Nampaknya dunia blog semakin sepi kerana kewujudan media sosial lain seperti fb, twitter & instagram.
Tapi sesekali kita tulis jugalah di blog.
Resepi ni dapat asam pedas ni dapat dari fb. Bagi yang dah biasa masak tak susah mana pun.
Tapi bagi yang baru belajar pun boleh cube. Dijamin tak susah.
Ok bahan-bahan tengok senarai dalam gambar.
Tertinggal pulak kunyit. Kunyit nak letak ambik dalam seinci kunyit hidup kisar sekali dengan bahan tu. Atau guna serbuk, tabur je dalam satu sudu kecik/sudu teh masa tumis.
Belacan takde, boleh ganti dengan udang kering dalam dua sudu kecik gitu.
Nak kurang pedas, kurangkan sikit lada & lebihkan bawangg. Letak la dalam 4 ke 5 biji yang besar.
Letak minyak jangan sikit sangat. Tapi jangan banyak sangat. Hidangan ni untuk 4 orang. Minyak dalam 1/3 hingga 1/2 cawan pun cukup.
Kemudian dah garing sikit pecah minyak masukkan serai. Boleh nengok gambor je la senang.
Asam jawa kawan guna dua sudu besar. Guna cap adabi. Nak guna jenis yang ade biji pun bolehh. Yang ni senang nak bancuh dengan air.
Lepas masuk serai, masukkan air asam. Air tu kena pandai agak jangan banyak sangat.
Masa ni masukkan aksesori lain macam bendi, bunga kantan, daun kesom, tomato.
Perasakan letak garam dengan gula. Pandai-pandai la agak dan rasa. Ikut lidah masing-masing.
Masukkan ikan. Kita guna ikan patin. Masukkan ikan bagi tenggelam. Agak ikan separuh masak boleh matikan api dan tutup periuk. Bila kuah sejuk insyaAllah ikan masak. Tips ni untuk elak ikan hancurrr terlebih masak.
Kalau masak ikan kecik macam kembong, lepas masukkan ikan boleh tutup periuk dan matikan api.
Siap.
Bergembiralah makan ye.
Kat youtube pun kawan letak gambor ni.
https://youtu.be/5hiAHuFNGLw
Tiada ulasan:
Catat Ulasan