Isnin, 21 Januari 2019

Myfreeview Digital TV

Hari ni dah ramai pengguna beralih gunakan myfreeview. Menonton televisyen menggunakan digital tv, bukan lagi analog.


Kebanyakan tv baru sekarang tak perlu beli lagi dekoder dvbt2 sebab dah 'build' in. Tapi bagi tv yang tiada, boleh beli dekoder tvbt2 di pasaran. Ada banyakk model boleh dipilih dalam pasaran.

Sesuai sangat bagi mereka yang tak mahu guna astro.

Ok ke siaran?

Bagi pengguna di kawasan lembah klang, biasanya tak bermasalah. Guna arial dalaman pun boleh dapat.

Tapi kalau di tempat lain tu elok guna arial yang tinggi pacak atas bumbung rumah. Biasa kalau tv kita guna signal biasa (analog) dah dapat banyak saluran, maka siaran digital tv pun tak ada masalah. 

Cara pasang pun tak rumit. Boleh buat sendiri. Cuma kalau rumah tak ada sambungan arial luar tu, kena bikin sendiri tu (upah orang buat). 
 
Carian manual

Ada banyak video, perbincangan pasal cara pasang boleh didapati di internet. Biasanya carian saluran dibuat automatik.
Tapi kalau tak dapat, boleh cuba usaha buat manual. 

Macam di tempat saya ni bila autosearch siaran memang dapat. Tapi terpitus dan banyak sangkut. Jadi lepas kita buat carian manual barulah dapat dan siaran lancar.

Baca artikel penuh...

Khamis, 17 Januari 2019

Peniaga 'bundle' perlu serah RM20K pada baitulmal?

Kecoh sekejap.
Ada la berita mana sebut seorang peniaga bundle jumpa durian runtuh rm20 ribu tunai dalam karung/guni barangan bundle yang dibeli.

Maka adalah pihak yang tanya respon mufti dan menyiarkan respon mufti tersebut. Tapi rata-rata ramai tak puas hati. Maka mufti pula jadi bahan kutuk?

Apa respon mufti tu?
Beliau menyatakan duit tersebut perlu diserahkan kepada baitulmal. Tak boleh dibelanjakan dan diaimpan.

Maka meroyan sesetengah manusia ni mengutuk pula mufti dan baitulmal.
Macamlah baitulmal kebulur sangat nak duit rm20k tu.

Hak Luqatah

Buat makluman semua apa yang disebut oleh mufti tersebut dah pun ada diulas fari sudut muamalat. Ia tertakluk bawah bahagian luqatah. Senang fahamnya harta yang dijumpai.

Tapi kan dia beli baju dalam guni guni tu. Duit tu pulak ada dalam guni tu. Jadi jadi milik dia lah. Kata seorang brader ni.

Baitulmal dengki la tu. Nak mohon bantuan leceh. Nak duit laju je. Kata abam konon nak kritik baitulmal.

Tak betul begitu.

Walau jumpa dalam kawasan kita, (dalam kes ni jumpa dalam guni dia) ia masih bukan milik dia. Itulah maksudnya luqatah. Dia jumpa dalam guni dia.

Ada terjumpa dalam tempat kita tak bererti jadi hak kita. Kalau duit tu tukar la jadi ganja, nak ambik? Mau ke tali gantung kantoi dengan polis. Milik kita ke ganja tu. Mesti tak mau kan..(lain la kalau kaki ganjaa...tiap-tiap hari highhh)

Barang itu adalah amanah. Perlu dipulangkan jika tahu pemiliknya. Kalau tak serah pada kerajaan (dalam kes ni baitulmal). Pandai-pandailah baitulmal urus harta tu.


Baca artikel penuh...

Khamis, 20 Disember 2018

Cameron journey!

Sedikit catatan ringkas pergi ke Cameron Hinghland.

Percutian kami sekeluarga 4 beranak ni kira macam versi bajet juga. Taklah mewah pun. Tapi ini kali pertama pergi & bermalam di sana. Sebelum ni pergi dengan rombongan & balik hari saje.

Kenderaan.
Kereta proton persona. Alhamdulillah selesa dan selamat sampai. Ikut jalan Tapah. Tentunya jalan macam ular kena palu & curam. Kena hati-hati sebab jalan sempit. Jangan memecut. Masuk gaung kau kalau terbabas.

Penginapan.
Kami duduk 3 malam di Jasmine hotel (Brinchang). Nak ke tanah rata pun tak jauh sangat. Harga? Tempah online guna agoda. 3 malam dalam rm580 gitu untuk bilik ada 2 katil queen. Selesa untuk 4 orang tidur.
Sederet hotel budget ni ada banyak hotel lain.


Kemudahan.
Penginapan dekat dengan Balai Polis, Balai Bomba & Masjid. Kedai? Ada supermarket Jimat. Jadi senang nak beli air ke, snack ke.
Kami beli air 3 in 1 & roti biasa untuk minum-minum kat bilik. Beli juge mee segera untuk backup bila lapar.

 Klinik pun dekat. Kedai dobi layan diri ada. Turun hotel, kat ground floor hotel sebelah. Ada mesin tukar token. Sabun beli sendiri.

Kedai makan ada 2 restoran mamak, 1 restoran masakan thai (buka malam).
Seberang jalan hotel ada medan selera. Makan tengah hari ok la ada nasi & lauk. KFC pun dekat saje.

Semua ni nak pegi jalan kaki saje ye. Buang minyak je naik kereta.

Jadi bagi mereka yang tak pentingkan sangat tempat mewah, tempat ni kira strategik juge la dengan kemudahan sekeliling yang ada.

Tak ada aircond.
Ya hotel tak ada aircond. Kipas je. Untuk orang tak tahan sejuk macam kami memang ok dah. Itu pun dah gigil. Di rumah pun aircond pasang paling rendah suhu 25.

Cameron kurang sejuk?
Ya. Untuk kali ni rasa kurang dah sejuk. Kali pertama pergi dulu matahari terik. Waktu tengah hari. Tapi sejuk rasa sampai kena pakai jaket.
Kali ni pergi masih rasa sejuk tapi tak payah pakai jaket waktu tengah hari terik.

Tapi kalau hujan, waktu malam, masih sejukkk lagi.



Tempat menarik?

Ada banyak tempat menarik di Cameron ni.

Strawberi.
 Kalau kebun/ladang strawberi bersepah ada. Boleh jumpa punya. Boleh petik sendiri. Kalau peminat strawberi memang sedap la kalau pegi Cameron Highland.

Sayur.
Sayur segar banyakk. Boleh beli di pasar malam. Pasar malam Golden Hill antara tempat yang seronok kita tuju.

Kea Farm pun antara tempat beli barang & sayur yang best. Banyak pilihan.


Kebun bunga.
Antara tempat yang best pergi adalah Rose Valley, Mardi, Taman Lavender, Taman Kaktus, Big Red Strawberi Farm, banyak lagilah.

Kebun Teh.
Tak sah pergi ke sana kalau tak pergi ladang teh. Ladang teh yang popular semestinya cameron valley & ladang teh Boh. Cameron Valley ni senang je. Dalam perjalanan naik ikut jalan Tapah memang akan jumpa. Ada cafe sekali untuk minum teh.

Kalau teh Boh saya sempat pergi ke Ladang Boh Sungai Palas. Dapat tengok ladang teh, ada bilik pameran dan tayangan video, cafe, kedai jualan dan kilang proses daun teh.

Jalan naik & balik.
Kalau ikut jalan Tapah, jalannya lebih curam, sempit sikit dan lebih tajam beloknye.
Kalau ikut Simpang Pulai jalannya masih belok-belok juga. Tapi tak curam dan sempit macam ikut Tapah.

Biasa kalau orang dari arah selatan akan naik ikut Tapah. Kalau ikut Simpang Pulai akan tambah masa dalam satu jam lagi.
Kalau dari utara, pantai timur akan lebih dekat naik ikut Simpang Pulai.


Kalau pergi sana, internet & gps gps sangat membantu. Senang nak cari maklumat & cari arah nak tuju.

Pernah pergi Cameron Highland?

Baca artikel penuh...

Rabu, 12 September 2018

Unit amanah Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Ok ada satu lagi Unit Amanah yang macam kurang popular tapi pulangan yang diberikan agak baik jugalah kalau nak banding dengan  ASB dan Tabung Haji.

Amanah Hartanah Bumiputera ni kita boleh beli unit di Maybank dan Ambank. Tak ada agen yang boleh uruskan ye. Kita sendiri yang kena uruskan. Boleh jiga buat potongan/pengeluaran dari kwsp untuk beli unit amanah ni.

Transaksi secara online pun tiade. Maka kenalah ke kaunter maybank untuk uruskan. Jangan lupa bawa ic untuk urusan pendaftaran. Kalau kita ada akaun maybank lagi mudah. Tak perlu bawa duit tunai pun. Staf bank akan uruskan untuk tolak terus dari akaun bank.
Untuk permulaan rasanya rm500 (500 unit).

Tapi.

Dividen akan dikira dan diberikan 2 kali setahun. Maksudnya sekali dalam masa enam bulan. Dividen tu pula tak terus topup unit (modal) kita tu. Dividen akan dikreditkan terus ke dalam akaun maybank kita.

Itulah yang lecehnya sikit. Tidak ada agen & urusan kena manual ke kaunter. Takde online. Jadi kalau nak tambah unit, kena pergi berurusan di kaunter juge nampaknya.

Berapa dividen?

Setakat ini konsisten sekitar 5-6 % setahun. Maksudnya sekitar 3% untuk 6 bulan. Jadi untuk setengah tahun kedua kita boleh dapat lebih sikit kalau kita tambah unit.
Tabung haji pun sekarang beri dalam 6% hibah. Asb pun tak jauh beza juga.

Jadi unit amanah AHB ni sesuai juga sebab risikonya taklah tinggi.

Paling penting AHB disahkan patuh syariah dan tersenarai dalam unit amanah patuh syariah oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Kalau rajin boleh la pergi semak.

Harapnye di masa akan datang AHB boleh usahakan untuk sistem tambah unit secara online. Sekarang ni zaman dah canggih. Asb dah boleh online. Tabung haji kalau nak tambah/keluar duit pun boleh online. Orang sekarang ramai dah celik it. Lagipun urusan online ni menjimatkan masa dan duit juga.

* Menabung / menyimpan ni kena sabar dan disiplin ye 😁 Baca artikel penuh...

Rm500 percuma SSPN bagi percuma?

Ya. Ini benda betul dan bukan tipu tau. Tapi macam tak berapa dapat sambutan pule. Tak 'hot' macam berita lain.

Tawaran masih lagi terbuka sehingga hujung tahun 2018 ni.

Bagi sesiapa yang ada anak 7-12 tahun, ada nilai RM500 dalam akaun sspn layak dapat geran sepadan RM500 percuma. Ya memang percuma.

Bagi yang baru nak buka akaun pun boleh dapat. Bukanlah semestinya mesti masukkan terus rm500. Tambah sikit-sikit pun boleh. Janji sebelum habis 2018 ni kita cukup kan akaun anak rm500. InsyaAllah kita dapat.

Bagi yang dah ada akaun tapi belum cukup rm500, boleh usaha untuk cukupkan.

Bagi yang ambil sspni plus pula. Rm500  tu mesti nilai yang ada dalam akaun. Bayaran untuk takaful tak termasuk, tak dikira.

Saya dah dapat.

Alhamdulillah ada rezeki sikit tahun ni. Bulan Ogos 2018 buka akaun sspni plus untuk anak darjah 1. Tak perlu pun berbaris pergi ke ptptn. Online saja. 10-15 minit selesai. Jimat masa kita.

Minggu pertama bulan September bila semak penyata akaun dah dapat geran sepadan rm500.

Cuma.

Buka akaun sspn ni kita tak boleh guna sesuka hati. Nilai dalam akaun hanya boleh dikeluarkan setelah anak berumur 18 tahun. Jadi memang sesuai dijadikan cara menyimpan untuk pendidikan anak.

Rebut peluang sementara masih ada ni! Bukan senang orang nak bagi rm500 percuma. Baca artikel penuh...

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...