Isnin, 15 Mei 2017

Kenapa komen aku takde??

Lama saya tak kemaskini blog. Idea ke laut.

Lagipun sekarang ramai tertumpu pada fb, twitter, instagram tu semua. Jadi blog jadi tempat singgah baca maklumat.

Artikel berkenaan arba networ cwc cwig kopi pak belalang yang scam masih ada pembaca. Maksudnya masih ramai juga cari maklumat pasal scam tu.
Memang tak banyak blog yang tulis pasal scam menunggang agama kopi pak belalang ni. Kat fb banyak.

Komen takde?

Blog ni siape komen memang saye tapis la dulu. Kalau tak berlambak spam iklan entah apa-apa.
Tapi komen mengutuk maki hamun pun takde hal punya, saya siarkan jugaaa.

Tapi kenapa komen aku takde?

1. Terpadam masa kat 'moderation'. Patut tekan approve, tertekan delete pulak. Mintak maap la yang tu. Tak sengaja.

2. Komen yang dulu ade tapi sekarang takde. Itu penulis tu sendiri yang padam. Saye takde padam komen yang dah di siarkan.

Jadi kalau nak komen semula tu dipersilakan la ye. Baca artikel penuh...

Selasa, 4 April 2017

Arba network, cwc, cwig, kopi pak belalang

Apa yang dah jadi hari ni?

Rungutan peserta yang tak dapat bayaran terus berkumandang. Malah yang nak semula modal pun tak dapat.

Gebang hebat duit masuk tiap bulan tu hanya leader besau saje dapat.

Boleh cuba baca fb page PW.

Ini pula kisah di sebuah forum online.
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=504049

Kalau rajin boleh baca awal hingga akhir. Macam mana sembang yang sampai gajah
terbang akhirnya jadi sepi bisu.

Kalau di fb boleh usha fb agen cwc yang ade tulis kr kat depan tu. Cuba komen tanya, ada la yang kena block terus.

Dah berapa ribu korang tersontot?

Baca artikel penuh...

Sabtu, 18 Februari 2017

Status terkini cwc cwig arba network?

Statistik blog mencatatkan post berkenaan cwc arba network sentiasa mendapat 'view' tertinggi setiap hari.

Mungkin sebab tak banyak blog yang paparkan kritikan pada scam tersebut, jadi carian orang ramai berkenaan scam tersebut akan singgah ke sini.

Selain blog ini anda boleh dapatkan maklumat lebih terperinci di fb page ustaz lariba.

Status terkini?

Saya tak tahu. Sebab saya tak terlibat sebagai ahli dan tak tahu kalau ada sebarang tunggakan bayaran. Cuma yang nampak aktiviti promosi di fb dah sejuk, tak seperti tahun-tahun sudah. Komentar dari fb sntmlm, pw, ustaz lariba, afyan mat rawi, muamalat.my banyak membantu memerangi aktiviti scam ini.

Berkenaan penasihat syariah, sudah tak lagi berkhidmat. Apa yang saya nampak penasihat syariah memang tak panjang umur dengan cwc kerana beliau terlibat dalam industri kewangan Islam. Jadi sebarang aduan orang ramai terhadap beliau pasti diberi perhatian ileh pihak bnm dan beri kesan juga pada institusi yang beliau wakili.
Industri kewangan Islam Malaysia bukan cap ayam.

Jadi untuk tahu status terkini, adalah lebih baik tanya pada ahli cwc sendiri.

* walau scam ini belum tepu & crash sekalipun, itu tak bermaksud ia halal dan patuh syariah. Baca artikel penuh...

Jumaat, 23 Disember 2016

Belanja sekolah mahal

Benda ni memang selalu kita dengar terutamanya pada hujung tahun, bila ibu bapa sibuk nak beli kelengkapan sekolah anak-anak.

MAHAL!

Itu memang kita tak boleh nak nafikan lagi. Tak pernah turun. Lagilah selepas gst 6% diperkenalkan. Orang miskin papa kedana pun kena bayar cukai.

Betul memang yuran sekolah dah tak perlu bayar. Tapi yuran sekolah sebelun ni pun bukannya beratus-ratus RM. Buku tulis, buku latihan, itu kena bayar dan bukan sikit nilainya. Tambah lagi kalau kelas peperiksaan.

Kalau keluarga yang berpendapatan sederhana pun merungut mahal harga barang, lagilah keluarga yang berpendapatan kecil...

Daftar tadika pun (selain pra sekolah dan kemas) dan telan belanja beratus RM. Malah ada yang cecah ribu. Itu baru tadika.

Sekolah kpm, daftar untuk beli buku di sekolah kena sedia dalam rm200 seorang. Malah mungkin lebih lagi. Tak masuk lagi kelengkapan macam kasut, uniform, alat tulis dan beg sekolah...

Suasana ekonomi makin menekan hari ni.  Jadi kita perlu rancang perbelanjaan dan elak pembaziran. Ikut keperluan, bukan kemahuan.

Baca artikel penuh...

Rabu, 21 Disember 2016

Global tijari, i-Tijari itu SCAM!

Ya. Ringkasnya apa yang mereka sembang tentang murabahah itu tak tepat.

Model perniagaan yang mereka gunakan bukannya murabahah, tapi bai' al 'inah. Sebab berlaku dua transaksi. Jual dan beli semula atau beli dan jual semula. 

Apa itu murabahah? Murabahah ni senang kata kita beli produk dengan satu harga dan jual semula dengan harga yang lebih mahal untuk mendapatkan untung. Dalam murabahah ada tiga pihak yang terlibat. Pihak yang membekalkan produk, pembeli daripada pembekal dan pengguna akhir.

Contohnya dalam model murabahah pembiayaan perumahan. secara teorinya bank bertindak beli dan bayar harga rumah kepada pihak pemaju / pemilik rumah, kemudian jual kepada kita dengan harga yang lebih mahal untuk ambil keuntungan. Tiga pihak terlibat di situ.

Tapi dalam global tijari ni hanya dua pihak saja. Kita beli dari Global Tijari harga murah, kemudian jual semula pada Global tijari dengan harga yang mahal. Produk hanya helah saja. Tak berlaku pun pindah milik secara benar. Yang berlaku cuma pertukaran duit. Di situ dah jadi riba.

Kenapa riba? Sebab berlaku pertukaran wang dengan wang yang tidak sama nilainya dan tidak dalam satu majlis / secara langsung / spot. Anda bayar kepada global tijari sebanyak RM10k (contoh). Kemudian global tijari bayar kepada anda secara ansuran. 

Dalam sisi yang lain, ia bukan lagi akad al bai', tapi boleh dilihat sebagai Qard (hutang). Seolah kita memberi pinjam kepada pihak global tijari. Tapi hutang mesti dibayar dengan nilai yang sama. Jika ditetapkan mesti bayar lebih, dah jadi riba juga.

Benda ni tak jauh beza dengan cwc/cwig/arbanetwork. Cuma bezanya cwc menjadikan cwig di indonesia sebagai pihak ketiga. Tapi pemilik cwc dan cwig adalah orang yang sama.

Jadi hindari skim/program seumpama ini. Nak kaya usaha dengan cara yang betul. 
Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...