Rabu, 12 September 2018

Unit amanah Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Ok ada satu lagi Unit Amanah yang macam kurang popular tapi pulangan yang diberikan agak baik jugalah kalau nak banding dengan  ASB dan Tabung Haji.

Amanah Hartanah Bumiputera ni kita boleh beli unit di Maybank dan Ambank. Tak ada agen yang boleh uruskan ye. Kita sendiri yang kena uruskan. Boleh jiga buat potongan/pengeluaran dari kwsp untuk beli unit amanah ni.

Transaksi secara online pun tiade. Maka kenalah ke kaunter maybank untuk uruskan. Jangan lupa bawa ic untuk urusan pendaftaran. Kalau kita ada akaun maybank lagi mudah. Tak perlu bawa duit tunai pun. Staf bank akan uruskan untuk tolak terus dari akaun bank.
Untuk permulaan rasanya rm500 (500 unit).

Tapi.

Dividen akan dikira dan diberikan 2 kali setahun. Maksudnya sekali dalam masa enam bulan. Dividen tu pula tak terus topup unit (modal) kita tu. Dividen akan dikreditkan terus ke dalam akaun maybank kita.

Itulah yang lecehnya sikit. Tidak ada agen & urusan kena manual ke kaunter. Takde online. Jadi kalau nak tambah unit, kena pergi berurusan di kaunter juge nampaknya.

Berapa dividen?

Setakat ini konsisten sekitar 5-6 % setahun. Maksudnya sekitar 3% untuk 6 bulan. Jadi untuk setengah tahun kedua kita boleh dapat lebih sikit kalau kita tambah unit.
Tabung haji pun sekarang beri dalam 6% hibah. Asb pun tak jauh beza juga.

Jadi unit amanah AHB ni sesuai juga sebab risikonya taklah tinggi.

Paling penting AHB disahkan patuh syariah dan tersenarai dalam unit amanah patuh syariah oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Kalau rajin boleh la pergi semak.

Harapnye di masa akan datang AHB boleh usahakan untuk sistem tambah unit secara online. Sekarang ni zaman dah canggih. Asb dah boleh online. Tabung haji kalau nak tambah/keluar duit pun boleh online. Orang sekarang ramai dah celik it. Lagipun urusan online ni menjimatkan masa dan duit juga.

* Menabung / menyimpan ni kena sabar dan disiplin ye 😁 Baca artikel penuh...

Rm500 percuma SSPN bagi percuma?

Ya. Ini benda betul dan bukan tipu tau. Tapi macam tak berapa dapat sambutan pule. Tak 'hot' macam berita lain.

Tawaran masih lagi terbuka sehingga hujung tahun 2018 ni.

Bagi sesiapa yang ada anak 7-12 tahun, ada nilai RM500 dalam akaun sspn layak dapat geran sepadan RM500 percuma. Ya memang percuma.

Bagi yang baru nak buka akaun pun boleh dapat. Bukanlah semestinya mesti masukkan terus rm500. Tambah sikit-sikit pun boleh. Janji sebelum habis 2018 ni kita cukup kan akaun anak rm500. InsyaAllah kita dapat.

Bagi yang dah ada akaun tapi belum cukup rm500, boleh usaha untuk cukupkan.

Bagi yang ambil sspni plus pula. Rm500  tu mesti nilai yang ada dalam akaun. Bayaran untuk takaful tak termasuk, tak dikira.

Saya dah dapat.

Alhamdulillah ada rezeki sikit tahun ni. Bulan Ogos 2018 buka akaun sspni plus untuk anak darjah 1. Tak perlu pun berbaris pergi ke ptptn. Online saja. 10-15 minit selesai. Jimat masa kita.

Minggu pertama bulan September bila semak penyata akaun dah dapat geran sepadan rm500.

Cuma.

Buka akaun sspn ni kita tak boleh guna sesuka hati. Nilai dalam akaun hanya boleh dikeluarkan setelah anak berumur 18 tahun. Jadi memang sesuai dijadikan cara menyimpan untuk pendidikan anak.

Rebut peluang sementara masih ada ni! Bukan senang orang nak bagi rm500 percuma. Baca artikel penuh...

Jumaat, 3 Ogos 2018

Hak menutup aurat

Kita faham. Malaysia ni negara berbilang kaum. Pelbagai bangsa boleh bersama tinggal dalam satu negara dan sama-sama membangunkan negara.

Alhamdulillah. Bagus tu.

Tapi sejak akhir-akhir ni suara yang lantang mengkritik dan bersuara berlawanan dengan Islam semakin kiat, semakin lantang, semakin jelas dizahirkan tanpa selindung.

Antara isu yang mendapat komen hangat adalah isu pakaian menutup aurat.

Timbul bila ahli parlimen Pas bersuara tentang etika berpakaian pramugari. Mereka tak dibenarkan bertudung menutip aurat. Terpaksa patuh pada arahan.

Beliau minta pekerja wanita Islam dalam mana-mana sektor di Malaysia (bukan pramugari saja) diberikan pilihan untuk berpakaian menutup aurat. Sesuailah dalam perlembagaan yang meletakkan Islam sebagai agama persekutuan.

Namun ada yang salah faham, termasuk media ada yang salah tafsir dan melaporkan ahli Parlimen tersebut menuntut semua wanta bertudung di tempat kerja....

Bagi yang tak faham isu, kita ringkaskan.
Beri peluang / pilihan untuk pekerja wanita Islam berpakaian menutup aurat. Jika mereka tak mahu? Itu terpulang pada dia.
Yang penting pilihan dah diberi.
Berlaiman dengan sekarang, mereka tak ada pilihan. Baca artikel penuh...

Isnin, 29 Januari 2018

Bahana MLM Hai o.

Mlm bisnes bermusim. Ada masa hot naik dan kecoh. Kemudian beransur sunyi sepi. Dan akan kecoh semula.


Nampaknya MLM Hai O yang kecoh dulu dengan penapis air, korset dan selimut ajaib (tahik) dulu nampaknye hangat semula. 

Saya pernah juga sentuh hal ni dulu. Ini antara post lama pasal hai o yang banyak dapat komen.

http://nurfauzibassar.blogspot.my/2012/03/mlm-hai-o-rungutan-dan-luahan-bekas.html?m=1

Taktiknya sama. Pujuk masuk buat belian dengan jumlah riban-riban sampai buat loan. Barang peram. Fokus carik downline. Maksudnye fokus bukan pada produk. Buat head hunting!

Cara ini salah. Tapi majoriti mlm buat. Sebab leader/upline cepat masyukkk dapat komisyen kencang!

Kecoh semula macam group STG pujuk downline buat loan. Dan memang ada yang termakan pujuk rayunye itu.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=358245647919310&id=290499934693882

Kita sebagai pengguna kena jadi bijak. Nak harapkan kpdnkk, sampai lembu tumbuh janggut putih laaaa...
Syarikat begitu biasa licik. Kesalahan akan diletakkan pada agen. Agen yang salah.

Padahal tokey hai o tu bukan tak tau. Tapi benda tu bagi untung pada dia. Peduli apa kita melingkup nak bayar loan?

Mlm ni tak perlu end user beli produk dia. Agen yang beli dengan harga agen tu pun syarikat dah dapat untung. 
Baca artikel penuh...

Isnin, 27 November 2017

Hai o kembali?

Penyakit MLM ni biasanya bermusim. Dan memang ada MLM yang lama-lama dan masih bertahan akan buat comeback dan meletup sales kembali.

Contohnya macam MLM Hai O. Pernah la dulu popular sekejap dengan produk penapis air dan korset mahalnye itu. Ramai benar yang terpedaya nak kaya cepat keluar modal berpuluh ribu beli stok penapis air dan korset. Kemudian produk tak jual pun. Sibuk carik downline yang ysanggup keluar modal sama macam dia.

Sudahnya downline tak dapat. Kemudian barang tak laku, tak terjual. Itu yang jadi sampai jual harga rugi. Penapis air harga seribu lebih RM seunit harga ahli (mahal gilaaa), jual cuma RM500 saje.... Nak habiskan stok, daripada terperuk kat rumah menyakitkan hati, lebih baik jual.

Lagi malang bila buat loan berpuluh ribu RM nak buat modal...Kena tanggung padah bayar loan sampai 10 tahun lagi...

Sekarang?

Setelah lesu dan menyepi sekejap, macam dah kembali semula Hai O ni dengan tumpuan produk lain pula. Kali ni ramai agen target kopi garam buluhnye pule. Ada juga yang terget selimut bvsm (betul ke eja?)

Dalam post berkenaan Hai o dalam blog ni dulu, tibe-tiba muncul komen-komen baru yang mempertahankan hai o ni. Ye lah kan... Depa belum kena lagi la tu.

Katanya keahlian RM50 saje. Buat apa tamak nak masuk beli barang banyak-banyak sampai berpuluh ribu RM. Danadalah lain-lain komen tipikal tahik MLM yang masih asyik dengan MLMnye itu.

Ye la. Mula memang RM50 saje. Kemudian dipujuk, promosi beli barang. Kemudian pujuk beli barang, maintain tiap bulan, carik downline, dan ada yang dipujuk jadi stokis, mini stokis...Sampai tahap tu dah berpuluh ribu RM modal diperlukan. Bila jadi macam tu, memang senyum lebar la upline. Hang buat belian ribu-ribu rm, dia maintain je point belian bulanan unntuk kaut komisyen dari hang punya belian tu.

Ni pun ada haaa rakan kenalan terdekat yang dah termakan pujuk rayu keluar duit simpanan RM20k beli barang banyak. Berlambak laa sabun, ubat gigi, kopi dan lain-lain lagi brand hai o kat rumah tuuuu...Mula-mula dulu memang bayar RM50 dan beli barang sikit-sikit saje dulu. Akhirnya terjebak juaaa.

Daripada bazir rm20k beli barang MLM tah apa-apa, baik beli barang buat stok, trading cara biasa. Ada kenalan si MLM tadi tu yang lebih bijak. Keluar modal RM10k beli mesin buat aiskrim dan bahan-bahan aiskrim. Laaa ni hampir tiap hujung minggu tak lekat kat rumah. Orang kenduri tempah aiskrim selaluuu... Nak tempah aiskrim berbekas saja pun dia buat.
Itu barulah real business.

Agak-agak siapa yang boleh bertahan lama dan makin berkembang. Si MLM yang keluar modal 20k atau abang aiskrim yang keluar modal 10k? Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...