Selasa, 18 Julai 2017

Hal penasihat syariah MLM

Isu ni naik agak panas seminggu dua ni bila Affiliate Junction (AJ) lantik dua orang panel penasihat syariah untuk nilai plan pemasaran mereka.


Sebelum tu kena tahu, jakim ada keluarkan garis panduan mlm syariah. Dalam itu ada sebut antara keperluan untuk jadi MLM yang harus dari sudut syariah adalah pelan pemasaran mesti disemak dan dinilai oleh panel yang berkelayakan.

Dalam kes AJ ni salah seorang penasihat syariah yang dilantik merupakan individu yang terkenal dalam dunia muamalat di Malaysia iaitu ustaz Zaharuddin.

Masalah utama

Tak mau sentuh sangat berkaitan teknikal patuh syariah yang dinilai tu. Cuma nak bangkitkan masalah utama AJ ni adalah sistem MLM. Sistem pemasaran MLM ni memang sangat terkenal dengan manipulasi headhunting. Kejar/ rekrut agen baruu. Masuk ahli dengan belian banyak. Produk longgok tepi, rekrut lagi agen bawah dengan cara sama.

MLM apa yang tak buat kerja macam ni? Kebanyakannya ada.

Kalau ikut peraturan pun, beli pangkat begitu memang dilarang dan jadi kesalahan.

Jadi apa masalahnya nak disahkan patuh syariah?

Masalah besar! Sebab patuh syariah ni cuma TOPENG/PERISAI saja nak selamatkan syarikat. Hakikatnya kerja rekrut headhunting tumasih terus dijalankan malah diajar kepada agen baru untuk buat perkara yang sama.

Jadi celah mana nak patuh syariah begitu?
Mereka bijak manipulasi dan cari loop hole. Penasihat syariah mungkin bersemangat nak bantu perniagaan untuk patuh syariah. Tapi mereka juga mungkin tak sedar bahawa mereka sedang dipergunakan oleh syarikat untuk jadi pelindung.

Akhirnya kecaman pihak awam akan berpindah kepada penasihat syariah!

Licik permainan mereka.

Penasihat syariah perlu berhati-hati

Dalam hal ini, damage have benn done..harap semuanya selesai dalam keadaan baik.

Cuma nak pesan pada sahabat dalam dunia muamalat, perlu berhati-hati. Ramai orang nak cepat kaya dengan jual agama. Jadikan agama sebagai pelaris dan daya tarikan. Jual imej agama.

Contohnya apa yang terjadi pada arba network cwc cwig kopipakbelalang.

Mereka buat MLM.
Mereka jual nama jakim, kata jakim sahkan mlm mereka patuh syariah.
Bila dah teruk kantoi dan dinafikan oleh jakim, tambah lagi perjanjian money game mereka, barulah nak cari penasihat syariah.
Dapt penasihat syariah pula macam tak pandai muamalat.
Tapi sebab title ustaz penasihat syariah, pensyarah IPT lagi, maka makin hebat yang masuk.
Duit syarikat meroket naik.
Bila dah ada masalah, penasihat syariah pun tarik diri. terus berdiam diri. Tak mahu ada kaitan lagi.
Walhal orang ramai masuk sebab nama penasihat syariah tadi!

Syarikat yang untung.
Baca artikel penuh...

Jumaat, 14 Julai 2017

Alternatif produk amway

Ok. Post ni agen amway mesti ramai yang bengang tak suka punya.

Bukan nak sekat rezeki kamu. Cuma nak beri alternatif pada orang ramai yang tak tahu.
Nak fokus pada produk/ barang elektrik saje.

1. Periuk noxxa
2. Air fryer amway
3. Bread maker
4. Steam iron philips amway.

Sebelum tu kena faham. Kalau dah nama syarikat mlm ni, harga biasa mahal melantun. Dah siap peratus/percent untuk upline semua dalam harga produk. Suka tak suka benda tu kena telan. Realiti.

4 produk hotbyang depa (amway) tawarkan tu sebenarnya ada di kedai elektrik dan ada banyak jenama.

1. Periuk noxxa.
Masuk lazada.com.my contohnye. Taip pressure cooker. Berlambak kauu keluar jenama. Paling glamer model philips 2139. Harga kat kedai rm400-rm500. Online ade yang dapat RM300. Barang philips cap ayam? (takde kualiti?). Ramai benarnye dah guna.  Buat carian kat fb philips pressure cooker.

2. Air fryer & bread maker.
Kau beli brand amway, memang mahal la. Brand lain ade. Cuba cari. Philips pun ade. Tak sampai beribu harga. Iye agen amway kata barangnye kualiti. Tapi kita nengok la poket kita. Mampu pakai kancil, jangan la gatal nak beli audi.

3. Steam iron.
Amway pun ambik brand philips untuk depa jual. Yang ni kawan memang cadangkan siapa yang mampu beli, sila beli dengan amway. Harga beli siap dapat iron board percuma. Kualiti pun tip top. Tank air besau lebih 2.5 liter. Steam pun keluar lancar. Mudah nak gosok baju.
Kalau di lazada macam model philips gc8625.

Kenapa yang ni cadang beli dengan amway?
Seterika jenis ni jarang ada kat kedai.
Ada kerosakan dalam tempoh jaminan, boleh hantor ke branch amway untuk repair/claim.

Ade orang jual online dan order direct dari luar. Boleh je nak beli. Tapi kena ingat, warranty tu agak susah nak uruskan.

Kalau nak juga steam iron, beli brand philips juga. Cari di kedai elektrik. Tak semua kedai ada. Ada yang steam generator juga jenis tank airnye kecik 1.5liter. Model gc7620.

Ini pendapat peribadi. Tak setuju tak apa. Lain orang lain cara fikir.

Baca artikel penuh...

Jumaat, 30 Jun 2017

Philips pressure cooker tak kualiti?

Post pasal periuk philips yang lalu boleh tahan juge yang baca. Ada juge yang share & tepek kat fesbuk lagi. Terima kasih la ye baca.

Tapi biasa la kontroversi sikit sebab agen amway ramai yang tak suka. Bukannya kita ni anti dengan MLM amway tu. Kat rumah ni ade haaa steam iron philips yang amway jual. Kita beli & guna juga barang amway. Sebab kat pasaran susah nak jumpe iron gedabak bagus begitu. Beli siap dapat iron board besau lagi. Mudah dan lancar kerja gosok bajuu.

Tapi bila tang periuk tu, ade alternatif lain yang lagi murah & kualiti pun ok. Jadi ikut poket la kan. Rasa banyak duit, beli la noxxa tu. Rasa bajet cipuuut, kasi angkat la philips 2139 tu. Harga kat lazada rm350 kot.


Tak setuju tu tak kisah. Pendapat masing-masing kan..masa tu memang baru 2 hari pakai. La ni dah berbulan-bulan. Dan sebelum ni pun bukan tak ada orang lain yang pakai periuk philips ni. Dah bertahun juga kot sampai ada juga fb group untuk philips pressure cooker ni.

Dah 7 bulan guna periuk ni. Hampir setiap hari weii guna. Dapur gas pulak jarang guna. Alhamdulillah setakat ni tak ada masalah nak guna. Takdenye nak buang. Warranty masih ade lagi ni haa. 2 tahun ye warranty.

* balik kampung kawan gune juge noxxa buat masak, sebab adik ade beli letak kat rumah. Baca artikel penuh...

Sabtu, 24 Jun 2017

Perihal Penapis Air Murah.

* artikel ni mungkin sesuai untuk orang yang suka untuk servis sendiri peralatan rumah...

Penapis air ni dah macam satu keperluan sekarang sebab kualiti air paip kita yang 'kureng' sangat. Biasanya sebab karat dari paip.

Tak mau cerita penapis air mahal macam coway & cuckoo tu. Itu memang dah terkenal la dengan kualitinye. Cume hargenye itu bukan semua orang mampu. Kalau korang mampu baguslah. Tapi jangan pula mengata orang yang tak guna penapis tu. Kewangan & keperluan orang tak sama dengan kita.

Pakai yang murah kalau tak mampu.

Macam keluarga kami ni, macam tak perlu sangat. Tambahan komitmen bulanan masing-masing pun dah naik, makan kami cari alternatif lain.

Kat rumah memang dah pakai mineral pot pensonic yang murah tu. Sekarang harga dalam rm80 kot. Tapi biasalahkan, lambat nak tapisnye. Kena pulak anak kuat minom, tapi tak isi air atas tu. Ade masa kering.

Nak minum air rebus saja, tak lalu kenangkan karat air. Kadang ade masa memang berkeladak macam nescafe o .

Jadi cari punya cari kami beli yang ini.


Guna dua penapis saje. Beli di aeon big. Harga RM80.

Asalnya guna sediment filter (pp) dan carbon block. Carbon block ni yang penting. Dalam mana-mana filter yang mahal mesti ada guna penapis carbon. Fungsinye?
Inilah bahagian yang neutralkan air. Boleh carilah maklumatnye.

Masa baru guna dah nampak sediment filter mula kuning sebab karat. Tapi rasa air macam tak berapa sedap lagi. Mungkin sebab baru lagi dan sediment filter tak tapis halus.

Jadi kami tukar bahagian sediment tu dengan penapis ceramic. Kalau cari di kedai ada dalam rm60. Yang lagi mahal pun adaaaa kalau nak. Kedai mana? Kedai yang jual alat penapis air. Macam-macam jenama ada situ. Yang mahal riban-riban pun adeee.

Ceramic filter lagi halus tapis dari sediment. Lepas tukar saje barulah rasa air bertambah ok. Ceramic tu cepat je tukar warna makin kuning....

Penapis letak sebelah sinki je. Senang nak basuh beras ke, sayur ke, ayam ikan ke, bila air paip berkarat teruk. Takkan nak rendam beras dalam air berkeladak karat & selut kan?

Jadi untuk pencari penapis air yang murah, bolehlah cube penapis jenis ini. Setakat ni alhamdulillah.

Tapi kalau korang jenis tak suka leceh bukak, repair, servis sendiri baik guna la penapis yang mahal sikit yang ade khidmat untuk selenggara penapis air tu. Cuma kenalah bayar.



Baca artikel penuh...

Isnin, 15 Mei 2017

Kenapa komen aku takde??

Lama saya tak kemaskini blog. Idea ke laut.

Lagipun sekarang ramai tertumpu pada fb, twitter, instagram tu semua. Jadi blog jadi tempat singgah baca maklumat.

Artikel berkenaan arba networ cwc cwig kopi pak belalang yang scam masih ada pembaca. Maksudnya masih ramai juga cari maklumat pasal scam tu.
Memang tak banyak blog yang tulis pasal scam menunggang agama kopi pak belalang ni. Kat fb banyak.

Komen takde?

Blog ni siape komen memang saye tapis la dulu. Kalau tak berlambak spam iklan entah apa-apa.
Tapi komen mengutuk maki hamun pun takde hal punya, saya siarkan jugaaa.

Tapi kenapa komen aku takde?

1. Terpadam masa kat 'moderation'. Patut tekan approve, tertekan delete pulak. Mintak maap la yang tu. Tak sengaja.

2. Komen yang dulu ade tapi sekarang takde. Itu penulis tu sendiri yang padam. Saye takde padam komen yang dah di siarkan.

Jadi kalau nak komen semula tu dipersilakan la ye. Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...