Isnin, 27 November 2017

Hai o kembali?

Penyakit MLM ni biasanya bermusim. Dan memang ada MLM yang lama-lama dan masih bertahan akan buat comeback dan meletup sales kembali.

Contohnya macam MLM Hai O. Pernah la dulu popular sekejap dengan produk penapis air dan korset mahalnye itu. Ramai benar yang terpedaya nak kaya cepat keluar modal berpuluh ribu beli stok penapis air dan korset. Kemudian produk tak jual pun. Sibuk carik downline yang ysanggup keluar modal sama macam dia.

Sudahnya downline tak dapat. Kemudian barang tak laku, tak terjual. Itu yang jadi sampai jual harga rugi. Penapis air harga seribu lebih RM seunit harga ahli (mahal gilaaa), jual cuma RM500 saje.... Nak habiskan stok, daripada terperuk kat rumah menyakitkan hati, lebih baik jual.

Lagi malang bila buat loan berpuluh ribu RM nak buat modal...Kena tanggung padah bayar loan sampai 10 tahun lagi...

Sekarang?

Setelah lesu dan menyepi sekejap, macam dah kembali semula Hai O ni dengan tumpuan produk lain pula. Kali ni ramai agen target kopi garam buluhnye pule. Ada juga yang terget selimut bvsm (betul ke eja?)

Dalam post berkenaan Hai o dalam blog ni dulu, tibe-tiba muncul komen-komen baru yang mempertahankan hai o ni. Ye lah kan... Depa belum kena lagi la tu.

Katanya keahlian RM50 saje. Buat apa tamak nak masuk beli barang banyak-banyak sampai berpuluh ribu RM. Danadalah lain-lain komen tipikal tahik MLM yang masih asyik dengan MLMnye itu.

Ye la. Mula memang RM50 saje. Kemudian dipujuk, promosi beli barang. Kemudian pujuk beli barang, maintain tiap bulan, carik downline, dan ada yang dipujuk jadi stokis, mini stokis...Sampai tahap tu dah berpuluh ribu RM modal diperlukan. Bila jadi macam tu, memang senyum lebar la upline. Hang buat belian ribu-ribu rm, dia maintain je point belian bulanan unntuk kaut komisyen dari hang punya belian tu.

Ni pun ada haaa rakan kenalan terdekat yang dah termakan pujuk rayu keluar duit simpanan RM20k beli barang banyak. Berlambak laa sabun, ubat gigi, kopi dan lain-lain lagi brand hai o kat rumah tuuuu...Mula-mula dulu memang bayar RM50 dan beli barang sikit-sikit saje dulu. Akhirnya terjebak juaaa.

Daripada bazir rm20k beli barang MLM tah apa-apa, baik beli barang buat stok, trading cara biasa. Ada kenalan si MLM tadi tu yang lebih bijak. Keluar modal RM10k beli mesin buat aiskrim dan bahan-bahan aiskrim. Laaa ni hampir tiap hujung minggu tak lekat kat rumah. Orang kenduri tempah aiskrim selaluuu... Nak tempah aiskrim berbekas saja pun dia buat.
Itu barulah real business.

Agak-agak siapa yang boleh bertahan lama dan makin berkembang. Si MLM yang keluar modal 20k atau abang aiskrim yang keluar modal 10k? Baca artikel penuh...

Rabu, 8 November 2017

Kopi pak belalang, arbanetwork, cwc, cwig kena 'serbu' PPIM?

Hari ini PPIM ambil tindakan setelah beratus laporan dibuat.

Ramai-ramai pergi ke pejabat nak jumpa Rozaini tapi tak dapat. Isterinye pun takdee. Jadi terpaksalah general manager hadap.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=500942930275936&id=200898756947023

Agak mustahil general manager tak tahu langsung plan busuk ni. Atau memang baru diambil bekerja sebagai pak pacak nak tadah orang datang bertalu-talu.

Sokong sangat kan kopi pak belalang ni dulu. Kita kabor molek taknak percaya. Menganjingkan kita lagi ada.


Baca artikel penuh...

Khamis, 14 September 2017

Colour of Voices overrated??

Kita lari sikit dari topik mlm dan scam.

1. Ramai dah tahu kan kumpulan vokal acapella Malaysia, Colour of Voices. Generasi muda sekarang mesti tahu. Meletop dan popular.

2. Tak dinafikan mereka berbakat. Menyanyikan semula lagu lama dengan nafas baru dan secara acapella saja. Ya suara keluar dari mulut sendiri semua. Ingat senang nak buat acapella???
Kena teliti dan cerewet.

3. Lagu yang dinyanyikan mendapat reaksi positif. Kedengaran harmoni dengan beat box, bass dan harmoni suara yang berkesan. Padan dan tak sumbang.

4. Peminat acapella perlu dengar. Berbaloi dan menyeronokkan.

Tetapi.

5. Anda perlu tahu, konsep jika diluar negara kumpulan seperti ini tidak asing lagi, malah banyak ada. Boleh buat carian di youtube. Jadi jika nak terus bersaing di luar, perlu kerja keras lagi.

6. Mereka tak ada lagu sendiri? Kebanyakannya nyanyi lagu orang. Bukannya tak ok. Cuma lebih power lagi jika ada hasilkan lagu sendiri secara acapella. Menjadikan lagu lain acapella memang bukan mudah. Tapi mencipta lagu baru sendiri untuk popular jauh lebih susah.

7. Group yang terkenal dengan acapella seperti otai boyz ii men terus menghasilkan lagu sendiri untuk bersaing. Group the gospellers (popular lagu promise) di jepun yang dah tua pun terus dengan karya mereka.

8. Senangkata untuk terus bertahan, kena hasilkan karya sendiri. Tak cukup dengan beri nafas baru pada karya orang.

9. Ada lagu yang tak sesuai diberi nafas baru. Peminat lebih suka rentak lama yang lebih evergreen dan sedap telinga dengar.
Contohnya lagu beauty and the beast. Nyanyian versi baru tak mendapat sambutan. Padahal lagu itu meletop seantero dunia didendangkan celine dion dan peabo bryson.

Colour of voices ada dalam iklan nescafe nyanyikan semula lagu man bai (kau ilhamku). Ada yang suka, ada juga yang tak suka. Sebab feel & mood lagu macam tak kena.

10. Seronok buat acapella ni. Lagilah bila menjadi. Tapi kena banyak latihan. Baca artikel penuh...

Isnin, 4 September 2017

Hai O kembali?

Ok. Akhir-akhir ni bila tengok statistik blog, artikel pasal hai o ramai pula yang cari dan baca. Tak kurang juge ada agen yang singgah komen.

Ramai yang komen tu dari group STG.

Rupenye FB page PW & SNTMLM kasi naik semula nama hai o. Patut le ramai yang cube cari artikel untuk rujukan & bacaan.

Kalau nak ulasan yang bikin panas, silelah rujuk pada blog aididmuaddib yang legend itu....walaupun dah menyepi tapi artikel yang dah ditulis memang makan dalam.

Jadi apehal lagi dengan hai o?

Ok hari ni mereka muncul semula. Kalau dulu korset & penapis air jadi produk pilihan. Kemudian ade la kejap selimut yang mahal beda'ah tu.

Kini banyak up pasal kopi garam buluh, kopi mineral tu haaa.

Tak nak cerita panjang lebar. Modus operandi masih mlm. Jadi terbuka untuk manipulasi plan headhunting. Patuh syariah? Rujuk garispanduan mlm syariah jakim. Hai o mana ada lantik penasihat syariah pun.

Daftar cuma rm50? Iye...tapi kau nak kaya, takdenye takat daftar & jual produk harga retail ni. Nak kaya dalam mlm memang kena main networking. Carik downline leee. Kena carik downline ramai & maintain sales produk tiap bulan (atau gine sendiri).
Tapi kita guna sendiri pun banyak mana je tiap bulan?

Agent tak puas hati?
Silakan nak kecam apa. Duit masing-masing. Baca artikel penuh...

Selasa, 18 Julai 2017

Hal penasihat syariah MLM

Isu ni naik agak panas seminggu dua ni bila Affiliate Junction (AJ) lantik dua orang panel penasihat syariah untuk nilai plan pemasaran mereka.


Sebelum tu kena tahu, jakim ada keluarkan garis panduan mlm syariah. Dalam itu ada sebut antara keperluan untuk jadi MLM yang harus dari sudut syariah adalah pelan pemasaran mesti disemak dan dinilai oleh panel yang berkelayakan.

Dalam kes AJ ni salah seorang penasihat syariah yang dilantik merupakan individu yang terkenal dalam dunia muamalat di Malaysia iaitu ustaz Zaharuddin.

Masalah utama

Tak mau sentuh sangat berkaitan teknikal patuh syariah yang dinilai tu. Cuma nak bangkitkan masalah utama AJ ni adalah sistem MLM. Sistem pemasaran MLM ni memang sangat terkenal dengan manipulasi headhunting. Kejar/ rekrut agen baruu. Masuk ahli dengan belian banyak. Produk longgok tepi, rekrut lagi agen bawah dengan cara sama.

MLM apa yang tak buat kerja macam ni? Kebanyakannya ada.

Kalau ikut peraturan pun, beli pangkat begitu memang dilarang dan jadi kesalahan.

Jadi apa masalahnya nak disahkan patuh syariah?

Masalah besar! Sebab patuh syariah ni cuma TOPENG/PERISAI saja nak selamatkan syarikat. Hakikatnya kerja rekrut headhunting tumasih terus dijalankan malah diajar kepada agen baru untuk buat perkara yang sama.

Jadi celah mana nak patuh syariah begitu?
Mereka bijak manipulasi dan cari loop hole. Penasihat syariah mungkin bersemangat nak bantu perniagaan untuk patuh syariah. Tapi mereka juga mungkin tak sedar bahawa mereka sedang dipergunakan oleh syarikat untuk jadi pelindung.

Akhirnya kecaman pihak awam akan berpindah kepada penasihat syariah!

Licik permainan mereka.

Penasihat syariah perlu berhati-hati

Dalam hal ini, damage have benn done..harap semuanya selesai dalam keadaan baik.

Cuma nak pesan pada sahabat dalam dunia muamalat, perlu berhati-hati. Ramai orang nak cepat kaya dengan jual agama. Jadikan agama sebagai pelaris dan daya tarikan. Jual imej agama.

Contohnya apa yang terjadi pada arba network cwc cwig kopipakbelalang.

Mereka buat MLM.
Mereka jual nama jakim, kata jakim sahkan mlm mereka patuh syariah.
Bila dah teruk kantoi dan dinafikan oleh jakim, tambah lagi perjanjian money game mereka, barulah nak cari penasihat syariah.
Dapt penasihat syariah pula macam tak pandai muamalat.
Tapi sebab title ustaz penasihat syariah, pensyarah IPT lagi, maka makin hebat yang masuk.
Duit syarikat meroket naik.
Bila dah ada masalah, penasihat syariah pun tarik diri. terus berdiam diri. Tak mahu ada kaitan lagi.
Walhal orang ramai masuk sebab nama penasihat syariah tadi!

Syarikat yang untung.
Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...