Isnin, 7 Julai 2014

Courts Mammoth cekik darah?

Pernah beli barang di Courts Mammoth (cm)?  Saya pernah beli sekali. Vacum cleaner, bayar tunai. Takde hutang. Tapi ramai rakyat Malaysia terutama melayu beli secara hutang dengan cm.

Rasanya kalau kita teliti betul-betul iklan yang diberi kita boleh agak berapa jumlah sebenar yang kita akan bayar nanti.
Berganda-ganda mahalnye. Baik kumpul duit beli tunai. Atau beli dengan kedai yang biasa kita beli, mintak bayar ansuran dua atau tiga kali.

Itu lebih selamat dari buat ansuran bayar bertahun-tahun dengan kedai macam cm ni. Takut barang dah rosak, buruk, hutang tak abis bayar lagi.

Terjumpa pula pengalaman buruk rakyat Malaysia yang berurusan dengan cm ni.

Baca sini.

Dari pemerhatian yang dibuat pada komen- komen pelanggan itu, harga promosi setengah harga itu cuma tipu saja. Nak harga tu, kena beli secara ansuran yang akhirnya harga lebih tinggi dari harga asal sebelum dibuat potongan harga.

Nampak gila kan? Tapi itu yang jadi.

Nasihat saye, kalau nak beli barang kat cm ni baik beli dengan tunai. Selamat. Kalau hutang ni, menyesal tak sudah nanti. Kat cm tak boleh tawar harga, nak 'nego' bayar dua atau tiga kali.

10 ulasan:

Teacher Basariah berkata...

Masa zaman bujang dlu je pernah beli dgn cm ni..pastu mmg xpenah dah..merapu jek..setuju beli secara tunai atau beli je dgn kedai letrik besa dkt rumah

Nur Fauzi Bassar berkata...

Kalau dah biase beli kat satu kedai, biase tauke tu mesti bagi kalau takat nak bayor dua kali untuk barang yang mahal.

mangsa berkata...

Siapa kata courts tidak amik tindakan. saya pernah kena masuk di mahkamah jalan duta pada 13/11/2014 di dakwa di bawah kes kehutangan sivil. walaupun hutang saya dalam rm 3k je. tetap kena bayar dlm extra 7k sbb tanggung kos guam and mahkamah mcm palat. saya ingat kan benda ni boleh di elakkan. but see ? courts mammoth ni dia amik tindakan cuma xsemua customer dia amik tindakan. and sbelum saya masuk mahkamah pun kena freeze akaun kot. sbb kita hutang dgn pihak syarikat bukan bank. mmg sial punya courts mammoth. kalau korang tak percaya korang tunggu jela. confirm 1 day korang kena. nak lawan mahkamah diarang ada bukti kita sign agreement. apa saya nak ckp is kita dah terperangkap dengan diarang ni. nak taknak terpaksa la bayar hutang ni. ini kisah benar guys.

Encik Topeng berkata...

sesenang beli je cash kat courts. aku beli cash rilek je. takde masalah. beli pulak time promotion. bnyk jugak dpt less. jimat gila.

Stevie G berkata...

ha ah. beli cash kt courts mmg murah. lebih murah dr kedai lain. aku pernah beli kt courts, mesin basuh. lepas beli tu tgk kt kedai lain model sama tp lg mahal. nasib baik dh beli kt courts time promosi. untung. huhu

Nur Fauzi Bassar berkata...

Beli tunai memang selamat insyaAllah. Takde nak pikir hutang. Beli ansurans ni kalau ikat lama sangat pening jadinye

Nur Fauzi Bassar berkata...

Beli tunai memang selamat insyaAllah. Takde nak pikir hutang. Beli ansurans ni kalau ikat lama sangat pening jadinye

En. Mohsin berkata...

kan.. tp tu la. trpulang pd org. ada yg tak mampu nk beli cash, kene le beli ansuran. sbb kalau mcm nk pakai sgt sesuatu brg. mcm peti sejuk. cuma kna make sure mampu bayar ikot time yg ditetapkn. baru tak timbul isu ke masalah d kendian hari.

Encik Topeng berkata...

ada mmber aku beli ansuran tp bayar tak pernah miss la. okay je takde mslh. siap courts bagi diskaun lg. yg penting jgn skip bayar. sbb dh sign term kan nk byr mcm mana. ehehe.

Stevie G berkata...

katanya ada promosi tv murah skrg kat courts. smpai 18hb. mmber aku wasep bgtau dia br angkat tv 55". cis.. belagak pulak mntang2 beli cash skrg. sblm ni bli pakai flexicredit je ahaha

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...