Selasa, 3 Mac 2009

Air paip di rumah

Di rumah saya ada dipasang penapis air. Penapis itu dipasang di sinki dapur kami. Rasanya hampir 8 bulan penapis air tersebut digunakan di rumah ini. Kehadiran penapis tersebut di rumah menyelamatkan kami daripada berterusan menggunakan air paip yang berkarat..

Karat yang terkumpul boleh dilihat dengan jelas pada penapis tersebut.....Memang berkarat...Saya tidak dapat bayangkan bagaimana karat yang berkumpul di penapis tersebut masuk ke dalam badan sebagai air minuman....Ini keadaan penapis sebelum dicuci. Setelah sebulan digunakan, inilah keladak/karat yang dapat dikumpulkan. Pernah penapis ini warnanya lebih gelap, seperti warna lumpur. Kotornya......Setelah dibasuh dan diberus sedikit, inilah rupanya. Itupun kelihatan kuning sedikit, kerana telah hampir setahun digunakan.

Segala hal ehwal tentang mencuci bahan makanan,memasak dan minum, saya akan gunakan air yang telah ditapis. Bila mengenang keladak dan karat yang terkumpul, jadi gerun dan tak sanggup nak minum air dari paip tanpa ditapis....

Nasihat saya, hati-hati minum air dari paip. Lagi elok kalau ditapis dahulu......

Tiada ulasan:

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...