Isnin, 5 Januari 2009

Palestin...perihatinkah kita?

Akhir-akhir ini berita mengenai pencerobohan tentera Yahudi terhadap Palestin di Gaza semakin banyak mendapat perhatian di ruangan berita di televisyen. Semapt juga menyaksikan laporan yang disediakan oleh buletin utama semalam. Paparan yang dibuat agak menyentuh hati. Tahniah pada Buletin Utama.

Siapa sebenarnya yang menjadi sasaran tentera Yahudi tersebut. Jika dilihat pada jumlah mangsa yang cedera dan terkorban, majoritinya adalah orang awam yang terdiri daripada orang tua, wanita malah kanak-kanak!

Tahun baru Hijrah dan tahun baru masihi yang baru berlalu, rata-rata negara diseluruh dunia mengadakan sambutan dengan bunga api yang cantik menerangi malam tahun baru. Di Palestin, tahun baru mereka disambut dengan bedilan bom, diterangi oleh cahaya letupan bom yang memusnahkan kediaman awan termasuk Hospital dan Masjid. Malah bangunan pentadbiran seperti bangunan Parlimen juga turut dibedil.Alasan serangan dilakukan mahu memburu tentera Hamas yang dianggap pengganas dan menghentikan bedilan Hamas terhadap Israel. Namun mangsanya, orang awam yang tak bersenjata, wanita dan ibu yang lemah, kanak-kanak yang memegang mainan...Itu sasaran mereka. Bukan tentera atau pejuang Hamas.

Lihat sendiri bagaimana Yahudi yang jahanam itu merampas sedikit demi sedikit tanah Palestin hasil "toleransi" dan demokrasi terutama restu daripada Amerika Syarikat.


Pelbagai sekatan yang dilakukan, menyebabkan penduduk Palestin serba serbi kekurangan dan MEREMPAT di negara mereka sendiri. Makanan tidak cukup, duit tak cukup, bahan keperluan tak cukup, apatah lagi hendak mendapatkan bekalan senjata menentang Yahudi? Hasilnya terjadi perang antara senapang dan balingan batu.....


Apa dosa mereka............


Anda perihatin? Tahukah anda keadaan di sana yang semakin genting?

Tiada ulasan:

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...