Khamis, 8 April 2010

Mari memasak lagi

Kadang-kadang memasak juga boleh meredakan tekanan setelah pening kepala memikirkan kerja-kerja di sekolah. Menu kali ini ialah rendang ayam. Resepi dan cara memasak ini saya temui di saifulislam.com.

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam (organik, kampung, atau ayam yang agak pejal isinya)
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus
5 batang serai, dititik (dihiris) halus
5 biji bawang merah saiz sederhana atau 2 biji bawang besar, dimayang halus
1 inci halia, juga dihiris halus
1 ketul lengkuas, dihiris kepingan
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
2 kotak santan segera (atau 4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa

Mula memasak


Setelah siap

Cara memasaknya mudah saja. Cuma gaulkan semua bahan dan masak di atas api yang kecil. Cuma saya terleka lambat mengeluarkan ayam setelah masak, jadi ayamnya agak hancur. Namun masih selamat dimakan. Rendangnya gelap kerana saya gunakan gula merah.

Gula merah dimasukkan setelah pecah minyak

Tiada ulasan:

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...