saya kata2 semangat..

Tanpa Nama berkata...

Harap semua maklum , saya baru menyesal kerana joint dengan Mc ocean ini..dah lah ambik hutang dari bank rm10k..then dgn cakap manis oleh KP , duit bakinya mereka paksa saya cari ..then dengan keyakinan yg mereka bagi tu..macam2 mereka ceritakan bahawa duit itu blh dpt blk dgn mencari downline..so saya setuju jual tanah pusaka saya yg bernilai rm30k..sekarang bukan sahaja jadi penghutang dgn bank tetapi dgn downline yg tarik diri .So mc ocean panggil kita byr blk bonus yg kita dpt semasa mereka joint dulu ,then yg hairannya duit yg i melabur rm35k tu p mana..Masa joint company kata akan byr jika tarik diri seblm 6bln , bila tiba masa panggil claim dgn upline pula..betol2 Mc ocean ini hisap darah seperti pacat..Bukan i sahaja ramai lagi yg menjadi penghutang bank yang sampai skrg tidak dpt byr.So bagi yang nak joint tu..Fikirla btol2..jangan jadi seperti kami.Mereka tu pandai akan collect data kita a to z then ajak p teaparty then di sana mereka akan brain wash kita ..dgn soft point kita..sampai kita melabur rm2k dulu then rm33k...Jgn percaya dgn mereka...mereka telah di trained utk bercakap dgn prospect...sampai kita percaya semua yg mereka cakap.

Tanpa Nama berkata...

Betul.. Sy dulu penah buat mc ocean.. sekarang sy anti mc ocean.. bnyak kwn2 yang buat mc ocean dah tgal buat mc ocean.. mengarut..
sekarang sy buat tone excel.. lagi sempoi.. biar x bnyak untung sen2.. tp x perlu nk berhutang.. hutang bank rm34k pn blom lgsai.. nak menyesal pn x guna.. dah terkena baru tahu.. so sapa2 yang join.. xpyah la.. nak dgr x nk trpulang..

Mizz Ain berkata...

Btul tu terasa menyesal masih ada

Mizz Ain berkata...

Btul tu terasa menyesal masih ada

Azizul Slumber berkata...

haha pdan muke korg....aku g ikot mmbr aku ari tu dh tw.... ap ka sial la korg
aku org asli pon tw MC OCEAN TU MNGARUT hihihi..... ... mna ad bnda ley jd kaya cepat.. lain klo menang loteri 1juta
..

sakitnyatuhdisini berkata...

Tlg sy!!!! suami sy dah mcm kna rasuk!!dia dah purchse gp,,pastu dpa dok hasut dia suh lbur lg 35k...dia skrg ngn saya x mcm dlu dah,,, lpas terjebak dgn mc ocen ne,,dia slalu blik lewat..x da msa dgn fmly lgsg...pastu dok p 'plih' prospek merata la knon!!argg!!!sy ne x sehat bertambh x sehat lg!!blh mati awal mcmne!!! tolong,,mcmana nk bg suami hlg ingatan pasal mc ocean tu????nk kna p bmoh ka??aduiiï

Tanpa Nama berkata...

Sangat hebat

kaptfazley Ley berkata...

kepada yg nk join mc ocean tu tepuk dada tye hati anda. Sebab yg nk berjaya bukan org2 yg komen -ve dlm ni tapi anda yg nk berjaya so anda kne petcaya org yg tunjuk anda platform ni. Sy adalah bekas ahli mc ocean wlupun sy dah x buat tapi alhamdulillah setelah sy tnjukkn peluang ni kpd adik sy yg bekerja sbg nurse jantan berusia 23th telah mngubah nasibnya dan baru ni dgn statement company telah keluarkn bmw 3 series. Aku x buat sebab aku terpedaya dgn org yg buat blog2 -Ve ni antaranya samsudin(sudin) dan hery proton diaorg keluar dari mc ocean sebab ikut azum join biz lain.. heyyy bro jika sikap tamak ada dlm diri korang xkan kemana. Aku nyesal ikut korang. Skg korang sakit ati korang buat blog pastu nk hasut geng2 supaya jgn msuk biz mc ocean. Usah khianat dgn company ni bro sebab company ni dah makin berkembang dan luaskan empayar hingga ke thailand baru ni. Aku pecaya dgn siatem dan konsep santai mc ocean sebab itu wlupun aku -ve mlm tapi aku rse inilah platform yg sesuai utk org yg -ve mlm. Celaka pasal korang la aku kne terminate dari mc ocean!! puii

Tanpa Nama berkata...

Orang yang wat MLM kebanyakanny latar belakang bisnes.?. eeee....geli nya aku dengarrrr...bluekkkkkk

Tanpa Nama berkata...

Karangan awak tidak begitu memuaskan.. jalan cerita yang berterabur.. kurang punchline...jadi...saya bagi awak satu bintang sahaja ya.....

Tanpa Nama berkata...

Anda semua apa kabarrr arkhh thui !

Tanpa Nama berkata...

semoga kamu kena brainwash

Tanpa Nama berkata...

Aq pun pena kena mcm saudari tetapi msh lg blm bwt loan smua . Dngan ayat2 manis , menjanji kn pndapatan 5-6 angka , akhirnya sy sedar sy brnasib baik dpt menyelamatkn diri drpda lautan api dorg . Bersabar la wahai saudari semoga mcocean akan terima karma dan lingkup dan xakan mncari mangsa lg untuk prniagaan dorg . Anda semua apa kabar ? *pass tangan sesama sendiri* last2 tampar yg manusia yg jalan2 acah2 millionaire.

Tanpa Nama berkata...

Nora bagi 1 Jari ye (middle finger) utk tanpa nama 29 ogos 2015 11:18 PG

Tanpa Nama berkata...

Haha..baru join..biasa la. Tggu lame skit..hehe.

Smart Link PPU berkata...

heeheheh meriah.....
saya dah pernah pi office tapi xjadi join
sbb sye nampak sesuatu yg tersembunyi....
sye memang kaki bisnes semua busnes sye buat
tapi bila sye pi dengar penerangan mc osen nie sye rasa ada yg xkena...
sbb sya rasa karna duit sye dgn kawan baik saya boleh xbertegur....
apa kah ini cra mc osen ...
sye xfaham pasal tu jer....
so masa diorg ajak sye lepak minum2 tu semua hanya topeng....
dan sye pun xberminat sbb kita hidup dlm pura2 biar berjuta pun duit kita klau smpai kawan baik pun putus baik saya susah tapi ramai kawan...
tuk kawan sye yg dah join saya selalu doa kn korg berjaya... xpe lah biar sye yg loser
rezki jodoh maut allah yg tentu kan klau meniaga kueh pun klau allah cakap kaya lah kau maka kaya lah .....

Smart Link PPU berkata...

heeheheh meriah.....
saya dah pernah pi office tapi xjadi join
sbb sye nampak sesuatu yg tersembunyi....
sye memang kaki bisnes semua busnes sye buat
tapi bila sye pi dengar penerangan mc osen nie sye rasa ada yg xkena...
sbb sya rasa karna duit sye dgn kawan baik saya boleh xbertegur....
apa kah ini cra mc osen ...
sye xfaham pasal tu jer....
so masa diorg ajak sye lepak minum2 tu semua hanya topeng....
dan sye pun xberminat sbb kita hidup dlm pura2 biar berjuta pun duit kita klau smpai kawan baik pun putus baik saya susah tapi ramai kawan...
tuk kawan sye yg dah join saya selalu doa kn korg berjaya... xpe lah biar sye yg loser
rezki jodoh maut allah yg tentu kan klau meniaga kueh pun klau allah cakap kaya lah kau maka kaya lah .....

Tanpa Nama berkata...

mengarut. org bodoh sja join mlm ni. kemaruk sgt nak cepat kaya. fkir dengan otak jiwa bersih yg diberikan. sorry not sorry.

hana feena berkata...

Ada jgk mlm yg tak menipu wassapp sy 60106273437 nanti sy bgtau kenapa sy ckp mlm yg sy buat skrg nie tak menipu?

Tanpa Nama berkata...

Kebanyakan bangsa kita kalo join bisnes selalu salahkan company, tp sedar x kite ni yg sgt malas. Org yg gagal org yg selalu beri alasan. Sy adalah warga mcocean. Dan sy tau ni adalah platform bg org yg nak kn kejayaan. Rakan sy dah bergelar CKP dan income nye 12-20k sebulan. Income sy bulan ni 24k. X de benda sng. Lg2 nk income besar. Tp kerja nk senang. Inilah titik peluh sy. Jika anda gagal . Tu salah anda. Bkn company.

Unknown berkata...

Bodoh..

Unknown berkata...

Bodoh..

Tanpa Nama berkata...

Nasib baik aku bru bayar registration je.. Aku sendiri dh diberitahu awal2 jgn cari nama company ni dlm internet, bru nk search diorg ckp jgn, diorg bg link kt whatsapp group.. Kt situ, cuma link yg menunjukkan yg McOcean ni sgt gah.. Belum sempat ke M&U n bg alasan x de duit utk ke sana, diorg dh ckp mana boleh mcm ni, dh booking utk seat kt sana nnti. Pinjam la kt family member u ke, hello, korg igt org suke ke nk pinjam2 duit bagai kerana nk ke M&U yg aku x tahu apa tah nk dibuat kt sana, bila aku ckp aku x de kwn, utk dijadikan prospect, sekeliling anda itu adalah prospect, kami akan bantu, bila dh aku ckp xde dh kwn yg boleh aku invite, x bantu aku pon team, team yg ckp kerja kita adalah 70% dr team.. Tea Party pon aku tgk semua main handphone je.. Hari ni aku dh search kt belambak blog.. Rupanya modal 34k.. Maaf la.. Mmg ade yg 2k tp 2k tu pon bkn semua org boleh cari.. So bye2 la M&U.. Aku malas nk tgk peluang yg korg ckp org yg terpilih ni.. Yg korg taw ckp "Betul, betul betulll" je.. Ape yg betul aku tahu la hahah..

Tanpa Nama berkata...

Panas nmpak.. Dlm mcOcean mana diajar utk ckp mcm ni dgn public..kalau dh join tu semua org pon betul.. Bila duduk kt party betul betul betul.. Semuanya betul.. Bila tunjuk kt org, ha dia ni la yg dh grab 20k utk kahwin, buat mcocean bru sebulan. Tp bila aku nk tgk cash n cek yg diorg bg, x leh tunjuk, privacy, privacy kepala hotak korg la.. N lg 1 masa aku diperkenalkn dgn benda ni, sikit pon x cerita sal kena cari org, cuma ckp supply barang je.. Penipu la org McOcean ni.. Bangkai !

Tanpa Nama berkata...

Jangan main-main dengan hutang2. Tidur tak lena, mandi tak basah, selera makan hilang sbb asyik fikir mane nak cari duit bayar hutang. Huuu

Tanpa Nama berkata...

Hahahahhahahahaha....terpengaruh ngan sy? Aiyoyo...lucu....bro kp fazley..bunyi ko ni mcm prince fazley yg digembar gemburkn...bkn ker ko pn pernah maki prince norwan sbb ko x dapat colect modal ko n ko jd papa kedana? Ko dh tau susahnya buat mc ocean ko lg mau menipu org..ko dh tau perjalanan mc ocean ni menipu, knapa masih lagi ko mengajak org...tang mna menipunya? Mcm mna cara sistemnya? Kata x kayakn org atas..tp spgb14% 2 tok spe yer? Butuh lah klu x kayakn org atas..ok..tp party bagai spe yg kuo modal? Sembang membohong aje lu ni..klu kata dh menipu, tetap menipu gak ko ni..ada plok sampai kp ni mengejor org minta duit org suoe along..sampai kat umah, ofice n bak kata spe yg dh g ofice 2 memang dia org x lpskn lah..lg x membohong org ker? Hasil plok dikongsi2...adoiii...

Kamal Loh berkata...

Nur Fauzi Bassar berkata...
waa..ramai panas hati terbakor.

jangan lupa jenguk lagi bila income dah makin slow.

takde hal takat beli pakai sendiri, jual pada orang.

tapi kembangkan network dgn racun fikiran orang, suruh buat loan semua itu memang bangsat. sudahnye ramai downline tanggung hutang beli barang yang tak perlu.

aku Setuju ngan Admin.. upline mc ocean mmg bangsat, paksa downline buat loan sampai 2 bank,
aku doa kn korang mc ocean tutup kedai. sebab perangai upline bangsat. tamak

Kamal Loh berkata...

https://www.youtube.com/watch?v=LsAriYs3dOs&feature=youtu.be

mc ocean Penipu.-mmg bangsat

Kamal Loh berkata...

Luxmy - Thu 31/Jul/2014 3:38pm
saya luxmy isteri seorang member mc ocean..Suami saya pinjam duit kat cimb Rm22000+Aeon Rm8000+ Cash Rm500 for register mc oceon business.Suami saya cuba sampai mati tak dapat untung.sebelum 6 bulan masa yang tamat.saya beritau suami saya untuk cancel,member2 di mc ocean tak bagi dia cancel, member2 mc ocean tak mau tlg..sekarang suami saya tak de kerja ..saya kena bayar duit rumah rm450,cimb pinjaman utk mc oceon rm600, aeon pinjaman utk mc ocean rm 120, credit card rm 240, car loan rm 500, insurance 200,personal rm400 n emas saya kat gadai rm 6000 n bapa saya ada TB saya kena bagi duit for fmly rm500..Saya punya gaji rm 1500.saya dah benci sangat untuk hidup di dunia tipu ini. hate this life because mc ocean score my way..n saya ada asma.. hidup pun susah ..kalau siapa2 nak marah or advice luxmyjenny@gmail.com.tq

Tanpa Nama berkata...

Sy mula kan bisnes ni dgn bayaran rm340.loan xapprove sebab commitment tinggi..hampir setahun sy dah ada 4 generasi..dibwh sy dgn 2 direct..alhamdulilah setiap buln ada sikit2 income. Yg penting kena usaha.

Insan terkena berkata...

Suami sy pun pernah joint mc ocean ni.nak cerita pgalaman skit la krn business ni perkahwinan kami ditangguhkan sb duit guna utk buat business ni.skrg dah khawin tapi terpaksa lagi bayar loan.suami sy smpai buat loan 3 bank untuk bayar business ni.skrg komitment beribu..leader berhenti gitu je.dulu katanya lepas 6 bulan dapat income hebat.tapi apa pun x da.sy tgk yg joint business lama business ni x da kaya raya pun.smpaikan bini ada yg kene buat kuih utk jual.satu lagi yg x faham joint business ni kene berahsia.nama company pun x boleh bgtau org.klu btul2 berminat baru boleh pergi office.apa ke jadah mcm tu.skrg hidup terpaksa tanggung hutang.

Insan terkena berkata...

😭

Insan terkena berkata...

Sedih

kyra isehak berkata...

Nasib baik.. prgi opis, tp sengja x bawak duit reg 2k lbh utk tahu plan marketing n selok belok company nie bru ni2 7/11/16
Lpas tu di push2 nye sggp nk teman g asb kluarkn duit sy tu.. smpai sudah sy x nk dftr😂 Nsb baik kongsi gn family psl mc ocean nie.. selamat 😪

Tanpa Nama berkata...

Mana2 mlm akan buat ayat pengaruh untuk masuk dgn membayangkan kita perlu positif bagai, akan kaya bagai sbb mlm hanya akan ada duit bila kita join..sbb tu ayat mlm ni pusing ka, terus ka..asal kita masuk, settle kerja diorang..pastu kita nak mampuih bayaq hutang, nak tertungging x boleh manipulasi org..nak masuk kubuq letih cari org join..tak adanya diorang nak peduli..money game..barang? Wayang

Tanpa Nama berkata...

masih ada lagi ke McoS?

Tanpa Nama berkata...

Nampak Kawan mcm bagus Kat dalam. I pun dipengaruhi utk masuk.kerana x bawah byk duit. Mereka cakap x apa. Bagi seribu pun blh. Then sy dah bayar. Skrg dah tengok byk comments. Takut lah. Boleh ambik balik itu duit tak?

Tanpa Nama berkata...

Kawan lama yg 10 tahun x jumpa tetiba contact n ajak jumpa dkt mcd. Tup tap dh terbayar 1k untuk registration dgn dpt 2 kad n 2 buku...lepas baca komen2 ni mmg seriau la. Buat solat istikarah pon hati x tenang gak dok pikir. Silap la x gugel awai2 mc ocean ni..

Tanpa Nama berkata...

penipu bnyak dlm ni.

Muhammad Fazil berkata...

salam,sape2 yg dah terkena sampai 34k tu boleh pm sy tak?sy nak tau lebih lanjut macam mana taktik mcos ni..sy dah register baru2 ni tapi nasib baik sy baru bayar rm50 je sebagai modal..sy nak tau lebih lanjut ni sbb sy nak selamatkan sorang kawan baik sy..die yg ajak sy join mcos ni tapi sy tau yg die btol2 xtau yg die dah kena tipu..sy pn lepas register hari tu baru kaji balik tapu nasib baik sy sedar dlm masa yg awal lagi..sape2 yg tau taktik diorg boleh pm sy 0193502135 kat whatsapp..sy betul2 nak selamatkan kawan baik sy tu,minta jasa baik org yg lebih brpengalaman

Muhammad Fazil berkata...

salam,sape2 yg dah terkena sampai 34k tu boleh pm sy tak?sy nak tau lebih lanjut macam mana taktik mcos ni..sy dah register baru2 ni tapi nasib baik sy baru bayar rm50 je sebagai modal..sy nak tau lebih lanjut ni sbb sy nak selamatkan sorang kawan baik sy..die yg ajak sy join mcos ni tapi sy tau yg die btol2 xtau yg die dah kena tipu..sy pn lepas register hari tu baru kaji balik tapu nasib baik sy sedar dlm masa yg awal lagi..sape2 yg tau taktik diorg boleh pm sy 0193502135 kat whatsapp..sy betul2 nak selamatkan kawan baik sy tu,minta jasa baik org yg lebih brpengalaman

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...