Khamis, 14 September 2017

Colour of Voices overrated??

Kita lari sikit dari topik mlm dan scam.

1. Ramai dah tahu kan kumpulan vokal acapella Malaysia, Colour of Voices. Generasi muda sekarang mesti tahu. Meletop dan popular.

2. Tak dinafikan mereka berbakat. Menyanyikan semula lagu lama dengan nafas baru dan secara acapella saja. Ya suara keluar dari mulut sendiri semua. Ingat senang nak buat acapella???
Kena teliti dan cerewet.

3. Lagu yang dinyanyikan mendapat reaksi positif. Kedengaran harmoni dengan beat box, bass dan harmoni suara yang berkesan. Padan dan tak sumbang.

4. Peminat acapella perlu dengar. Berbaloi dan menyeronokkan.

Tetapi.

5. Anda perlu tahu, konsep jika diluar negara kumpulan seperti ini tidak asing lagi, malah banyak ada. Boleh buat carian di youtube. Jadi jika nak terus bersaing di luar, perlu kerja keras lagi.

6. Mereka tak ada lagu sendiri? Kebanyakannya nyanyi lagu orang. Bukannya tak ok. Cuma lebih power lagi jika ada hasilkan lagu sendiri secara acapella. Menjadikan lagu lain acapella memang bukan mudah. Tapi mencipta lagu baru sendiri untuk popular jauh lebih susah.

7. Group yang terkenal dengan acapella seperti otai boyz ii men terus menghasilkan lagu sendiri untuk bersaing. Group the gospellers (popular lagu promise) di jepun yang dah tua pun terus dengan karya mereka.

8. Senangkata untuk terus bertahan, kena hasilkan karya sendiri. Tak cukup dengan beri nafas baru pada karya orang.

9. Ada lagu yang tak sesuai diberi nafas baru. Peminat lebih suka rentak lama yang lebih evergreen dan sedap telinga dengar.
Contohnya lagu beauty and the beast. Nyanyian versi baru tak mendapat sambutan. Padahal lagu itu meletop seantero dunia didendangkan celine dion dan peabo bryson.

Colour of voices ada dalam iklan nescafe nyanyikan semula lagu man bai (kau ilhamku). Ada yang suka, ada juga yang tak suka. Sebab feel & mood lagu macam tak kena.

10. Seronok buat acapella ni. Lagilah bila menjadi. Tapi kena banyak latihan. Baca artikel penuh...

Isnin, 4 September 2017

Hai O kembali?

Ok. Akhir-akhir ni bila tengok statistik blog, artikel pasal hai o ramai pula yang cari dan baca. Tak kurang juge ada agen yang singgah komen.

Ramai yang komen tu dari group STG.

Rupenye FB page PW & SNTMLM kasi naik semula nama hai o. Patut le ramai yang cube cari artikel untuk rujukan & bacaan.

Kalau nak ulasan yang bikin panas, silelah rujuk pada blog aididmuaddib yang legend itu....walaupun dah menyepi tapi artikel yang dah ditulis memang makan dalam.

Jadi apehal lagi dengan hai o?

Ok hari ni mereka muncul semula. Kalau dulu korset & penapis air jadi produk pilihan. Kemudian ade la kejap selimut yang mahal beda'ah tu.

Kini banyak up pasal kopi garam buluh, kopi mineral tu haaa.

Tak nak cerita panjang lebar. Modus operandi masih mlm. Jadi terbuka untuk manipulasi plan headhunting. Patuh syariah? Rujuk garispanduan mlm syariah jakim. Hai o mana ada lantik penasihat syariah pun.

Daftar cuma rm50? Iye...tapi kau nak kaya, takdenye takat daftar & jual produk harga retail ni. Nak kaya dalam mlm memang kena main networking. Carik downline leee. Kena carik downline ramai & maintain sales produk tiap bulan (atau gine sendiri).
Tapi kita guna sendiri pun banyak mana je tiap bulan?

Agent tak puas hati?
Silakan nak kecam apa. Duit masing-masing. Baca artikel penuh...

Selasa, 18 Julai 2017

Hal penasihat syariah MLM

Isu ni naik agak panas seminggu dua ni bila Affiliate Junction (AJ) lantik dua orang panel penasihat syariah untuk nilai plan pemasaran mereka.


Sebelum tu kena tahu, jakim ada keluarkan garis panduan mlm syariah. Dalam itu ada sebut antara keperluan untuk jadi MLM yang harus dari sudut syariah adalah pelan pemasaran mesti disemak dan dinilai oleh panel yang berkelayakan.

Dalam kes AJ ni salah seorang penasihat syariah yang dilantik merupakan individu yang terkenal dalam dunia muamalat di Malaysia iaitu ustaz Zaharuddin.

Masalah utama

Tak mau sentuh sangat berkaitan teknikal patuh syariah yang dinilai tu. Cuma nak bangkitkan masalah utama AJ ni adalah sistem MLM. Sistem pemasaran MLM ni memang sangat terkenal dengan manipulasi headhunting. Kejar/ rekrut agen baruu. Masuk ahli dengan belian banyak. Produk longgok tepi, rekrut lagi agen bawah dengan cara sama.

MLM apa yang tak buat kerja macam ni? Kebanyakannya ada.

Kalau ikut peraturan pun, beli pangkat begitu memang dilarang dan jadi kesalahan.

Jadi apa masalahnya nak disahkan patuh syariah?

Masalah besar! Sebab patuh syariah ni cuma TOPENG/PERISAI saja nak selamatkan syarikat. Hakikatnya kerja rekrut headhunting tumasih terus dijalankan malah diajar kepada agen baru untuk buat perkara yang sama.

Jadi celah mana nak patuh syariah begitu?
Mereka bijak manipulasi dan cari loop hole. Penasihat syariah mungkin bersemangat nak bantu perniagaan untuk patuh syariah. Tapi mereka juga mungkin tak sedar bahawa mereka sedang dipergunakan oleh syarikat untuk jadi pelindung.

Akhirnya kecaman pihak awam akan berpindah kepada penasihat syariah!

Licik permainan mereka.

Penasihat syariah perlu berhati-hati

Dalam hal ini, damage have benn done..harap semuanya selesai dalam keadaan baik.

Cuma nak pesan pada sahabat dalam dunia muamalat, perlu berhati-hati. Ramai orang nak cepat kaya dengan jual agama. Jadikan agama sebagai pelaris dan daya tarikan. Jual imej agama.

Contohnya apa yang terjadi pada arba network cwc cwig kopipakbelalang.

Mereka buat MLM.
Mereka jual nama jakim, kata jakim sahkan mlm mereka patuh syariah.
Bila dah teruk kantoi dan dinafikan oleh jakim, tambah lagi perjanjian money game mereka, barulah nak cari penasihat syariah.
Dapt penasihat syariah pula macam tak pandai muamalat.
Tapi sebab title ustaz penasihat syariah, pensyarah IPT lagi, maka makin hebat yang masuk.
Duit syarikat meroket naik.
Bila dah ada masalah, penasihat syariah pun tarik diri. terus berdiam diri. Tak mahu ada kaitan lagi.
Walhal orang ramai masuk sebab nama penasihat syariah tadi!

Syarikat yang untung.
Baca artikel penuh...

Jumaat, 14 Julai 2017

Alternatif produk amway

Ok. Post ni agen amway mesti ramai yang bengang tak suka punya.

Bukan nak sekat rezeki kamu. Cuma nak beri alternatif pada orang ramai yang tak tahu.
Nak fokus pada produk/ barang elektrik saje.

1. Periuk noxxa
2. Air fryer amway
3. Bread maker
4. Steam iron philips amway.

Sebelum tu kena faham. Kalau dah nama syarikat mlm ni, harga biasa mahal melantun. Dah siap peratus/percent untuk upline semua dalam harga produk. Suka tak suka benda tu kena telan. Realiti.

4 produk hotbyang depa (amway) tawarkan tu sebenarnya ada di kedai elektrik dan ada banyak jenama.

1. Periuk noxxa.
Masuk lazada.com.my contohnye. Taip pressure cooker. Berlambak kauu keluar jenama. Paling glamer model philips 2139. Harga kat kedai rm400-rm500. Online ade yang dapat RM300. Barang philips cap ayam? (takde kualiti?). Ramai benarnye dah guna.  Buat carian kat fb philips pressure cooker.

2. Air fryer & bread maker.
Kau beli brand amway, memang mahal la. Brand lain ade. Cuba cari. Philips pun ade. Tak sampai beribu harga. Iye agen amway kata barangnye kualiti. Tapi kita nengok la poket kita. Mampu pakai kancil, jangan la gatal nak beli audi.

3. Steam iron.
Amway pun ambik brand philips untuk depa jual. Yang ni kawan memang cadangkan siapa yang mampu beli, sila beli dengan amway. Harga beli siap dapat iron board percuma. Kualiti pun tip top. Tank air besau lebih 2.5 liter. Steam pun keluar lancar. Mudah nak gosok baju.
Kalau di lazada macam model philips gc8625.

Kenapa yang ni cadang beli dengan amway?
Seterika jenis ni jarang ada kat kedai.
Ada kerosakan dalam tempoh jaminan, boleh hantor ke branch amway untuk repair/claim.

Ade orang jual online dan order direct dari luar. Boleh je nak beli. Tapi kena ingat, warranty tu agak susah nak uruskan.

Kalau nak juga steam iron, beli brand philips juga. Cari di kedai elektrik. Tak semua kedai ada. Ada yang steam generator juga jenis tank airnye kecik 1.5liter. Model gc7620.

Ini pendapat peribadi. Tak setuju tak apa. Lain orang lain cara fikir.

Baca artikel penuh...

Jumaat, 30 Jun 2017

Philips pressure cooker tak kualiti?

Post pasal periuk philips yang lalu boleh tahan juge yang baca. Ada juge yang share & tepek kat fesbuk lagi. Terima kasih la ye baca.

Tapi biasa la kontroversi sikit sebab agen amway ramai yang tak suka. Bukannya kita ni anti dengan MLM amway tu. Kat rumah ni ade haaa steam iron philips yang amway jual. Kita beli & guna juga barang amway. Sebab kat pasaran susah nak jumpe iron gedabak bagus begitu. Beli siap dapat iron board besau lagi. Mudah dan lancar kerja gosok bajuu.

Tapi bila tang periuk tu, ade alternatif lain yang lagi murah & kualiti pun ok. Jadi ikut poket la kan. Rasa banyak duit, beli la noxxa tu. Rasa bajet cipuuut, kasi angkat la philips 2139 tu. Harga kat lazada rm350 kot.


Tak setuju tu tak kisah. Pendapat masing-masing kan..masa tu memang baru 2 hari pakai. La ni dah berbulan-bulan. Dan sebelum ni pun bukan tak ada orang lain yang pakai periuk philips ni. Dah bertahun juga kot sampai ada juga fb group untuk philips pressure cooker ni.

Dah 7 bulan guna periuk ni. Hampir setiap hari weii guna. Dapur gas pulak jarang guna. Alhamdulillah setakat ni tak ada masalah nak guna. Takdenye nak buang. Warranty masih ade lagi ni haa. 2 tahun ye warranty.

* balik kampung kawan gune juge noxxa buat masak, sebab adik ade beli letak kat rumah. Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...