Selasa, 4 April 2017

Arba network, cwc, cwig, kopi pak belalang

Apa yang dah jadi hari ni?

Rungutan peserta yang tak dapat bayaran terus berkumandang. Malah yang nak semula modal pun tak dapat.

Gebang hebat duit masuk tiap bulan tu hanya leader besau saje dapat.

Boleh cuba baca fb page PW.

Ini pula kisah di sebuah forum online.
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=504049

Kalau rajin boleh baca awal hingga akhir. Macam mana sembang yang sampai gajah
terbang akhirnya jadi sepi bisu.

Kalau di fb boleh usha fb agen cwc yang ade tulis kr kat depan tu. Cuba komen tanya, ada la yang kena block terus.

Dah berapa ribu korang tersontot?

Baca artikel penuh...

Sabtu, 18 Februari 2017

Status terkini cwc cwig arba network?

Statistik blog mencatatkan post berkenaan cwc arba network sentiasa mendapat 'view' tertinggi setiap hari.

Mungkin sebab tak banyak blog yang paparkan kritikan pada scam tersebut, jadi carian orang ramai berkenaan scam tersebut akan singgah ke sini.

Selain blog ini anda boleh dapatkan maklumat lebih terperinci di fb page ustaz lariba.

Status terkini?

Saya tak tahu. Sebab saya tak terlibat sebagai ahli dan tak tahu kalau ada sebarang tunggakan bayaran. Cuma yang nampak aktiviti promosi di fb dah sejuk, tak seperti tahun-tahun sudah. Komentar dari fb sntmlm, pw, ustaz lariba, afyan mat rawi, muamalat.my banyak membantu memerangi aktiviti scam ini.

Berkenaan penasihat syariah, sudah tak lagi berkhidmat. Apa yang saya nampak penasihat syariah memang tak panjang umur dengan cwc kerana beliau terlibat dalam industri kewangan Islam. Jadi sebarang aduan orang ramai terhadap beliau pasti diberi perhatian ileh pihak bnm dan beri kesan juga pada institusi yang beliau wakili.
Industri kewangan Islam Malaysia bukan cap ayam.

Jadi untuk tahu status terkini, adalah lebih baik tanya pada ahli cwc sendiri.

* walau scam ini belum tepu & crash sekalipun, itu tak bermaksud ia halal dan patuh syariah. Baca artikel penuh...

Jumaat, 23 Disember 2016

Belanja sekolah mahal

Benda ni memang selalu kita dengar terutamanya pada hujung tahun, bila ibu bapa sibuk nak beli kelengkapan sekolah anak-anak.

MAHAL!

Itu memang kita tak boleh nak nafikan lagi. Tak pernah turun. Lagilah selepas gst 6% diperkenalkan. Orang miskin papa kedana pun kena bayar cukai.

Betul memang yuran sekolah dah tak perlu bayar. Tapi yuran sekolah sebelun ni pun bukannya beratus-ratus RM. Buku tulis, buku latihan, itu kena bayar dan bukan sikit nilainya. Tambah lagi kalau kelas peperiksaan.

Kalau keluarga yang berpendapatan sederhana pun merungut mahal harga barang, lagilah keluarga yang berpendapatan kecil...

Daftar tadika pun (selain pra sekolah dan kemas) dan telan belanja beratus RM. Malah ada yang cecah ribu. Itu baru tadika.

Sekolah kpm, daftar untuk beli buku di sekolah kena sedia dalam rm200 seorang. Malah mungkin lebih lagi. Tak masuk lagi kelengkapan macam kasut, uniform, alat tulis dan beg sekolah...

Suasana ekonomi makin menekan hari ni.  Jadi kita perlu rancang perbelanjaan dan elak pembaziran. Ikut keperluan, bukan kemahuan.

Baca artikel penuh...

Rabu, 21 Disember 2016

Global tijari, i-Tijari itu SCAM!

Ya. Ringkasnya apa yang mereka sembang tentang murabahah itu tak tepat.

Model perniagaan yang mereka gunakan bukannya murabahah, tapi bai' al 'inah. Sebab berlaku dua transaksi. Jual dan beli semula atau beli dan jual semula. 

Apa itu murabahah? Murabahah ni senang kata kita beli produk dengan satu harga dan jual semula dengan harga yang lebih mahal untuk mendapatkan untung. Dalam murabahah ada tiga pihak yang terlibat. Pihak yang membekalkan produk, pembeli daripada pembekal dan pengguna akhir.

Contohnya dalam model murabahah pembiayaan perumahan. secara teorinya bank bertindak beli dan bayar harga rumah kepada pihak pemaju / pemilik rumah, kemudian jual kepada kita dengan harga yang lebih mahal untuk ambil keuntungan. Tiga pihak terlibat di situ.

Tapi dalam global tijari ni hanya dua pihak saja. Kita beli dari Global Tijari harga murah, kemudian jual semula pada Global tijari dengan harga yang mahal. Produk hanya helah saja. Tak berlaku pun pindah milik secara benar. Yang berlaku cuma pertukaran duit. Di situ dah jadi riba.

Kenapa riba? Sebab berlaku pertukaran wang dengan wang yang tidak sama nilainya dan tidak dalam satu majlis / secara langsung / spot. Anda bayar kepada global tijari sebanyak RM10k (contoh). Kemudian global tijari bayar kepada anda secara ansuran. 

Dalam sisi yang lain, ia bukan lagi akad al bai', tapi boleh dilihat sebagai Qard (hutang). Seolah kita memberi pinjam kepada pihak global tijari. Tapi hutang mesti dibayar dengan nilai yang sama. Jika ditetapkan mesti bayar lebih, dah jadi riba juga.

Benda ni tak jauh beza dengan cwc/cwig/arbanetwork. Cuma bezanya cwc menjadikan cwig di indonesia sebagai pihak ketiga. Tapi pemilik cwc dan cwig adalah orang yang sama.

Jadi hindari skim/program seumpama ini. Nak kaya usaha dengan cara yang betul. 
Baca artikel penuh...

Khamis, 8 Disember 2016

Pressure Cooker: Noxxa vs Philips

Kami memang selalu masak di rumah. Iyelah kalau makan luar saja kopaklah poket. Gaji bukannya besar mana pun. Lebih jimat untuk jangkamasa panjang. Jadi dalam memudahkan kerja memasak ni ada kawan yang cadangkan beli 'pressure cooker' (pc). Sebelum ni memang tak pernah terlintas pun dalam kepala hal p.c ni. Rupanya benda ni dah lama wujud kat dunia ni. Punyalah ketinggalan.

Kawan-kawan isteri ada yang cadangkan beli pc jenama Noxxa, bawah Amway. Amway syarikat MLM. Bila tanya-tanya harga terkini dalam RM800 juga. Maklum balas dari kawan-kawan yang dah beli dan guna, periuk ni memang bagus. Kerja memasak jadi cepat dan tak perlu perhatian dan menunggu lama macam masak guna dapur biasa. Kalau masak bubur tu tak perlu nak jenguk dan tak berkerak periuk.

Tapi itulah...hargenye agak mahal la bagi kami yang tak berapa nak kaya ni. RM800.... Lagipun kita sedia maklum, harga produk yang dipasarkan secara MLM ni memang mahal (dah siap kira % untuk agen & upline)
* agen amway mesti tak suka orang cakap gini haha.

Jadi kami cari periuk pc jenama lain di pasaran. Godek-godek internet, banyaklah lagi jenama lain yang jumpa. Dari semurah-murah harga hinggalah ke harga riban-riban tak ingat dunia.

Akhirnya kami sasarkan jenama philips model 2139. Bila buat carian pasal model ni, ramai juge rupenye terjebak pakai pc philips ni. Siap ada juga fb group. Fungsi? Sama juga macam periuk noxxa. Jimatkan masa memasak. Ade juga butang untuk mod masak pelbagai makanan macam ayam, daging, bubur, nasi.

Harga? Harga jauh lebih murah! Kalau online di web lazada atau gemfive boleh dapat harga bawah RM350! Kalau beli di kedai elektrik dan pasarraya harganya sekitar RM400 hingga RM500. 

Jadi disebabkan harga yang murah ditambah dengan jenama yang kukuh (philips) maka kami pilih nak beli pc philips 2139. Cadangan awal nak beli online di gemfive atau lazada. Tapi bila fikirkan susah nak buat 'claim' kalau rosak, maka kami pilih beli di kedai.

Pusing punya pusing sampailah ke BPmall (Batu Pahat Mall). Jumpa promosi di kedai Charlie. Philips pc cuma RM399.
"kalau ade apa-apa rosak boleh datang claim kat kedai kita bang. Kita uruskan semua. Ade jaminan 2 tahun" kate adik yang kerja di situ.
Jadi pencarian kami berakhir di situ. Selamat RM399 beli Philips Pressure Cooker.

Resepi pertama yang kami masak guna periuk ni adalah bubur daging. Sediakan bahan 5 minit. Proses panaskan dalam 5 minit. Masak guna tekanan 30 minit. (guna mod masak daging). Biasa kalau nak masak bubur, tambah daging lagi memang lama nak masak. kena rajin kacau juge nak kurangkan periuk berkerak. Daging kena masak lama nak bagi lembut. Tapi guna pc ni cuma masukkan semua bahan, pilih mod yang kita nak guna dan biar masak. Boleh pergi buat kerja lain. 

Hasilnya beras kembang elok, daging pun lembut. Budak pun senang nak makan.

Jadi kepade sesiape yang nak beli pc ni kami cadangkan beli jenama philips. Harga pun tak mahal sangat dan kualiti pun bagus.

* setakat 2 hari ni dah masak bubur daging, sup daging, kari daging, nasi putih, nasi goreng. 
Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...