Selasa, 9 Oktober 2012

Lagi cerita MLM - MC Ocean

Saya buat 'blog walking' dan terjumpa cerita pasal MLM di blog ini. 

Boleh cuba klik dan baca. Kalau larat, baca sekali ruangan komen. Seperti biasalah ada yang cuba jadi hero menegakkan benang yang basah.

Biasanya yang tampil 'back up' adalah mereka yang berjaya / berduit/ berwang (beruang??)

Katanya mereka yang tak berjaya adalah mereka yang malas dan tak berusaha. Sistem itu tak salah, tapi kita yang salah sebab tak ikut. Itulah kebiasaan hujjah balasnya.

Namun bagi saya, perkara seperti itu mudah dipatahkan dengan Garis Panduan MLM Syariah JAKIM.

Amat jelas sekali apa yang dipromosikan dalam seminar MC Ocean itu begitu bertentangan dengan garispanduan yang telah ditetapkan.

Apa perlu sehingga RM 33/34 ribu untuk menyertai MLM. Itu juga rasanya salah kerana membeli pangkat. Kemudian lakukan head hunting..

Apa pun, pastikan anda teliti dahulu jika diberi peluang perniagaan. Jangan terus setuju dan angguk. Lebih-lebih lagi modalnya berpuluh-puluh ribu.

Yang menanggung hutangnya nanti kita juga. Upline semua apa peduli.

Dah dapat duit, selamatlah kita terkapai sendirian.

* Kemaskini 6.10.2013

Nampaknya komen post ini pun panjang berjela. Kalau rajin bacelah ye.
Jangan lupa rujuk garis panduan MLM Syariah JAKIM.
Nak menilai, tak perlu masuk jadi ahli pun.

632 ulasan:

«Lebih lama   ‹Lebih lama   401 – 600 daripada 632   Terbaru›   Baru»
Nur Fauzi Bassar berkata...

kalau jumpe nak menerangkan MLM tu tak payah la buang mase.

sama saje seperti modus operandi MLM lain, cuma beza pada produk dan sikit2 beza pada marketing plan.

nak kaya, tetap kena cari downline yang ramai.

Tanpa Nama berkata...

Hmmm...ade lg yg tye pasal npe STEADY DYNASTY xde lesen AJL??? bertahun2 isu STEADY neh masih ade yg vangang avadi??? hmmm MC OCEAN company yg mengeluarkan produk...sbb tu ade lesen AJL...tp STEADY xde sbb itu cuma MANAGEMENT yg uruskan KUMPULAN STEADY yg memasarkan produk..pendek kata individu2 yg tlg pasarkan produk MC OCEAN... hmmm...tu la... dh xfhm nk isukan mende2 remeh... amende la... bagi la isu gempak sket.... blk2 isu yg sama....bosan btul... lesen dh renew pon... smp 2016 lg...so?? pasni amende lg????

Nur Fauzi Bassar berkata...

saye menimbulkan keraguan dari sudut syariah yang belum lagi dapat diselesaikan.

yang ada cuma penerangan dan penjelasan pusing-pusing & copy paste dan merepek dan langsung tak menjawab isu.

Tanpa Nama berkata...

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung
Update 14 Ogos 2013.,juga masih.,

Tanpa Nama berkata...

Sy dpt panggilan semalam untuk menghadiri temuduga di mc ocean. So, sebelum sy pergi sy buat research dlu. Nampaknya stail baru diorang nk rekrut ahli ialah dengan menawarkan peluang pekerjaan. Sy plak baru grad & mmg nak cari kerja. Sampai hati mc ocean permainkan perasaan fresh grad cam sy. Thanks sebab bagi info disini. Kalau x mesti dah kena brainwash kat sana. Hehe..

Nur Fauzi Bassar berkata...

same-same.
yang baik same-same kite kongsi-kongsi.
dulu MLM score A pun ade juge buat taktik temuduga ni. kononnya temuduga untuk kerja....ghopenye suruh jadi ahli..

leo lee berkata...

Oh yeke..... pcyanye akuuuuu kat korang ni... tolong la buat sesuatu utk menjatuhkan mc ocean.. dah tau salah knapa biarkan..??

Nur Fauzi Bassar berkata...

dah ramai melingkup tinggalkan mc ocean ntah ape-ape ni.

Datu Hijan Datu Panjungan berkata...

Skg Lesen dah keluar....

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

sampai 2016...

ko masih lagi berkata2.... TANPA TINDAKAN APA2 pun.....

Mcm ni la taknak ckpbanyak la...
Sbnrnya ko tak tau apa2..

Org tuduh barang over price la
Cari2 org la
Harga tak logic la....

Takpe aku faham yg korang tak fahammmm... hemmm....

Saya berani jamin KPDNKK lebih tahu berbanding org yg ada dalam ni...

tapi takpelah kamu tak faham sbnrnya...

skg periksa semula pls...

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

Datu Hijan Datu Panjungan berkata...

Nur Fauzi Bassar.. kalau anda rasa gembira tepuk tangan...

Maknnya perasaan kena ikut dgn tindakan susulan...

Bloger ni memang gne yek... Keyboard Wariors?

Tindakannnn?

Where...

Wheree?

I dnt see anything....!!

Wheree....

Kau boleh buat lebih dri ni kalau kau bertindak Nur...

Tp kau ibarat Anjing yg menyalak di bawah kereta, katak yg berada dalam gelas cermin....

Berbunyilah..
Berbunyi...

Ops sory .. kasar ke?

Aku takpayah susahkan diri utk terangkan .. sbp ko takan faham...

sbp tindakan takde...

Hemmm....
Keyboard Wariors

http://www.kpdnkk.gov.my/web/guest/peniaga/pembangunan-jualan-langsung/sykt-jualan-langsung

Nur Fauzi Bassar berkata...

ekau nak panggil den keyboard champion ke, anjing ke, papan lapis ke, baldi ke, amoi ke, ikut suko kau le labu.
ekau nak kasor mencarut ke hape, eden 'approve' je komen semua. boleh orang bace nengok.

janji orang tak terpedayo dengan dakyah meniaga ntah apo-apo ni.

nak 'counter' semula artikel yang tak suko pasal mc ocean ni, poie la buek blog cerito balik pasal lesen semuo ni.

jangan lupo pasal status syariah, kalau buleh clear lagi rujuk kek JAKIM yang keluarkan garis panduan tu haa.

eden cerito panjang bab syariah status pun ekau bukan paham. mcm ekau sendiri cakap le, takkan paham punyo.

Tanpa Nama berkata...

Salam semua..hati2 dgn penipu jahanam Mc Ocean..utk pengetahuan warga JB, mereka2 ni akn berkumpul setiap Selasa & khamis. Tempat (1) Restoran Sekinchan Danga Bay, sebelah Tune Hotel (2) KFC Setia Tropika...Tadi baru je jumpe, aku buat2 angguk je last2 blah cmtu je..padan muka ekekeke

Tanpa Nama berkata...

haha panas npk....
Betul ckp Datu Hijan..
u All cuma keyboard warriorsss...
siap mengaku sndri hanjeng... hadoi na... panas ke...
Menyesal je aku dgr ckp korang mula2..
Skg aku dah buat 1bulan... apa yg kamu katakan smua tak betul..
kalau rasa mc ocean ni salah... beri tindakan la... mana tindakan u all.. tiada... stakat sni? tlg la.. mc ocean baru masuk surat khabar and menteri kpdnkk sndri merasmikan pembukaan syarikat baru mc ocean...
teruskan menjadi ape tu.... keyboard championship...?... oraittt...

sebab wujudnya org sepertimu...
lebih ramai org yg ingin tahu apa itu mc ocean..
dan terima kasih sebab blog ni baru2 dapat jualan lebih dari 8ribu.. RM8767.
terima kasih...

Tanpa Nama berkata...

ko tak kenal SD..
ko belah gitu je?? ko fkir itu akan ada EFFECT kat kitorang?
Sory beb.... ko blah... ska t ko la.... tak rasa apa2 pun...
syok sndri juga ko ni...

Tanpa Nama berkata...

errr... tlg report kat jabatan syariah supaya mengharamkan mc ocean?
Tlg selamatkan org ramai dari menjadi kaya :(....

Nur Fauzi Bassar berkata...

seperti yang sudah dikatekan.
lantak le keyboard ke, softboard ke, ape2 sajelah.

asalkan ramai yang makin jauh dengan 'meniaga' merepek macam ni.

zulhilmi yahya arif berkata...

nasib baik aku google dulu pasal menatang mc ocean ni.. memang ayat standar dorang kami xde wat penerangan kat kedai2 kopi, nak tau lebih lanjut meh datang opis.. ahh, mlm boleh blah la... buang karan aku je

Tanpa Nama berkata...

Ak da follow blog ni drp br2 buat biz smpi skrg..ok je..xkena tipu pun..biz ni seme je mcm konvensional cuma beza risiko lbh rendah...yg gelakkn org yg buat biz...kamu yg rugi..bkn yg buat biz ni...

Yg negatif tahap gaban ngn MLM.....astro maxis digi pun AJL jugak..abes tu astro maxis digi tu MLM ke..AJL pun xphm...cakap mcm..

Please digest before judge...;)

Ok je ak wat biz...byk ak blaja...terima kasih kt blog ni sebab blog ni ak cari fakta...mmg xsama langsung...selamat menanggung dosa bg yg prejudge. ..;)

Rgds..
Siti norhazlinda roslan

Nur Fauzi Bassar berkata...

dah melingkup nanti, ingatlah blog ni ye.
jangan menangis tak sudah mase tu.
standard ayat tegar MLM.
bersepah dah jumpe. memang sentiase ade.

Tanpa Nama berkata...

Konvensional biz pun byk yg melingkup..name pun biz...kalu biz ni xbole lepas..xpayah berangan nk buka konvensional biz..sure xlepas punye. .cuba check berapa byk kedai mkn yg tutup xsampai 6 bln? Tp byk je buka blk..sbb tu namenye biz...pg belajar MBA la..cuma biz ni risiko jauh2 lbh rendah dr konvensional biz..nk trus mkn gaji teruskn la..xsalah pun...namepun pilihan..tp sume org th 9/10 drp biz kan...lingkup ke x bgantung pd diri sdr..kalu buat biz tp mindset mkn gaji..sama je..br buat biz tp melepak lebih..mkn gaji xpela sbb sure bln2 duit masuk punye..heyyy..confius jgk tang mn halal haram makan gaji kalu duk menular kn? Pilihan sdr...kalu mindset sentiasa nk jadi follower..teruskn..kalu nk jd bos ..mmg kn buat biz...yg mnentukn biz mlingkup ke x adalah dr sdr..tp xsalah..yg pntg jgn giv up..allah tu maha adil..pasti ade bg yg berusaha..kalu nk tggu bulan jatuh keriba...pun pilihan...xde sape suh..xde sape halang..;)

Chenta Misz berkata...

Adik mana yg nk interview dgn MC OCEAN 2??? ape ke bodoh???? ko g jela... MC OCEAN mmg company yg ade STAFF yg bekerja kt bahagian ADMIN...cthnye kerani ke ape ke dan mcm2 lg... mmg xde kene mgena dgn wat sales pon..dalam erti kata mmg MAKAN GAJI dgn MC OCEAN...haishhh...bodoh xleh nk ajar la budak 2...nk jd distributor je yg bt biznes ni... utk yg balik2 nk jatuhkan MC OCEAN...trima kasih sgt2...sbb stiap ape yg korg buat makin2 bertambah2 lak kemudahan utk kami... lega rasa..xpayah bwk MNU pn dh byk info leh dpt kt sni... dh 3tahun mmg blog ni jd rujukan aku..mmg terbaik lah kebod warrior skalian....keh3...tgelak2 aku bl cerita pasal t party kt KFC PErling...pastu angguk2 dan blah??? ade ke partner heran?? harammm xheran dan xamek port pon... lawak2...perasan sndri je...

Nur Fauzi Bassar berkata...

bagus.
teruskan komen sebegitu untuk bacaan orang ramai.
orang baca, kemudian join juge. eden tak rugi ape.
orang bace, kemudian tak jadi join, eden takde untung ape pun.

memang tujuan post ni untuk jauhkan orang ramai dari perniagaan macam ni.

Tanpa Nama berkata...

Mc ocean. ...permulaan rm2113 je.time tu dh berbual pasal untg ribu riban.owh ok la xla mahl sngt...lepas 3hri...owh k kmi akn terngkn lg 70% y anda xthu...modl 34k...bru leh dpt ape y di bincg awl2 td tu..puihhh!!!!@.....ape kes ni...gile ape?...npe bnda ni xdi bg thu time mula2 daft...rase trtipu la beb...xkn nk cri org..nk ajak kawan2...sedara mara ikot bnda ni..bila dowg thu..xke moral down...yeeee setiap bisns ada modl..tp bkn dgn merahsiakn hal y patut dowg thu...xke menipu mcm tu??????...nk ke org y korg ajak wat bisns ni...hari2 mengadu mengeloh ckp xleh buat..xleh cri org...lau aku xsangup beb....bia la lau dowg nk kaya nk thu buz ni...bia dy thu dri mulot org lain...mne2 y dh terkna..mmg dowg akn ckp good2 coz dowg dh trjbak..so dowg kna ushkn untk dpt lik modl dowg..smpai hilng pertmbgn hilng kawan sedra mara..pk2 kn la..dlm islam..buat biz biar la jujur..ape y patut kite thu patut di bg thu sblm kite tnda tngn borg...ni bila nk bg 2k bru nk crita...pe kes????

Tanpa Nama berkata...

Tol tu sy dh trkna haram jdh..mbr sendir pon xleh pkai...nk kaya tp prdyakn kawan2

Tanpa Nama berkata...

Hello..
Network sy bmula dgn 2K tu je..xde masalah pun...skrg da ade 2 partner pun..2 2 start modal 34K...ok je...pilihan perniagaan. ...die kalu da ego n rase sdr je yg betul payah la...

Rgds
Siti norhazlinda

Nur Fauzi Bassar berkata...

sile rujuk keraguan berkenaan pemasaran mengikut garispanduan mlm syariah jakim.
tak kira la hang mula dengan 2 ribu ke 3 ribu ke 10 ribu ke.

Tanpa Nama berkata...

Wah...rujuk sgt la..marketing plan pun xphm..buat pun x...cite je lebih..pg phm marketing plan dl..baru judge...hello..xjaga partner..income oartner kt bawah kite..kite xdpt tau...ko ade tgk? X kan? Ko th x..kqlu xfollow rule mcocean..mcocean akn directly terminate partner. ..ko ade tgk mcocean terminate partner yg xfollow rules? X kan...ckp je lbh..rujuk la sgt..ap ug dicompare pun xth..marketing plan pun xphm n xtengok pun sbenarnya. ...stakat tgk luaran xpyh ckp byk....

Nur Fauzi Bassar berkata...

garis panduan MLM syariah JAKIM.

Bagi baca molek.

Nak nilai, tak perlu nak masuk pun.

Tegar MLM memang akan selalu ade dan sunyi sepi satu masa nanti bila diri sendiri terkena.

Ribu-ribu punya bisnes, email pun takde ke.

Tanpa Nama berkata...

Tgk tv3 mlm ni yep..:)... garis panduan xcakap pun haram..die cakap kn follow rules..kami follow ..sy da check satu2..da cite pun yg sebelum ni..kamu je yg xnk accept...prejudge bnda yg xphm..sy kesian kt kamu je tambah
dosa..xpela...sy da cuba bantu...leta allah judge je la..jgn lupa baca akhbar esok ye...:)

Siti norhazlinda roslan

Nur Fauzi Bassar berkata...

garis panduan tidak menyebut secara spesifik mana-mana syarikat adalam haram.
nama pun garis panduan.

hal ini boleh dianggap selesai (walaupun banyak lagi perlu diteliti) apabila syarikat melantik panel syariah yang bebas dan tiada kepentingan dengan syarikat untuk menilai pelan syarikat. benda ni ada dalam garis panduan MLM Syariah JAKIM.

Seperti yang dibuat oleh score A dengan melantik 2 orang panel untuk menilai pelan dan aktiviti syarikat. Itu pun panel masih lagi menyatakan jatuh haram jika manipulasi pelan dilakukan.

Tanpa Nama berkata...

Kalu jakim ade srg auditor yg jaga sume company MLM..yes sy setuju...sbb as judger bkn sng nk judge..die kn btl2 phm marketing plan n berada dlm organisai n system tersebut..kalu setakat pabel syarat yg sdr dibayar sama je dgn xde panel syariah. ..

Nur Fauzi Bassar berkata...

Panel penasihat perlu ada untuk meneliti pelan syarikat.

Cadangan tu boleh dicadangkan pade JAKIM.

Penasihat syariah perlu duduk semeja dan membuat perbincangan dengan pihak syarikat. Keutamaan perlu diberi berdasarkan ketepatannya mematuhi aspek muamalat Islam.

Sepertimana dalam produk perbankan. Produk yang dihasilkan mesti lulus dari segi syariah (halal), tak bertentangan dengan undang-undang sivil, dan mesti boleh market (tidak merugikan).

Kena faham fungsi panel syariah seperti yang disebut dalam garispanduan yang dikeluarkan.

Tanpa Nama berkata...

Ape kate kata kamu ni tukarkn jadi perbuatan...rasenye th kot every procedure bkn kerja 2 3 hari..kamu la lead...baru betul2 hebat..bkn keyboard worrior je

Nur Fauzi Bassar berkata...

seperti yang telah disebut.
gelarlah keyboard ape sekalipun.

matlamat artikel ini tercapai walaupun ada seorang yang elakkan diri terjebak dalam sistem itu.

komen anda akan sentiasa disiarkan.

Tanpa Nama berkata...

boleh sesiapa terangkan part mana dlm biz ni yang bertentangan syariat tu?

Tanpa Nama berkata...

Salam semua,

aku yazzeed aku pon bukan dalam company ni tapi aku buat company lain... tapi aku pernah pergi event dier ni. hahahhaha mmg terbaik alhamdullilah banyak pujian dari PEGAWAI2 dan PENGARAH dari JABATAN AGAMA SENDIRI.. dan aku bertanya pada diorang diorang jawab bisnes ni ok dah ikut syariah.. dan sapa yang buat blog ni boleh tak nnti kiter pergi sama2 KPDNKK, BALAI POLIS dan JABATAN AGAMA dan LAIN2 yang berkaitan dengan company ni jom kita pergi REPORT aku nak ikut!! ada bran?????

Tanpa Nama berkata...

Drp Muhammad Helmy

Salam kepada pembaca blog2

Saya merupakan sebahagian partner yang telh berada bersama MCOCEaN dan SD selama setahun 2 bulan (join pada Julai 2012)

Antara hobi saya selepas join Biz ini adalah membaca BLOG2 yang sering me gatakan bahawa keburukan Biz Mcocean..Antara blog2 yg sering menjadi rujukan ialah di Jutawangold.com, dan blog ini..Sering kali saya melihat pengalaman bakal biz atau partner2 yg lama yg telah gagal dan hentam biz nie. Ada juga yg baru join dan dh lama Join terus menyokong sehebat2nya biz nie..Tahniah kepada mereka dan hujah2yg telah diberikan ..

Kewujudan blog2 seperti ini sebenarnya bagus, sebab selain ianya dapat menapis bakal2 partnar yg kononnya nak berubah tetapi dengan hanya membaca beberapa blog2, terus hilang Arah..Juga bagus kepada partner2 baru yg join dan ingin melihat sendiri VIRUS yg bakal menjatuhkan mereka dengan alasan 'mengelakkan diri daripada ditipu.

So far, antara FAQ yg ditujukan kepada admin ialah mengenai hukum syariah biz MCOCEAN yg bagi saya dah terjawab, ttp masih di soal-soalkn atas dasar tiada penasihat syariah atau atas pengalaman admin.

Dulunya kecoh cerita pasal isu lesen, kene blacklist dengan BNM etc... Hopefully issue nie xdela kedengaran lagi sebab semua orang tahu yg Menteri KPDNKK sendiri dah rasmi office baru. Klu orang kate biz nie scam what so ever, x taula klu nak pm sendiri rasmi..:)

Sebenarnya, untuk cerita pasal panduan syariah MLM JAKIm, hanya partner2 yang lama dan yang buat dengan SERIUS sahaja yang tahu, dengan syarat kene betul2 TaHU pasal MarKETInG plan dan SYSTEM. Kerana ianya ibarat ilmu yang perlu dibelajar secara berperingkat. sebab itula diadakan kelas2 training, tparty dan MNu, kerana situla tempat untuk anda bertanya,. kepada mereka yg uplinenya BUkan muslim, anda pun boleh tanya sendiri dengan partner2 muslim. Well, its not so Hard. jIKa masih ragu2, boleh pergi sendiri pegawai JaKIM dan Panel2 syariah berkenahan kepatuhan biz nie..

Ianya ibarat sakit.. jika x tau penawar, pergi jumpa Doctor, bukan BACA WiKipedia

Jika x tau ilmu agama, tanya ustaz2 atau IMAm.. Yg hebatnya, banyak je UstAz2 dan imam yg buat biz nje...:)

Apa2 pul, sebenarnya terpulang pada individu berkenakan apa jua biz Conventional atau MLm yg nak dibuat. cume mesti kene niat dan kesanggupan untuk berubah..

SYa yakin, setiap partner baru pastidiajar untuk membantu network masing2, dan nerwork pun kene ada initiatif untuk belajar untuk Mengajar..

Dalam panduan JAKIM memang mengatakan bahawa 'digalakkan' mempunyai panel syariah.. bukan DIWAJIBKAN.. Sebenarnya mmg bagus JiKa ada, tp tidaklah sesuatu perniagaan itu menjadi Syubhah atau HARAM jika tiada.. Btw, untuk pembaca2, saya mendapat khabar drp PP bahawa seterusnya misi Syarikat adalah untuk melantik panel syariah..so Sama2 la kita tunggu , seperti kita tunggu lesen ari2..

selamat Beramal dan Berniaga.

Nur Fauzi Bassar berkata...

perlu diingatkan bahawa ustaz atau imam masuk satu mlm, tak bermaksud mlm itu betul. Tak perlu berdolak dalik tentang hal penasihat syariah. Kewujudan mereka perlu untuk menyemak pelan.
isu yg selalu qukud dalam mana mana mlm sekarang adalah hal patuh syariah dan hal head hunting.
Perlu igt walaupun dah ada penasihat syariah spt score a dan hpa, jika berlaku head hunting, beli barang berpuluh ribu walhal tak perlu, buat manipulasi pelan, jatuh hukum haram juga. Yg ni ramai gagal faham.
Mcm dalam score a, ramai agent jaja hal panel syariah, tapi tak baca pun ape yang ditulis oleh panel tersebut.

Tanpa Nama berkata...

korang pernah x ikut seminar sampai naik meja dan kerusi dan menari.??mcm dah berada dlm dunia zombie je..semua owg terpaksa buat yg sama..

Tanpa Nama berkata...

Dah lingkup dah.... kah kah kah byr jela duit loan yg tak merasa tu

Tanpa Nama berkata...

Kwn sya ajak sya kua mkn2.. sya ikut tp tetiba dtg rmai2 org then cerita dlu ssh skg kya.. dlu kje best2 skg berhnti ble wt biz ni.. sya terpengaruh coz ramai yg dtg sharing dgn sya... sya tya tntg biz ni tp 1 pun dorg x ckp juz say that secret recipi.. nk thu jom join g ofis.. then esok mlm sya ikut g ofis.. dorg still cerita kjayaan dorg tnpa gtw biz apa... last minute bru gtw modal mula rm2113 n nk sya byr dlu skit mlm tu sya ckp xda dorg trus contact sya lpas tu nk duit modal... sya mcm pelik n tkut sya juz wt xtw n xtw nk wt keputusan skg.. sama ada btul atau tipu.. sbb ia sistem piramid... klu nk bnding dgn tmpt kje ia sistem piramid mengikut kelulusan... tp sni sapa cpt dia di atas... konfiussss nk join ke xnk ni...

Tanpa Nama berkata...

Kwn sya ajak sya kua mkn2.. sya ikut tp tetiba dtg rmai2 org then cerita dlu ssh skg kya.. dlu kje best2 skg berhnti ble wt biz ni.. sya terpengaruh coz ramai yg dtg sharing dgn sya... sya tya tntg biz ni tp 1 pun dorg x ckp juz say that secret recipi.. nk thu jom join g ofis.. then esok mlm sya ikut g ofis.. dorg still cerita kjayaan dorg tnpa gtw biz apa... last minute bru gtw modal mula rm2113 n nk sya byr dlu skit mlm tu sya ckp xda dorg trus contact sya lpas tu nk duit modal... sya mcm pelik n tkut sya juz wt xtw n xtw nk wt keputusan skg.. sama ada btul atau tipu.. sbb ia sistem piramid... klu nk bnding dgn tmpt kje ia sistem piramid mengikut kelulusan... tp sni sapa cpt dia di atas... konfiussss nk join ke xnk ni...

Tanpa Nama berkata...

plan mc ocean marketing sama plan marketing dchl????? tiru dchl ke ni? ???

Tanpa Nama berkata...

Opah ganam stai,.... Thanks for this arguement.., td pi M&U nampak ramai kena sampok antu, slide product tunjuk pon nak taknak ja... Kesian kat member yg terjebak, yg promote tu pon member jugak.. Sambut presenter mengalahkan sambut bang jib.. Alhamdulillah tak terjebak.. Tp meluat sampai dtg rumah utk pujuk bayar dan buat loan... Nak halau tak gamak sebab kengkawan.. Harap yg lain sbelom join cx kat google dlula, 30 ribu boh, bukan 30 hinggit.. Lepas dah cx buatlah penilaian sewajarnya.. HEBAT TAKKKK? HEBAT SGT HEBAT... " BETOL BETOL BETOL

Tanpa Nama berkata...

Kesimpulan yg dot saya buat berdasarkan komen2 di atas:

Kalau makan hasil sumber yg haram or syubhah..hati jadi hitam pekat sampai dah x boleh beza kebenaran dan kebatilan walau hujah n dalil aqli n naqli dusertakan...payah..

MrEagle berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Nur Fauzi Bassar berkata...

sibuk benar kate kalau tak patuh syariah kenapa boleh jalankan aktiviti ye.

boleh cuba juga rujuk pada perniagaan minuman keras, judi (tak kira no ekor atau kasino, lagi-lagi yang atas bukit kat pahang tu), rujuk juge riba dalm perbankan dan banyak lagi ye.

kene komen dekat blog sudah goyang ka.

Tanpa Nama berkata...

Saya da berada di mc ocean selama 2 tahun dan br sekarang sy mengkaji garis panduan syariat mlm..sy hampir mnjadi QKP dan sy nak stop sekarang. Bila saya kaji,mlm ni byk yg x ikut garis panduan syariat ni..contohnya pembelian barang utk mndapatkn bonus...iaitu MAINTENANCE dlm mc ocean..ianya dilarang. Dan ad lagi yg saya baca bercanggah dgn apa yg sy buat...
yg nk tahu tu tolong download dr wen ustaz zaharuddin.net
Tq

Tanpa Nama berkata...

Maintenance tu utk menghalang upline yg xjaga anak buah drp dpt duit spgb mcm tu je..sbb tu buat maintenance. .cuba bykn kalu maintenance xde..upline yg xjaga anak buah xturun padang langsung...tp bulan2 duit masuk dlm akaun..adil ape...

Tanpa Nama berkata...

well pernah jgk pegi dgr mc ocean punya company,tp x gemar sgt sbb kbnyakkan yg berjaya non muslim.mane pulak terletak nya kejayaan org melayu.skli dgr mcm skim cepat kaya .modal smpai 2k,bila tnye jual produk ke?,tp yg dijawab bukan,tp cari 5 org downline,dan sye stuju dgn pendapt tuan punya blog,sbb market diorg x mengikut landasan syariah,bukan x boleh nk join tp mesti fikir terlebih dhulu untuk jangka tempoh pnjg,bkn ke hasil2 yg kita dpt dari bisnes tu adalah slh satu dari amalan yg perlu kita titik beratkan.so positif bukan nk judge,tp mmberi pendapat khususnya kaum melayu.

Tanpa Nama berkata...

Yg bjaya ramai non muslim ek??? Sbb yg muslim n melayunya sibuk duk tgk org je..dr sdr xmo selidik..tang org sume slh...yg blogger ni bukak blog byk2 kutuk sana sinj..org laen msk blog ni..xkira haram plk pendapatan yg blogger ni dpt kn...fitnah tanpa usul periksa. ..bkn mc ocean je..yg laen2 tu...income yg ko dpt drp buka blog2 ni halal ke? Pasti?


Buka gerai burger pun nk kn ade 5K...keuntungan xtau brp lg..pnh kaji ke sume tu sblm mnilai...dia kalu da mindset mkn gaji..nk kije sng...cukup bln dpt gaji tetap..mcm ni la gayanya... ak cabar sume yg yg duk rase xkesah la biz mcocean or biz yg da dapprove oleh kpdnkk ni... cuba buat konvensional biz...ak cabar korang buka kedai makan ke..kedai pape la
.ak cabar korang..bk tgk brp lama bole btahan...ak cabat korang sume exspecially blogger nih..ko buka kedai mkn..ak nk tgk ko bole dpt keuntungan x lepas 6 bln..prove with tindakan..bkn keyboard worrior je semata2..

Nur Fauzi Bassar berkata...

rela digelar keyboard ape sekalipun kalau artikel blog ni dapat buatkan orang ramai menjauhi benda macam ni.

yang paling masyuk mestilah tauke company. masyuk oooo ramai ahli masuk terus beribu-ribu, berpuluh ribu beli produk.

Tanpa Nama berkata...

Slm

Cik Siti;

Xpyh la buat penerangan kt dlm ni,,komunikasi xbkesan akn jd salah faham,,steady dinasti bkn cmpany,,itu group je,,mc ocean adlh cmpany,,yg mntk lesen steady tu,,smpai mti pn xkn jmpe,,tu maknenye da jd slh fhm,,sbb tu xgne pn nk bdebat dlm ni,,yg penting idup semua ade pilihan,,jnji jgn menipu org,,kalo ade yg rs da tertipu tu,,anggap la p'gajaran,,kalo xbuat xtaw,,lg pn skg da mcm2 biz yg kite bole buat..mane2 yg nk tmbah pndptan,,pastikan cari biz or side income yg sesuai yg bole kite buat..always think +ve,,xsemua org bjaya wat bnde yg same,,masing2 ade kelebihan,,bile gagal,,jgn tunding jari kt sape2,,baik perbaiki ape yg kurang,,wasalam,,semoga lg ramai usahawan melayu yg muda lahir walau apepn biz yg korang buat,,semoga b'jaya!

Tanpa Nama berkata...

Slm; tertarik pasal topik ni n pasal blogger mpertikaikan lesen,,tp yg jelas tuan punye blogger xphm konsep biz yg seumpama ni,,sy xla join pn mc oceanni,,tp ape2 pn selidik msti la betul supaya kite x tersalah info,,semua biz adlh baik yg wat x baik tu adlh kelemahan manusia,,so jgn salahkan company bulat2,,mc ocean ni company yg diterajui oleh 1 group yg pelbagai bangsa iaitu steady dynasty,,kalo nk cheack lesen ajl,,tgk name company bknnye name group,,same mcm dchl,luxor n lain2,,dlm cmpany pasti ade group2 tertentu,,tp mc ocean ni hanye 1 group je iaitu steady dynasty,,lepas ni sape2 nk cek lesen ajl mc ocean bole tgk kt portal rasmi kerajaan kementerian perdagangan dlm negeri,,coz memula sy terbace si blogger ni punye la ckp bkn2 pasal mc ocean so tergerak ati sy utk tgk mc ocean ni,,sah2 dlm youtube pn company mc ocean ade bkak cawangan br n yg peliknye bole plak menteri kpdnkk YB Dato Hasan Malek wat perasmian,,so sy tgk balik kt portal rasmi kerajaan,,sah,,lesen ajl 931963 date 20.8.2013 till 19.8.2016 telah pn diperbaharui,,masakan kalo mc ocean tipu,, kerajaan luluskan? Syarat2 telah ditetapkan,,bkn salah company,,tp mungkin individu tertentu,,so,,bkn la semuanye xbaik,,tp utk blogger atau pd sape2 pn,,sblm kite copkan sesuatu tu,,lg elok kalo kite selidik betul2,,jgn sik tunding jari cari kesalahan org lain,,tp hakikatnye kite rupenye masih cetek ilmu,,bahayanye tulis info kt blog ni,,bole bwk pd fitnah,,,so lps ni,,kalo xpaham atau xpasti,,jgnlah bg info yg kurang tepat..wasalam..

Nur Fauzi Bassar berkata...

Bang. Mintak rujuk balik post. Saya takda pertikai lesen tu. Keraguan yg ditimbulkan pada cara agen yg tak beretika langgar garis panduan mlm syariah jakim.
Kalau tak faham jugetak tahu le.

Tanpa Nama berkata...

Aku pun pelik kalau MLM menipu kenapa kerajaan x haramkan dan tangkap semua yang terlibat.....pelik2...sesape yg pakar tolong jawab???

Tanpa Nama berkata...

Org kt mc ocean mmg diajar ble org tnye ajak naek opis. Pastu pakse joi

Tanpa Nama berkata...

Pe kaitan ngan insuran? Ko baya insuran kete ko wtpe? Sje2 ke?

Tanpa Nama berkata...

Jgn p.k senang dunia je. P.k kt akhirat

Tanpa Nama berkata...

Lw ad jual brg x kesah. Tp lw kuar duit tok beli stok kononnye tp x nmpk brg. Spe yg tukang jual? Spe yg tukang beli? Brg pe smpi puluh2 ribu.

Tanpa Nama berkata...

Wahai saudaraku, maafkn sy, bkn nk defend sesape atau nk downkn sape2. mmg ade yg dgr smpai cmtu. Sbb tu kta cdangkn dtg jmpa kta, sy jnji sy xkn sbut marketing plan kejadah komisen ke ape. tgk ape kte ade, ape produk kte, cmne ktorg kembangkan pniagaan ni. sy sndri ckup anti dgn MLM, upline sdap je mkn komisen downline yg stengah mati keje cr downline diorg, tp kte xbuat cr ini. klau skadar bc komen jgn fkir anda layak menilai. sy cabar anda. jmpa . lihat kami bekerja. kmudian sy xkn nafikan apa tanggapan kamu terhadap kami. klau rasa nk tahu kebenaran, sy cabar anda, sy cbar anda. kta berkawan, dan sy tnjukkn. tp klau hanya nk komen n xpernah nk sahut cabaran. jgn pertikaikan rezeki org. dtg jmpa, kta xnk anda slah sngka. anda nilai sendri. :)
maaf klau ade slah n silap.
klau nk thu juz emel sy di nzdstore@gmail.com

Nur Fauzi Bassar berkata...

"Aku pun pelik kalau MLM menipu kenapa kerajaan x haramkan dan tangkap semua yang terlibat.....pelik2...sesape yg pakar tolong jawab???"

aku pun lagi pelik kenape kerajaan bagi bukak pusat judi besar2 atas genting, bagi buat kilang carlsberg kat shah alam nu..

Nur Fauzi Bassar berkata...

encik cabar orang lain sajelah.
maklumlah saye ni penakut orangnye.
berdebat dan bahas pun tak pandai.
jaguh papan kunci saje.
rasenye ramai lagi yang boleh sahut cabaran itu.

Tanpa Nama berkata...

jom layan youtube ni, perasmian pejabat baru hari tu, dirasmikan sndiri oleh menteri kpdnkk...

https://www.youtube.com/watch?v=FZBdb219kNQ&feature=youtube_gdata_player

Tanpa Nama berkata...

jom la layan youtube ni...https://www.youtube.com/watch?v=FZBdb219kNQ&feature=youtube_gdata_player

Tanpa Nama berkata...

tumpang tanya,, produk die ade logo halal x.. sb sy tgk bru ni mcm x de..

Tanpa Nama berkata...

Salam 1 m'sia utk abg2 adik2 yg dah terjoin, baru nk join biz MLM ni yg sy tw mc ocean ni yg popular kt sabah skg ni...kwn2 n swdara mara ada la 2 3 org join..ada yg brjaya modal 2k dah cover ada yg give up surrender trutama yg brumhtngga ksian isteri kt rumh sllu d tingl2 kn ank sakit isteri jgk yg jaga biar pn pnat drp krja..si suami lpas balik dri krja trus kuar jmpa mmbr2 mlm lepak smpi kul12 smpi 4pgi crita kat kdai kopi..last2 bini tk tahan msti la war of the world..yg heran nya modal dah byk kuar tp untung tk nmpk lg kdg outstation nk cri dwnline...akhirnya si suami give up sbb x thn dah la pnat kt opis lepas 2 kuar lg cri org...yg trbaru lg c mamat ni bru nk brjinak2 biz mlm maka trjumpa la dia ngan mc ocean c mamat pn join yg mslhnya dia ni jenis yg x mesra alam @ pendiam @ pemalu mcmna nk yakinkn org klu sndri pn x bolh explain paling2 pn dia akn surh dtg p dgr ceramah durg...sapa yg trgoda ngan $$$$ nk lbh msti join pnya sbb ayat2 mrk powerrr....yg sekadar nk dgr ja ceramah msuk tlinga kiri kuar tlinga kanan sbb $$ x cukup nk buat modal ada yg kata baik aku labur kt asb lg selamat wlpn ujung thun untung dividen 2 3 rbu yg pnting labur tpt yg btl x mnyusahkn klurga sudah...balik crta c mamat yg pndiam ni dia blik rumh kempen family join ni biz...smua x mw join dah prnh kena dlu2 ngan mlm lain skg dah x wujud modal burn dpt 0...dia x nk modal 2k trus pg 34k of course la bapa dia terkejut ingtkn nk kwin rupanya nk byr kt mc ocean tk dpt mnta c bapa tnya kt adik bradik dia yg lain ada tk 34k pnjm kt dia...klu sy rm3.40 ada lh 34k sy nk bg kt awk mcm 2 je baik buka bisnes drp mlm2 sengkang mata jmpa org ni jmpa org 2 klu diorg nk join ok la...bla smpi tahap x bolh psyco org blik smula kt family mnta geran tanah surh bapa jual tanah nk buat modal x brjaya lg pksa bapa dia jual kereta yg dah brtahun2 bapa guna ulang alik tpt krja..x mnyush kn ka nmanya 2...bg anda yg pndi brkata2 pndi mnjual ayat2 power mgkn anda akn brjaya biz mlm sbb brjaya meyakin kn org tp separuh lg surrender brhnti tgh jln sbb biz mlm mmg x sesuai utk sesetngh individu..bukn smua org bolh buat dan bukn semua org gagal..so bg abg2 adik2 yg mash bru nk brjinak jinak dgn biz mlm ni fikir dlu akibatnya..klu aku buat apa pro n kontra klu join..klu bolh truskn klu x lupakan anda berhak untuk memilih sebab segala keputusan d tgn kta bukn org lain yg menentukn hidup kta...sy hnya ingin brkongsi pngalamn dan utk anda yg dah terjebak biz mlm ni sila pastikn org yg anda ajak msuk biz ni adalah org yg mempunyai $$$ bukn nak menyush kn mak bapa adik bradik yg lain..ok tq

Tanpa Nama berkata...

mc ocean mmg ada produk tp steady dynasty menjadi persoalan,saya pernah masuk office,barang2 tu cume cerita kat luar,tp kalau dh masuk dalam baru la tau cerita sebenar.mcm seminar dekat hotel istana,pagi2 cerita produk dia,petang baru cerita sbenar kuar,nampak sgt menipunya,ia cuma mengaburi mata pihak berkuasa,mc ocean cuma cover dia sahaja,tp steady dynasty adalah isi2 dia yg sebenar yg penuh dgn penipuan.satu saja,kalau rasa dh berjaya jgn mnta member bayar masa makan,tp blanje la skali.nampak sgt xde duit.penipu besar.

Tanpa Nama berkata...

Penat sy baca dr mula hehe.... sy xda lah nk sokong mana2 pihak lgpun sy xdala mendalami sgt benda ni. Cuma apa yang realiti yang terjadi pada adik saya sendiri. Memang x dinafikan mmg adik sy mmg ada masalah kewangan. Dia terpengaruh join benda ni sebab janji2 manis yg ditabur. Sy kesian melihat dia yg bersungguh nk menstabilkan kewangannya... Namun apa yg terjadi sebaliknya. Dia pinjam duit nk join. Bila tanya untuk apa dia kata rahsia. Sy rasa pelik dgn bisnes rahsia ni. Ok fine... tapi yg lagi pelik tiap2 malam lepas ofis hour. Mesti luar sebab konkn ada kursus, teaparty, ke kedai kopi, tournament nk kuatkan teambuilding konon. Akhirnya lepas 2 bulan keadaan jd kritikal bila duit bnyk abis untuk perjumpaan. Modal x pulang, anak2 terabai... rumahtangga x terurus. Suami dh marah2.

kat sini sy buat kesimpulan duit xdpt nk beli kebahgiaan dan masa bersama keluarga.

Tanpa Nama berkata...

MLM ni bukanke x perlu jual produk..hanya beli pangkat je n taja downline leh dpt income..mcm mana tuhh..halal ke...

nazirah berkata...

i rase yg kata MLM ni nipu baik brenti kerja laa .. ce korg pkir2 balik .. phami apa 2 MLM , jgn tgk mksd buku ngn google yew .. .. korg x rase ke korg kerja mkn gaji pon idup dlm dunia MLM ?????

korg kt tmpt keje , korg kew owner company or agensi or jabatan????? .. u buat2 keje elok2,, gaji u naik ke serta merta or naik pgkt ..?? ke org atas u yg d senaraikan naik pgkt n gaji ??? :)


-- tentang mc ocean tu .. aku tgk byk sgt org salah fhm tentang 34k .. tu bukan beli pgkat...bila da byr 34k tu kan korg dpt rebat rm5700 .. weii sapa xnak bg aq laa .. korg kena igt ..tu pembelian stok .. bole d gunakan utk diri sndri @ buat network mcm yg d bentangkan .. korg xnak ke dpt rm1853 cash back time tu jg.. alaa just bg stok yg korg pernah beli dlu??.,. huiyooo korg xnak bek bg aq.. hahahahha .. rasanya xyah la komen lebih2 pasal mc ocean bg org yg dgr2, tgk sekali jew then rasa tertpu .. sebab aku rasa korg tak LAYAK berjaya pon . lesen pon da d perbaruhi ..

Nur Fauzi Bassar berkata...

Dik, baru keluar gua ke ape ni.
Alasan zaman berzaman yang entah ape-ape.
Banyakkan mebaca ye dik. Tengok bab pengurusan dan organisasi. Bace molek-molek.

Tanpa Nama berkata...

So cik bunga wt product apa ye? lwh tw x

Tanpa Nama berkata...

Kenapa lesen mc ocean diluluskan oleh kpdnkk sehingga 2016..

Tanpa Nama berkata...

As-Salam,

pertamanya, saya rasa ber t/jawab utk menyatakan pandangan saya mengenai Mc Ocean.Saya ringkaskan disini & sepertimana di bawah:

a) Di perkenalkan oleh seorang kawan.Kononnya peluang bisnes yg amat2 menguntungkan.bln pertama dh boleh collect 6k. Ok fine, time ni saya dah senyum.saya tanya dia blik 'U buat MLM ke?'. Dia cakap x blh bgtahu, kna dtg seminar.

b)Then di pendekkan cerita, saya datang la jugak seminar diorang,bberapa kali hang out dgn puak2 Mc Ocean ni.

c) I do my research sbnarnya, since saya tak pernah berpeluang baca blog2 ni semua.
Maka, saya dengan rendah hati mengucapkan terima kasih kepada introducer saya dan dalam masa yang sama merasa sangatlah bersyukur kerana sedikitpun hati saya tidak terpikat dengan duit beribu riban malahan berjuta2 sekalipun yg bakal saya miliki sekiranya berjaya sbagai KP or segala P yg ada. Setelah bbrapa bulan ni, saya temui bermcm2 blog yg membahaskan mengenai Mc Ocean.I was really proud to blogger yg mmberi ilmu & Pro-Mc Ocean yg tak habis2 backing & akhirnya terserlah jua mana yang salah mana yg betul.

d) To Siti Norhaslinda Roslan, saya juga engineer. Saya berasal dari keluarga miskin, anak kelima dari 11 beradik. Dalam Usia 28 tahun, saya sudah punyai rumah sendiri. 29 tahun saya berkahwin dengan sumber kewangan sendiri (my husband bkn org kaya). 31 tahun saya beli kereta ke-3 (Honda City) & menginjak ke usia 32 thun saya beli sebidang tanah & construct banglo sendiri. Dalam masa yg sama rumah pertama saya dah habis settlement loan bank.
Saya tak buat MLM, AJL, Mc Ocean atau segala mcm ND.Saya kerja mkn gaji, dlm masa yg sama buat part-time design & ambik peluang buat construction kecil-kecilan.Apa jua kerja/kaedah utk cari duit, asalkan HALAL dan tiada Unsur menganiayai orang, saya sangat Yakin, walaupun Allah tak bagi banglo besar @ kereta besar @ segala simbol kekayaan, ianya CUKUP utk kamu dan yg paling penting hati kamu akan berasa LAPANG & TENANG.


Itu saja, x perlu saya huraikan panjang lebar, orang lain dah huraikan untuk saya.

Terima kasih.

SYA YG TERTIPU berkata...

salam Tuan Tanah

sya pun ada dpt invitation dr sorg kwn yg ajak join biznes ni..memang kalo ckp kita dr company yg beasr,nanti diaorg pun akan htr org2 yg konon keje kat company yg sama dgn kita or yg dh berenti keje pun dr company tu.dtg utk confident kan kita yg bisnes ni hebat sebab org jawatan besar pun dh berenti,gaji puluh2 ribu berenti keje sebab nak join bisnes ni..tp bila sya ckp kalo btl dh bejaya knp x bole nak tolong org yg baru nak bejaya ni bg bejaya gak
kalo betul ada income 20k sebln
knp susah nak tlg org yg susah..
jawapan yg akan diaorg bg ialah
"kita nak tengok sejauh mana komitmen awk"
depa ni sumer menipu je...bila org xnak join asik la ckp yg kita ni asik bg alasan
depa tau ke yg kita ni susah ke ape ke depa xpenah amik tau yg depa tau nak duit je

mlm ni penipu
MC Ocean Pun PENIPU

Tanpa Nama berkata...

La..susah ape...nk th btl ke x dr company tersebut..amek nama penuh..call je la HR company tu..kn senang...duk assume2 ni menambahkm dosa je...

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulliah...sy sgt2 bsyukur kpd Allah hari ni kerana telah menyelamatkn sy..sy tak mnyalahkn mc ocean & sd..(tahla smpi skng xpaham apa bnda tu)..1st tym pegi m&u,,terkejut dgn telatah mereka yg seakan2 disampuk..dan lbih mengaibkn,seorg KP yg terang2an mengaku bertugas sebagai pegawai JAKIM bertepuk tampar dengan peserta wanita & berjoget di atas pentas..beliau jg mmperkenalkn seorang rakan beliau yg juga KP adalah seorang Pen Kanan di sebuah sekolah mngh agama dan seorang ustaz!! Rupa2nya lelaki yg sy perasan dari awal majlis terkinja2 di blkg dewan tadi adalah USTAZ!!!! Sbgi guru agama jgk, budaya bgini tidak masuk akal..sy x menafikn dalam Islam perlu ada hiburan (sbb sy jgk seorang yg bersifat terbuka),,tapi agak2 la..adakah kerana merasakn duit sdh byk sehingga agama diketepikan..okla,, mgkin ada org cakap "dia org nk joget2,, u x payahla ikut" but hello!!! Kalau tym tu Allah murka dan robohkan bangunan tu,,dgn saya skali sapu bersih tau!! Sy smpi cakap..xpa la,,,sy blh masuk dgn bayar cash pn blh,,tp dorg suh sy buat loan jgk..sy mulanya pelik..knapa x nak cash?? Rupa2 nya mereka nak kita terikat spya kita teruskan biz ni sbb ada hutang ngan bank..blh plak cakap tu, dalam masa 6 bulan blh dapat balik modal rm36k (loan).. Tapi bunga yg bank bagi tu apa cerita?? Dan sy xnmpk kedalaman hujah saudari siti norhazlinda...apa pn, kaji btul2 ke mana duit kita pegi, sbb itu semua akan ditanya di ahirat nnt..Allahu a'lam..

Tanpa Nama berkata...

Salam...best pulak bace hujah2 dlm blog ni.. thanks kpd yg mengutarakan soalan berkaitan isu patuh syariah ni.. betul ape yg anda hujahkan. sy suka part 10hari bertenang.. and pasal lesen.. and paksaan utk buat..

Terima kasih. Kepade siape yg jadikan MLM ni adalah salah satu punca rezeki.. teruskan.. tp satu bende yg sy tak respect sbb tiru bulat2 sistem company laen. tp its ok. Ilmu perlu dikongsi. Tak kesah la nk apply ilmu tu dlm bisnes ape skalipon.

Nasihat sy..sebelum nk buat bisnes ape skalipon.. byk perkara anda kne amik tahu.. prospek layak utk bertanya dan menegakkan hak mereka.. patuhi undang2 KPDNKK, SSM, BANK NEGARA and JAKIM..

Sy doakan semua berjaya di dunia dan di akhirat.. dan semua yg kite buat diberkati oleh ALLAH..

*saya pon buat bisnes. Tapi Bkn MCOCEAN*

Tanpa Nama berkata...

Kak siti..ape yg sy nampak..akak sokong penipuan oleh company lain(iklanla..pela..) supaya akak dapat halalkn ape yg akak wt n nampak ape yg akak wt tu btol..

Akak jugak ckp akak menderma la bagai..solat sunat sume..yes..same macam org kafir..dorg still menderma, dorg still wt baik..bezanye die kafir..

Akak jugak ckp mlm akak tu bagus..beli brg pukalla. Bukan cari org semata la..org yg beli pukal tu wtpe ekk ngn brg tu? Brg tu bg sy mcm lesen utk cri org je..xde brg kang org xnk masuk..

Kne usaha bru berjaya..yes..usaha yg mcm mane? Usaha cari org utk masuk n duitnye diagihkn pd org2 atas? Yes..mmg die akan jd mcm akak..bjaya tp bwh die mcm mane? Cerita psl org yg da bjaya..org yg xbjaya dikatekn xberusaha..padahal org yg xbjaya tu ade juge dikalangan org susah..xkn dorg xnk berusaha? Tp mungkin die xknal ramai org? Mungkin die xde aura n modal utk tarik org (yela, kene modal blanje mknla..pela..)

Ok..bile belian tu secara pukal, maknenye ahli beli brg, contoh ahli kt malaysia ni da beribu2 org. Btol ke brg yg ade(physically) tu same jumlah dgn sume brg yg dibeli oleh org yg da masuk tu?ke stkt state jumlah je ngn company..atas angin je.. Klw dituntut dptla ye dak? Ala..tp korg bkn kesah brg pon..yg pnting ahlinye..xde erti binary xadil ke paring xadil..dua2 same..kene cri org..bile xdpt cri, org ats pening..kaki xjln..

Mungkin akak org susah. Sanggup usaha n lakukan ape shj utk mnjadi kaya dgn cpt..nk jd perompak, terang2 slh..nk jd penyamon pon same..last2 ni la cara yg nampak xnampak (akak sndiri pon xnampak) utk dptkn duit org lain secara mudah..ade je upline yg sanggup suruh prospek wt ape shj (loan bank, sedara, ape2 je la) utk join n bile da jd downline..die guide sket..klw org yg cpt kayakn die mcm akak..mestila die guide smpai 10 keturunan..klw yg lembab2 tu..lantakla..

Sy xsokong mlm cume 1 sebab..kene cri org utk kaya..padahal duit org tu n nasib die xtentu lg..dr mne dtgnye duit keuntungan tu? Yes,ade produk tp xglemer pon, mahal nk mampos..produk tu xsume dipakai n dijual pon..keuntungan tu dr duit org downline kite jgk..simpati kt rakan2 malah ade makcik2 yg xmampu buat mlm ni dipakse masuk n akhirnye kerugian plus kene byr utang lg..

N last skali..psl akak kate upline xsmesti income byk dr downline..yes..tp komisyen korg mmg lg byk % nye kn?

Pjg plak bebel kt cni..1 je la..pe sy nampak..akak da tertutup hati sbb da kaya..yela..org susah pastu jd kaya..akak rase pe akak wt tu btol n blh tlg org mcm akak dlu..tp pk la..xsume org mcm akak..pk la nasib org yg mnanggung kerugian mkn megi demi utk org2 atas..

Sekian.

Klw akak bls ni..sy nk kate 1 je..sy mls nk bace penerangan akak yg sy anggap egg n chicken tu..xkemane..maafla klw trase.

Tanpa Nama berkata...

Saya mempunyai backroung legal dan shariah. Saya ambil masa satu bulan masuk biz ni only to find flaws dri segi legal dah shariah. The legal part, no problem. Shariah wise, saya dah kaji sendiri on what basis we are getting the commision. It is because of the products. Ini bukan ponzi scheme saudara. Dan untuk bonus? We get it from our service,( apa yg dimaksudkan dgn servis? Itu panjang, i cant explain here) so the payment is in form of 'ujrah.'Look, bezanya kalau kita nak start buat bisnes then kita beli rolling stock dlm biz konvensional knp tak kata haram? Beli dgn harga beribu?kalau saya bisnes handphone beli hp buat stok ada harga singgit dua? Beribu jugak. Jadi apa? Non compliant with shariah? Barang yang dibeli is a health product my friend. R&D yng memakan billions of ringgit. Saya sendiri guna dan amalkan. I feel the different. Dan pastinya atas izin Allah. Bezanya dlm marketing begini dia tak pakai izara aishah atau neelofa untuk market produk. The people who want to start the biz is their own advertiser, cari market sendiri. Sama jugak macam org jual tudung. Source dia mgkin sama p, beli kat jalan tar. Tapi ada yg bukak kedai , ada yg jual online. Tp di mcocean kita ada cara sistem marketing sendiri. Saudara ni pelajar fiqh muamalat ke? Dalam perniagaan ni tiada pula unsur riba, gharar atau maysir. Al aslu fil ashyai wal ibahah. Selagi tiada injunction atau direct prohibition hukumnya harus. Jadi siapa saudara untuk mengharamkanya? sedangkan saudara tak pernah datang dan duduk untuk mendalami biz ni, dan kaji seperti yg saya lakukan sblm saya totally judge? Sebelum berhujah atau menghakimi lengkapkan diri dengan ilmu tentang subjek yg ingin diperdebatkan. Bukan dari luaran sahaja, tp selami. Atau, ia menjadi sebuah fitnah. Which will be counted in the hereafter. Naudzubillah.

faisal mohktar berkata...

Tq.. bagus sangat comen ni..saya setuju

sufi berkata...

Terima kasih kepada penulis n ulasan dalam blog ini. Semua ini membantu saya buat pilihan sama ada menyertai mc ocean n sd atau tidak.

Saya juga masih meragui adakah MLM ini ada panel syariah? jika mereka jalankan MLM yang halal, apa salahnya lantik 2 orang panel syariah mengikut syarat yang ditetapkan.

Saya baru sahaja menyertai big event mc ocean atas nama 'seminar kewangan'. Keadaan event itu terasa jauh dari syariah. Hati terasa jauh untuk menerimanya.

Andai ada KP yang terbaca ulasan atan komen saya ini, tolong bagitau adakah ada panel syariah dan siapa orangnya serta kelayakan dalam bidang muamalat? saya sendiri ada ijazah syariah tetapi tidak semua bab muamalat dikuasai terutama MLM alaf baru ini. Sekian.

Tanpa Nama berkata...

Bagi aku mc ocean tak ada masalah. Tp steady dynasty yg btol2 bermasalah. Sebab senang je. Kaji balik sistem die. Ramai dah yang terkena. Bagi yng masih lagi join tu boleh la dptkan balik duit die. Tp yg da lame tu ssh la sb duit tu ada pada up-line. So kalau upline xnk byar or lari menghilangkan dr. Nasib korang lah. Lagi 1. Starting join korang kene bayar dalam 2k lebih. Dalam 10ari kalau korang nak balik korang dpt dlm 1.8k je sb tu harga product yang korang bayar sebenarnye. Selepas 10ari tp dalam masa 6bulan korang just dpt 90% dari nilai barang. Jadi korang akan rugi beberapa ratus. Bagi bdk 2 SD ni diorg ckp sikit tp xtau berapa ssh nk dptkn beberapa ratus tu. Lg 1 pada yg join xpayah nak menipu sebab ada di qjar yang korang kena berputar belit. Tu termasuk dlam FAQ kn. so pikir la kalau korang rasa duit yang korang dapat tu halal so nanti di akhirat jgn menyesal kalau downline2 korang yang kecundang tu dtg menuntut balik duit tu sb aku xrasa yang family korang pun mampu membayar 'hutang' tu bg pihak korang bila korang mati nanti. Sb aq sendr da terkena. Bila aku tanya dekat mc ocean diorang ckp yang tu pada upline so kalau korang labur 12k ke 34k ke diorng dpt just pada produt saja. So yang lebihnye bile tanye korang akan ckp komisen kn. dan bile di tnye dan ditanye lagi sampy korang pun dah xboleh menjawab korang senyap dan hilang. Yang upline2 lain pulak akan ckp 'oh yg tu belum cukup ilmu lgi.' Tu la modal korang. Bg aq selagi aq xdpt duit aku aq akan tuntut smpy akhirat nnt sb tu hasil penat lelah aku.

Xpayah nak ckp pape or komen pape pasal ulasan aku ni. Nanti korang juga yang jadi hilang sabar. Malas aku nk mendengar korang membebel.

well said berkata...

I pun pernah dengar pasal biz ini...kawan2 ku...jgnlah kutuk org lain..yang pandai buat mlm itu..teruskan..yang tak pandai itu tak payah buat..kalau modal besar janganlah join..nak buka kedai makan ke...butik ke..nak buka kedai burger pun kena ada modal..u invest baru u dapat..jgn harap goyang kaki dapat duit..cuba u hardwork sikit..mesti u gain..i pon pernoh pegi ofis dia tengok plan 3 tahun dulu..i tak join pun..sebab tak pandai buat mlm...tapi ada orang lain buat kita respect dia..dia mahu berjaya..dia buat..plz la..jangan menghalang kejayaan orang lain..berikan semangat kepada yang nak buat..

Tanpa Nama berkata...

Kesian cik siti...sadis...sadis...aper cerite cik siti tahun nih...dh berjaye belom

Pemerhati berkata...

End of story...persoalan xdijawab..mintak beri lesen SD pn xdiberi..hanya berpusing di pusingan yg xberpenghujung..sy hampir menyertai Mc Ocean ni..tp xpalah.rezeki Allah ada di mana2..tp sy agak terkilan sb MLM ni sy hilang sahabat sy sendiri. Hanya sy xsertai Mc cean ni.

Tanpa Nama berkata...

Salam. Sya saja belek belek bce artikel tntng mc ocean. Apa yg d baca semua menyakitkan hati. Terutama admin blogger nie. Awak sememang nya pengkritik yang tegar. Biz mana yang awak dah kena tipu. Haha. FYI : saya join MC OCEAN ketika berumur 19thun sebagai parttime. Sekarang umur saya 21thun. Masih lagi didalam biz compeny yg sama. Alhamdulillah dengan keizinan yang maha esa. Rezeki dibagi melimpah ruah. Hanya bermodalkan 2k sebagai parttime. Saya dapat tunaikan hajat ibu dan ayah sya tok pergi menunaikan haji. Saya beranikan diri untuk cube dalam biz ini. Ternyata ia berbaloi. Saya still makan gaji kerja sebagai food service di sebuah hotel antarabangsa dekat jb. Saya bukan gila pada duit. Saya anak sulung. Niat membantu keluarga. Hasilnya memang tak dijangka kan. Even ramai memberi pandangan negative. Saya tak pernah pandang belakang. Kehendak untukberjaya senang. Solat jangan tinggal. Sentiasa berdoa. Demi allah ku katakan. Setiap usaha dilakulan pasti ada ganjarannya. Harap harap kita dapat berubah cara kedudukkan m kita. Kerja untuk diri sendiri. Usaha tangga kejayaan. Pasti ada habuan. Selamat beramal

Nur Fauzi Bassar berkata...

lantok la labuu....
nak guna buat umrah ke, haji ke, pegi kasino ke, sedekah anak yatim ke..hang punya suka la.
Rasa sakit hati pegi la jenguk blog lain. tak jemput pun datang.
Tak lahap pun dengan duit MLM bertingk-tingkek tu.
Kalau rasa macam tak boleh pegi dah, dah sedar, cuba-cuba la jenguk sini balik. Spesis anonymous belagak hebat dengan duit konon halal ni ramai.

pencetus ummah berkata...

ader lagi x citer tentang mc ocean nie???bagus sngat ker biznes nie???minta pencerahan...

amirulinlebanon berkata...

Bro .... MC OCEAN dah dapat lesen .... Menteri KPDNKK sendiri rasmi HQ baru dan isytihar anak angkat. Mohon pencerahan.

Tanpa Nama berkata...

Judi dgn arak. Kenapa dapat lesen. Haha. Itu adalah side income untuk nagara kita. Sbv negara kita berbilang bangsa kaum. Psat pelancungan

Tanpa Nama berkata...

Spesis kepala bana. Setakat hujah hanya menggunakan copy n paste adeq sya umur 5 tahun pon pandai. Lame perhati blog ni. Ternyata hanya copy n paste. Mari sini berdebat secara bertentang muka. Saya kluar pin tak rugi. Saya hnya bermodalkan 2k. Pity u fauzi naser

Tanpa Nama berkata...

Btol!

Tanpa Nama berkata...

Spesis kepala bana. Setakat hujah hanya menggunakan copy n paste adeq sya umur 5 tahun pon pandai. Lame perhati blog ni. Ternyata hanya copy n paste. Mari sini berdebat secara bertentang muka. Saya kluar pin tak rugi. Saya hnya bermodalkan 2k. Pity u fauzi naser

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum..bg sy mc ocean biz yg baik,semua patuhi,sblm join ni sy dah explore..tp mmg bnyk blog yg kutuk,knpa kutuk??knpa nk ptkaikn biz ni??knpa busuk hati sgt??knpa polis x tangkap kami..polis pun buat,cikgu bt ,ustaz pn buat..tepuk dada tnya hati,jgn kacau periuk nasi org..sy pun cg tp allah s.w.t pilih sy bt ni,mgkin yg kutuk bkn rezeki anda dlm biz,org usaha akan dpt hasilnya

Tanpa Nama berkata...

apa perkembangan terbaru pasal mc ocean..

Tanpa Nama berkata...

Thanks atas ulasan yg panjang lebar. Saya baru diajak untuk sertai. Alhamdulillah terjumpa post ni. Segala perdebatan di ruang komen sgt2 membantu saya untuk membuat keputusan. Thanks semua.

Tanpa Nama berkata...

Setuju.....

Tanpa Nama berkata...

SANGAT SETUJU...!!!

Laguna Loire berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Laguna Loire berkata...

Saya baru di ajak ke M&U hari ini selepas 2 minggu dibajak ke Aktiviti bowling & Tea Party. Tp saya tolak lepas buat beberapa carian maklumat.

Terima kasih pada info sama ada dr Pro atau Anti McOcean kat sini. At least saya faham hujah sape lebih telus. Keputusan saya mungkin akan menyebabkan saya hilang sahabat, tp saya redha asal masa depan saya dgn impian asal saya tak tergadai. 34k bukan sikit.

Sebab saya menolak McOcean.
1) Tak patuh syariat yg sah (Tak sanggup makan duit syubhah)
2) Steady Dynasty masih lg dlm list syarikat menjalankan aktiviti tidak sah oleh Bank Negara (update 4 April 2014)

Secara jujur nya jugak saya rasa tak boleh ikut cara kerja MLM ni. Mmg suma KP tu ckp bleh wat part-time, tp dr segi utk berjaya kena fokus utk head hunting. Tak sampai hati plak makan duit org yg akan jd mangsa. Sebab akhirnya apabila sistem jd tepu, yg bawah akan melopong. Saya rasa dgn sistem McOcean yg lebih menfokuskan head hunting, mmg akan crash bila2 masa

shera leyster berkata...

amboi bgsa kita org melayu la byk masa buang kt blog..bgus lg cri prospek...ada gak duit masuk...lantak hangpa la nk ckp apa..tak bg aku duit pun...warga mc ocean..bt jer..xyah buang msa mnyalak kt cni...aku ni pn buang msa gak..klu depa xnk bt xyah pksa..xda apa effect pn kt kta..mnyusahkn ada la..eeeiii...dh nma nya mls tu seribu alasan..penakut...biasa la tu..sbb tu la smpi skrg msh sama je..mkn gji jer...truskn la kaya bos anda..gove ke company ke ntah pa per la..aku mc ocean platform jer..dh ada duit bli aset..bukak hartanah..bt bisnes cni sna tlg org len jga..simple as tht la actually..tp tu la...org yg blagak pndai sgt mulut ni ckp byk otak takde...syariah la..hukum2 la..xhalal la..tipu org la....haiya...ALASAN JER....XNAK BUAT XPYHLA..DGRLA CKP DIA NI PASTU TGK DIA NI DH KAYA KOT..TU LA CKP BYK..TIN KOSONG STANDARD LA.....BIAQ P LA HANGPA PEMALAS TTP MLS LA...TAK KESAH TP TQVM MC OCEAN AN AWESOME PLATFORM..MUAX!

shera leyster berkata...

lah..awat nk kelulusan jga ke komen ni...hahhhahahahhaha...goyang ke???

Nur Fauzi Bassar berkata...

Peduli ape ku dengan duit berlonggok yang tak bawak masuk kubur tu.

Nak ambik nasihat silekan. Kalau panas punggung, padan muke.

Laguna Loire berkata...

Kita bleh tgk mentaliti taksub Mc Ocean ni. Org tak mau join di kata pemalas. Bukan suma org mengukur kejayaan ngan duit ajer. Pikirla sendiri yer.

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkah...sudah2 lah oittt...dh terbukti menipu...pokok s3karang ialah MENIPU...adik aku hmpir terkena..mujur aku sempat halang...ade nurse ajak dia..masuk dia punye ceramah..pastu nurse tu tunjuk ade duit 10k dlm akaun...ingatkan pendapatan dia...rupa2nye nurse tu dh melabur yg 30k tu (ke 24k?)...jd dlm proses nk dptkan balik modal...sudah2la menipu woiii

Tanpa Nama berkata...

Xpyhla bz nk ckp pasal periuk nasi org lain.yg buat MLM buat cra mlm,yg mk gji buat cra mkn gji.jgn tau mengutk sj.tp 1 ja..bkn bisns tu yg xelok,org yg mjaln kn bisns tu yg xelok..

Tanpa Nama berkata...

Admin bingai..x de akal...owg gagal mmg cmni..bingai

Nur Fauzi Bassar berkata...

samdol.
ingat ni FB page ke
eja pun tak betul lagi nak meraban kat sini.
peduli ape kamu tak suke.
bingai tak bingai pun ade juge aku letak name sini.

shafiq osman berkata...

Paling pantang aku kalau hina keje makan gaji ni..lps tu ckp "adat mak ayah kita,suka kalau mkn gaji dan anak makan gaji"

Tanpa Nama berkata...

betul tuh.. kalau xtau sistem dan konsep biz kita jgn main ckp jer..

Tanpa Nama berkata...

Norhazlinda..saya pernah hampir terlibat dgn mc ocean..saya pernah minta pendapat org yg bwk saya masuk...dia x ckp byk,cuma dia ckp..nak buat atau x terpulang,cuma pas blik solat n doa...klu ragu2 jgn ikut,klu rasa nak buat teruskan...n saya bgtau dia tntg keraguan sistem dlm mc ocean...tapi dia blom mmpu kluar sbb utang byk dgn mc ocean...saya pon xpasti apa mksdnya

Tanpa Nama berkata...

Ni aku masuk sb aku dh buat setahun setengah...Cm ni la..bay back polisi yer..knapa mc ocean x bayar penuh msa org buat return....3 bln pertama aku di down kn kp aku..aku nk return sume lari...yg dtg hanyalah balaci2 jer...yg lain mna...knapa duit 2 x diuruskn dngan cara yg betul? Knapa org nk return d tahan2? N knapa kne minta ngan upline2...jujur ker bisnes ni..dh la msa mula2 dlu pakai cek kosong...akaun kp x berduit..kosong...terkontang kanting..merayu2 minta...ble minta janji sume blh...tp ble dh lps 6 bln langsung haram jadah...korang sume sma jer ngan staf counter...chia punya company...sb 2 la ada mcm2 traning..dh plak 2 kne bayar..perniagaan yg sebenar x kejar pangkat pn..sume perniagaan kejar seles...bkn pangkat...solat klu mkn hasil menipu ape jd...adoi...baik ko bogel kasi kekah reramai...2 lg bgs..x anaya org lain...ape punya pompuan la....solat2..tp buat malu jer..jgn tipu org la..shering yg indah2 jer..senang la...blh dpt blk la duit...tp haram sume...korg tau x bkn dunia jer yg tanggung..kat sna kne jawab gak tau....

Tanpa Nama berkata...

Nk kne luluskn jg...masyaallah...dh nk msuk blok pn...ni pengalaman aku bersama mc ocean la..

Laguna Loire berkata...

Aku dah gi M&U kat Sunway. Yay. Tp satu sen aku tak heran. Hahaha.

Susah la berkawan ngan org MLM ni. Aku ingat aku dh kata tak nak diorg paham. Tp rupanya masih cuba drag aku gi M&U. Aku pegi jela. Jaga hati member punya pasal. Tp korg longgok duit sejuta depan mata aku pun tak heran. Aku pilih profesion profesional banding buat bisnes syubhah ni. Duit bukan segala2nya.

Paling best part 36k tu. Aku ASB ada cash tp beria2 nak suh aku buat loan jugak. Apa kehai. Tp KP (atau challenger PP?) Azman kalo tak silap namanya (kata ex-Manager Maybank) cite dia kuar 36k lifetime saving ASB dia bleh je. Tp best arr dgr public speaking dia.

Aku cuma kesian ngan member aku tu. Umur baru 21, tp dah kena jd cam monyet gila duit. Aku nak cuba tolong, tp akhirnya aku jugak yg cuba di brainwash ngan team korg. Tak apalah. Itu cara hidup korg. Semoga korg berjaya. Aku pilih haluan pendapatan lain. 😎

Apa2pun time kasih sebab ajak aku gi tgk business korg. Dgr 3 slot ceramah tu membuatkan aku lg nak teruskan dlm kerjaya aku skrg. Tak sangka aku kena menari atas pentas ikut korg hari tu. Phuiii. Sumpah aku tak gi dah.

Nur Fauzi Bassar berkata...

terima kasih pada yang sudi singgah.
terima kasih pada yang sudi dan rajin baca komen panjang berjela dari awal sampai habis.

Pada yang pro MC Ocean ni, keraguan saye masih lagi pada pematuhan garispanduan MLM Syariah JAKIM. Beli berpuluh ribu dan target downline masuk dengan harga belian berpuluh ribu RM seorang itu memang dah tak kena sangat.

MLM lain yang buat pakej masuk puluh ribu RM ni memang selalunya mesti ada yang tak kena dengan pematuhan pada garispanduan MLM Syariah JAKIM.

Kalau yang bukan Islam, mereka tak terikat dengan undang-undang dan hal ehwal berkaitan syariah Islam.

Berkat rezeki bukan pada duit dan harta banyak berlonggok. Mana nak datang berkat kalau cari downline pun cara paksa, ada yang buat helah?

Tanpa Nama berkata...

Sekarang dah ragu2 la pulak tahap 'keberkatan' mc ocean ni. Jadi apa patut saya buat ye? Mcm mana nak undur diri since saya tak byr 2k mahupun 34k lagi. Saya just bagi RM140 je sbb saya student...

Pasal lesen mc ocean, memang dah ada (yang saya tengok depan ofis tu la) tapi SD punya lesen saya terlepas pandang sbb saya ingat sama maklumlah zero knowledge dlm business kan... Jadi kalau SD takde lesen, memang yakin lah saya yg mc ocean ni menggunakan head hunting jugak la in a way...

So mcm mana nak back off eh, if someone may show/tell me how. Thanks abang Fauzi atas isu ni.

Tanpa Nama berkata...

buang masa je layan beruk2 bahlol mlm ni. Semua kaki bantai duit haram. Produk mcm taik nk jual kt org waahahaha!

Tanpa Nama berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=BjOAvr32qLg

Tengok ini dan anda akan faham apa itu kesan MLM.

Tanpa Nama berkata...

http://103.6.238.219/ajl/jos_ajllist.php?t=jos_ajl&psearch=mc+ocean&Submit=Search+%28*%29&psearchtype=AND

Reply

Tanpa Nama berkata...

Biz menipu,apabila sdh taksub sesuka hati menghina org lain yg mencari rezeki scr telus, ah sdhlah dgn mind set engkau org itu, bawalah duit jutaan tu ke dlm luabang kubur,sekian sama-samalah kita beringat sesama insan.

Patrick ho berkata...

Kita bikin business ni macam secretive.sebab tak nak orang salah masuk bikin.nanti bikin salah..kabus LA business ni..that is the reason

Tanpa Nama berkata...

Apa yg pnting..nak tgk bank statement...hahaha

Tanpa Nama berkata...

Kalau yg non muslim tau halal haram, sy x fhm lg kalau yg muslim gelap hati krn duit..tipu sana tipu sini, tiba masa nanti tahulah engkau..

arabiz berkata...

Knp suh naik opis? Ye laa sbb nk korng tngok terus ape bndanyer...dngar org ckp dgn tngok sndri mn sama. Sbb mnusia ni lebih suka fikir negatif dr positif...blum tau ape2 wat andaian. Sy pn dh kaji, nm mc ocean ni buruk sbb kdg2 ahli ada yg push org utk join & ada org yg dh join tp x usaha. Wat bisnes kena usaha la. Kalo btoi bisnes ni teruk....knp smpai skrng brtahan, mnteri kpdnk sndri dtg wat perasmian utk branch baru. Sy fhm tujuan dorng bw naik opis wlupn sy blum join..

Tanpa Nama berkata...

Salam.lps nie klu ade sesape rkn2 anda/yg lama lost contact atau anda sendiri tidak sedari ajak minum atau lpk..dan bercerita pasal matlamat hidup.keje dan duit yg dye ade.anda jgn teruja besar kemungkinan adelah mcocean.terutama blh kl byk tparty bertempat di kopitiam & oldtown ,,sye akui ape yg penulis blog nie tulis..bukan penjualan produk tetapi pencarian downline.sume yg awk ckp ade kebenaran sesape yg msh tgh join ape yg upline/kp awak nk setiap kli mix team, nme listing kn..klu bole yg boleh purchase sp kn.bkn jual brg.ade part yg pling sye igt sewaktu sye dlm sejarah mcocean waktu dimana urusan loan on proceed .bebrape org atas sye menasihatkan jgn bgtau nk buat bisnes mlm mcocean..aish kate bis berdaftar..spmi stu tahap suh upline mengaku sepupu lau tibe 2 bank mintak nme saudra..knpe xtelus dlm bis..realiti rmi yg tumpo dlm bis nie.ade yg hilang kawan sbb pakse suh join sbb takut xde income..xde ape yg perlu dibangga dgn bis ini..

Tanpa Nama berkata...

Salam.smpi mse awak kluar.upline2 masih bermain2 kata2. purchase sp tp smpi skrang 90% full pun xdapat..sedih sye tgk bis nie.upline/kp sye ktenye tiap bulan2 dpt 4angka.bile nk masuk laju je tlg.easy rhb.sanggup teman g bank ..sedarlah upline/kp. sye berhak atas duit sya.sya tidak halalkn walau sesen yg xdibyar pd sye.smpi sye mati pun tnggungla awak dgn dosa yg buat pd sye.tuhan tu maha adil...

Mohd Amirudin Othman berkata...

Nak tanye....ape cite ngan bisnes ni skrg ye??

Mohd Amirudin Othman berkata...

Assalamualaikum...nak tanye ckit...cmne ngan sykt ni skrg ni ea???

Mohd Amirudin Othman berkata...

Nak tanye....ape cite ngan bisnes ni skrg ye??

Tanpa Nama berkata...

bulan. Saya ni pulak memang kaki buat biz, tapi biz fokus jual produk la.

Saya tanya biz apa? dia kata biz ni xperlu jual barang. aikk, pelik jugak biz xperlu jual barang. So dia kata lagi, biz ni kuar lepak2, main futsal,bowling dan sebgainya tapi boleh jana income. wahhh. dalam hati teruja jugak biz lepak2 jumpa member biz ni yang lain boleh dapat income. Last sekli ajak g gathering/bbq kalau xsilap saya.

Sampai sana, ada la upline member ni cerita, ha macam ni kerja kami, kuar lepak macm ni tapi boleh dapat income. Saya tanya la member syarikat tu nama apa? nak tau kena dtg pejabat dulu. Macam2 soalan gak saya tnya. last sekali apa2 nk tahu kena datang pejabat.

So esoknya pergi nk pejabat sebab teruja nak tahu biz apa yang lepak2 gathering dapat income, tertanya dalam kepala otak syarikat apa2 yang bagi income dengan jumpa ramai gathering/bbq boleh dapat income.

Dengar dalam pasal produk, biz konvesional dan lain sampai part plan marketing. Dalam hati dok kata 'ahh, aku dah kena tipu nie'. Takpe la dengar sampai habis sebab nak jaga hati kawan punya pasal. Matlamata asal memang dah salah. Bagi saya dari mula lagi perkara ni tidak telus. Awal2 lagi dah kena tipu.

Ye benda ni memang boleh buat duit. Tapi matlamat tidak menghalalkan cara. Macam cerita robin hood yang mencuri harta orang kaya untuk disedekahkan kepada orang miskin. Niat baik tapi cara nya salah.

Seperti Mc Ocean ni matlamat sebenar bukanlah dengan jual produk. Dengan kata lain cari biz partner yang dalam tu termasuk pakej produk. Tapi tak guna pun produk tu. Masuk semata2 hanya nak dapatkan income ribu riban.

Macam saya buat hyprobulk dulu. Keuntungan 100%. Ada 3 pakej. X250, X500 dan X1000 yang akan dapat sistem sms secara pukal. Bagi yang join seribu jika ada orang yang beli pakej X1000 akan Rm1000. Kalau 10 orang join dapat Rm10,000.Itu bagi level pertama. Yang lain saya xingat dah. Tapi bagi yang join produk tu nak buat apa? wayang je la.

Cuma beza bagi Mc Ocean produk tu boleh guna sendiri atau untuk family yang mengalami masalah kesihatan.Ok la tu. tapi kita boleh dapat produk lain pada harga yang lebih murah. Bagi yang tak memerlukan bagaimana?

Pada pemerhatian saya. Untuk dapat income dalam Mc Ocean kita perlu cari biz partner. Bukan hasil jualan produk. Kalau Mc Ocean fokus pada hasil jualan produk oleh Biz partner saya yakin ramai yang tidak akan join biz ni. Macam kawan saya cakap kalau jual produk dia pun taknak join. Macam mana boleh kata ianya sebuah perniagaan kalau syrikat tu tidak fokus kenapa jualan produk tapi lebih kepada biz partner? Biz partner yang beli pukal sampai harga puluh ribu tu nak buat apa?simpan bawah katil.

Orang join Mc Ocean nak buat income dengan cari biz partner je dan biz partner ni kena cari biz partner yang lain plak. Dia ni kena cari partner, dia tu kena cari partner, kawan ni kena cari partner jugak. Cari cari dan cari lagi. Nak untung semua perlu cari biz partner. Kitaran akan terus berpusing2 tiada hentinya.

Rata2 yang pro Mc Ocean sembang pasal attitude nak berjaya dan perlekeh usaha orang lain sebab tak join biz Mc Ocean. Yes, nak berjaya kena ada usaha. Biar usaha dan berjaya kena pada cara dan jalanya. Bukan dalam MC Ocean saja konsep ini diperlukan. Beza orang berjaya dengan orang yang gagal adalah usaha. Usaha yang tidak mengenal putus asa, jatuh bangkit walau jatuh berkali2. Wiling untuk belajar tentang bisnes. Bersedia untuk belajar ilmu walaupun dari seorang budak kecil sekalipun. Ini rahsia orang berjaya. Tidak menganggap dia lebih pandai dari orang lain.

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak cerita bab marketing strategi produk. Korang cari biz partner nak jual produk ke nak promote biz? It`s ok kalau target nak jual produk. tapi kalau semata2 nak promote biz bagi saya dah lain dah.

Ramai cuba bezakan dengan perniagaan konvesional. Tapi matlamat perniagaa jenis konvesional ialah menjual produk atau servis. Kalau ikut DEFINISI Perniagaan ialah pertukaran barang dengan barang atau pertukaran barang dengan perkhidmatan. Itu pun dah salah dalam Mc Ocean.

Lain la kalau kita cari biz partner beli borong untuk jual secara runcit. Kita tolong bis partner untuk menjual supaya dapat untung. Perniagaa kalau semata2 cari downline tu nak panggil perniagaan ke?

Saya kalau setakat nak kaya tanpa fikir halal haram memang dah kaya dah sekarang ni. Saya boleh je join Empower Network bawah seorang mat saleh nie dari luar negara. Beliau juga merupakan pakar pemasaran yang terbukti menghasilkan jualan ratusan ribu USD. Income beliau setelah join 28 hari 700K USD. Semua tool yg beliau guna akan diberikan siapa yang join bawah beliau. Website, corong jualan, sistem follow up prospek untuk yakinkan prospek join. Convertion rate untuk orang join sangat tinggi setelah menggunakan sistem beliau. Tak perlu jumpa orang, hanya dari rumah. semuanya automatik. Lagi best kalau nak dibandingkan dengan Mc Ocean yang perlu jumpa orang, keluar gathering, bbq dan sebagainya. Tapi itu lah, matlamat tidak menghalalkan cara.

Saya dah buat perniagaan internet dengan menjual produk di internet dah bertahun. Ada untung ada rugi. Nak kata untung ratus ribu belum lagi. Tapi saya keep wiling untuk terus belajar dan belajar sampai saya berjaya seperti orang lain dan saya yakin saya akan berjaya juga. Saya dah habis belasan ribu untuk belajar dengan hadir ke seminar, kelas, beli ebook dah sebagainya. Saya tak pernah kedekut untuk keluarkan duit untuk belajar ilmu perniagaan yang sebenar.

Saya ada terbaca komen seorang dalam ni. Katanya sesuatu yang diluluskan oleh kerajaan tidak semestinya dulu dari sisi agama Islam. Ya seperti bank konvesional yang mengamalkan riba. Seperti pinjaman dan sebgainya. Ianya sah dari segi undang2 tapi tidak dari segi agama Islam. Begitu juga dengan Mc Ocean. walaupun ada yang kata ianya sah dari undang2 dan ianya tidak diserbu oleh pihak berkuasa. Dari segi agama?

Cuba tanya diri betul ke ini pernigaan yang dibenarkan dalam agama ?
Bagaimana perniagaan yg dibenarkan dalam Islam ?

Wallahu`lam.

Tanpa Nama berkata...

Salam.ade kawan2 yg +ve ke kt mcocean.ape lg try la buat.tp nt korng dh xde income gigit jari.nk byr loan bgtau jangan mlu2 bgtau mcm mne korng settle hutang smbil buat mcocean nie.kadang2 diorng ckp mcm income 4-5digit je sebulan.ade yg xde incometp mati2 pertqhan mcocean katenye.sume btol..yela diorng xrse .kp nk tolong tlg celah mne pun xtaw..terpk gak sye klu bis nie nk bantu orng.suh yg income 4-5-6 digit tlg dahulukn duit sp.nt dah berjaya byr xgitu..bantu membantu katakan..btul btul btul.

Tanpa Nama berkata...

org negatif tentang mc ocean x kemana serupa anwar aljuburin okayyyy!!!

Tanpa Nama berkata...

Astarfirullah hal azim.jgn kaitkn politik dlm isu ini.bg yg buat dye tau keburukan bis nie.politik tu sgt kotor jgn kotorkn lg dlm blog nie.blog nie bertujuan memberitahu, menyedarkan ape yg berlaku dlm mlm ye cik.mintak pihak admin memadamkan posting yg terkeluar dri landasan terutama posting yg kotor...

Tanpa Nama berkata...

Salam.mcocean msk paper merana jerat mlm tarikh 040714, wlupun tnpa bgtaw nme syrikt tp dlm video paper online mngsa tnjk produk energen & enetrii , yg terjebak atau blom perlu bukak mata.ramai jd mngsa dlm bis nie, sye percaya rmi mangsa akan ajukan bende nie sme mcm mngse nie buat..budak 2 mcocean kn byk duit..huhu

Tanpa Nama berkata...

Salam.mcocean msk paper merana jerat mlm tarikh 040714, wlupun tnpa bgtaw nme syrikt tp dlm video paper online mngsa tnjk produk energen & enetrii , yg terjebak atau blom perlu bukak mata.ramai jd mngsa dlm bis nie, sye percaya rmi mangsa akan ajukan bende nie sme mcm mngse nie buat..budak 2 mcocean kn byk duit..huhu

Laguna Loire berkata...

http://www.sinarharian.com.my/semasa/mlm-guna-nama-menteri-3-dakwa-rugi-rm100-000-1.296125

m syah berkata...

Biz ape 10k 1bln. Minta pendapat mengenai sngt2 ok McOcean.

m syah berkata...

sdr tu sedar ke sedara atau saudara. Siti ni umur bpe thn?

m syah berkata...

Educated people, dah educated pn masih nk kayakn cina lg ke...

Tanpa Nama berkata...

spe yg pernah join dpt rse ape yg terselindung.ktenye jual produk rupenye cri downline.hr2i nmelisting.ploting nk dpt prospek.klu bole gaji santak 2k keatas ape citer.sbb ape snng nk buat loan 34k kn...ade yg dipaksa sbb gne sistem tied up, warmup ngen FAQ..rugi klu gp income xbyk amik la sp ye x.sbb ape eh mkin byk ko loan upline ko mkn byk.dan lepas tu ko kena cri org mcm ko jgk purchase 34k.ade yg kte money freedom.podah xde moneyfreedom.sistem dy sme ko ttp kne cri sp 34k.bwu jerung2 atas bole hidup..sori beb.ko kne susahkan kwn2 ko buat loan.buatnye dye sangkut xde p.spe nk byr.upline @ kp nk byr.ade yg berolok bergadai. just nk bgtau ape yg berlaku dlm mcocean.mmg high klu sesape dh pg semi ar m@u diorng..plot terakhir kisah menyayat hati termasuk susah payah dlm kehidupan kerja mkn gaji.kerja mkn gaji xde life isteri kne bantu suami.suami kne ot utk mnyara kehidupan yg mkin susah..cbe byngkn dgn join mcocean Income bln nie double atau triple dr gaji.pergh ayat power diorng.hakikatnye bler ak msk bru upline dpt 5 digit...xde sale xde la upline ko senyum...bmw diorng pun duit kte2 jugak..

Tanpa Nama berkata...

Hindari dri dtg ke oldtown ibis.oldtown jalan pahang @ sate kajang jika terserempak ngen sekumpulan lelaki/perempuan berpakaian kemas tibe2 bersembang dgn anda dgn sgt ramah dn rapat.sye share utk anda.mcocean jelas mengunakan head counting/rekrut ahli bru fgn mengaburi produk lautan yg SANGAT dalam mereka. google secukupnye sekiranya anda dah terlajak/baru terinvite dlm bis nie..

Tanpa Nama berkata...

 Trick Kengkawan Dan Sedara-Mara Untuk Pergi Taklimat/Talk/NDO.Hui! Ini cara paling best dan paling cilanat korang boleh buat kat kengkawan atau sedara-mara korang beb. Korang ajak sapa-sapa yang lemau tu untuk keluar makan, lepas tu ko terus drive kereta buat tak tahu sampai ke HQ untuk talk/taklimat kejadah MLM whatever. Jangan lupa suruh dia bayar sendiri yuran RM70 untuk masuk dewan dan lepas tu kasi dia dengar pep-talk berdegar-degar daripada gorilla wakil syarikat MLM tu bertempik-sorak untuk kasi chimpanzee yang beratus orang duduk kat bawah masing-masing naik seh, jadi horny semacam... well, macam chimpanzee yang horny. It always work like a charm baby. Kalau ada prospek sebegitu yang mengamuk sebab dia kena trick buta-buta, ko sebagai penganut MLM yang tegar, jangan terlalu ambik hati dengan maki-hamun atau kena ludah atau kena sontot... itu semua adalah sebahagian daripada lumrah orang untuk jadi millionaire buat MLM palepundek neh. Apa nak kesah orang marah? Janji pakcik kayo!

Tanpa Nama berkata...

Jangan Buat Bzns MLM Secara Perlahan.Bila ko join aje mana-mana MLM atau skim piramid, pastikan balik rumah aje, terus ko cari downline. Jangan tunggu sampai esok, jangan tunggu sampai minggu depan... sampai rumah aje, terus jadikan bini, adik, kakak, abang, bapak, mama atau opah ko yang dah stroke tu... sebagai downline pertama - dan pesan dia orang untuk cari downline dia orang, kalau boleh malam itu jugak. Tolong opah ko tu dial nombor kat henpon, biar dia cari sepupu dia (yang stroke jugak) untuk jadi downline. Kena agresif... no time to waste man! Kalau ko nak samakan kadar naik bzns MLM dengan bzns konvensional, memang akan jadi susah bang. Kalau bzns konvensional, ko kena melabur jumlah modal yang besar, lepas tu ko kena tunggu bzns naik, dan ko mungkin pulang modal lepas 2 atau 3 tahun... dan kalau semua berjalan lancar, mungkin ko akan jadi millionaire dalam masa 17 tahun. Where got time meh? Dengan bzns MLM, ko boleh jadi millionaire dalam masa 60 hari, macam KhairolR KepundekR. Itu aku cakap - balik rumah lepas NDO/taklimat MLM tu, terus cari downline, dan pastikan setiap hari untuk 20 hari pertama, ko cari dan dapat sekurang-kurangnya satu downliner sehari. Daripada 20 downline, dia orang akan cari mungkin 5 downline seorang, dan daripada 100 orang (level 2), dia orang cari 500 downline (level 3), pastu ia akan mencanak naik secara ekponensial beb - 2,500... 12,500... 62,500... woohoohoo! Millionaire bebeh!

Tanpa Nama berkata...

Mac ocean....kapitalis system sume ni, asal dari system org kapir..

Tanpa Nama berkata...

Mac ocean, company penipu..

Tanpa Nama berkata...

Siti nurhaliza, berniaga biarlah secara telus...terang lagi nyata, bukan susah nk faham mcmni, harta Allah yg bagi, setiap sen pun perlukn kepastian bukan samar2.....perkara yg paling takut makan harta yg kurang pasti halalnya...sy pun pnh join mac ocean, setelah beberapa kali pegi home party
sy xtau lagi bisnes pe diorg buat ni, ini membuatakn sy sgt marah, bisnes perlu bermula dgn kejujuran n ketulusan,

then, org yg bagi ceramah adalah org yg macam x blaja tinggi, sy blaja smpi oversea, byk lecturer sy org yg berilmu, ckp ngn org yg kurang cerdik menyebabkan sy rasa bosan n mengantuk..

sy paling tak suka pd pencermah tu, semuanya mengajar sy ilmu yg tidak baik, seperti malas bekerja, tidak bersyukur n mudah mengeluh

dia menunjukkn slid2 presentation keluarga beliau yg susah, ayah ibu yg sakit, skrg dia dh berjaya leh bantu ibu ayah, padahal dlu rm100 pn xleh nk bagi, anak ape ni bagi saya la, smpi ibu ayah yg dh tua kne tolak gerai di usia emas..

Biar x kaya, asal jgn miskin hati, penceramah or dia sebagai org yg berjaya dlm bisness ni perlu dilihat sebagai role model

Byk yg tidak betul pd tafsiran sy dlm ceramahnya...seperti tahap akedemic n pekerjaan yg dibanggakannya or gaji sebelum yg diperolehinya...sy x suka mac ocean pn sbb sistem yg tak jujur, tak telus n xda ilmu n perlakuan yg baik dr role model yg sy tegokk, mcm blajar dgn org yg tidak cerdik....sekian terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Apa yg bertentangannya?? Ni lah org zaman skg blm tengo dah judge buruk buruk..yg bertentangan tu sebenarnya iri hati..

Tanpa Nama berkata...

Bro, ak dah buat.a taw mlm mcocean sembang jn...xpyh nk judge xyah msk rmi dah terkena...bkk google taip mcocean atau steady dynasty ade berape rmi mki.brape rmi rugi.skrng zaman teknologi..manusia boleh menilai.xsemestinye xbuat xtaw..orng yg buatlost pun pun rrmi.dok jaja mcocean baguih tang mne baguih.bagus tang team untuk peralat downline.baguih suh orng buat loan.bile nk return senyap upline.duit pun tertunggu 2 je..ade smpi 7-8 buln tggu duit return dr upline.tp agak pelik kn kta kta bdk mcocean income ribu2 kn

Tanpa Nama berkata...

Please be sure tht ur marketing plzn is replice of DCHL.. DCHL is damn good cos no servixe, and they prosuct is unique but,, urs susah sangat ke nak dapat?

Tanpa Nama berkata...

Sekadar perkongsian.. Tiada berpihak pada mana2 pihak...

Pada awal2 cik tanpa nama join biz ni, ada diberikan 2 keping borang... Borang 1, borang maklumat diri n OWN acc no.. Borang 2, borang akujanji..

Persoalan saya disini.. Ketika cik tanpa nama sign borang akujanji, adakah cik tanpa nama sudah betul2 MEMAHAMI segala syarat2 yg telah ditetapkan oleh company berdasarkn syarat2 yg dikenakan oleh kpdnkk mahupun dari segi syariah? Jika belum, mohon saudara membaca kembali akujanji tersebut sehingga anda paham!!

Secara konklusinya... Sebelum sign sebarang agreement, anda haruslah memahami akujanji yang anda bakal sign.. Jika x paham, upline akan bantu anda utk memahami... Thats it...

Thank you..

Tanpa Nama berkata...

Terbaikk bro... Kena 'tipu' smpai berani resign... Sy pun xjumpa orang gagal tapi jumpa orang yang putus asa!! Heyyy x paham laaa... Nk diikutkan fatwa bagai.. Dah sah la biz ni halal sebab produk tu... Paham2 sendiri laa.. Melainkan orang tu x kaji betul2 main hentam ja ckp xhalal.. Heyy... Panas sbb dengan biz ni jugak la parents sy sihat walafiat... Memang aku kena 'tipu' dgn biz ni.. Xpercaya guna produk yg berkhasiat, parents sihat alhamdulillah dgn izinNya..

Tanpa Nama berkata...

Sudah la akak.. Orang2 macam ni memang x kan pernah nak kalah.. Dia nak menang jaa.. Budaya biz kita x da siapa menang, siapa kalah.. Semua kita sama.. Betul x akk? Kita duduk sama rendah, diri sama tinggi.. Ckp byk dgn mamat ni pun xda guna sbb mamat ni memang x layak join biz kita.. Menyusahkan orang jaaa

Tanpa Nama berkata...

Setakat sembng bole la.

Tanpa Nama berkata...

Sye xbpe pasti borng ape yg awk mksdkn.yg sye tau abp first kt mcocean trus kp, sp, dp ngen segala bagai dh push2 suh join.isi form byr duit m&u, x cbe x taw ye eh.kte sorng kp.bg alasan bile nk jdnye.,kemudian lps tu dibawa m&u..dah pulak kt situ bkk plan y33 adeh.bkn 2 k ke hihi.m&u yg terbaik nye tang last segment.ade ex eng bodo mne buat cter sedih nangis bagai sume.yg duk dlm2 tu kp, sp, challengers pun sme.terbaik la ape la,.padahal aku dah byk kli pg m&u nie..cter sume sme.knpe membodokn prospek cik kak mcocean/abg mcocean sume.mle2 sungguh2 kte modal cme 2k..dh msk plan y33.lps tu dibrainwash lg suh amik yg y33.bwk mai rmi2 jumpe yg serba salah nk amik y33 ngen warrior2 hebat.yg bapak segala kelakar nk blik singgah easy rhb..trus isi form xdak tempoh bertenang 10hri.lps dri tu trus bwk mixteam pe sume.kp2 sume mai duk dkt smpi loan kuar hihi..nie rmi dok perhati bkn geng2 mcocean bodo hg.wlupn xknl tanpa nama spe.ak ttp sokong statement hng, by the way ak dah sethn setngh join mcocean..fulltimer dlm mcocean dulu,yg duk sokong mcocean joint bpe hri tu.msti ak confom blm sethn pun, knl kn diri anda.network mne.

Tanpa Nama berkata...

Famous mc ocean sampai bnm Malaysia dah advise orang ramai...mc ocean Aka steady dynasty unlicensed activity..jom tengok pdf kat bawa.


http://www.bnm.gov.my/documents/2014/20140725_FCA_EN.pdf



152
Steady Dynasty Sdn Bhd (782270-H)
Unlicensed activities
7/22/2013

Tanpa Nama berkata...

Ini link ke fb mcocean, jalan segan2 tanye soklan pasal duit return.sp ape sume..nk jadi kaye dgn modal rm2130 sahaja ..https://m.facebook.com/mcoceanholding?refsrc=http%3A%2F%2Fmc-ocean2u.blogspot.com%2Fp%2Fproduct_18.html&refid=9&_rdr#!/mcoceanholding?v=timeline&filter=1..ex mcocean moh ler kite tnye

Tanpa Nama berkata...

"Sy pun xjumpa orang gagal tapi jumpa orang yang putus asa!! Heyyy x paham laaa... Nk diikutkan fatwa bagai.. Dah sah la biz ni halal sebab produk tu..." nie msti cimpanzi yg joget2 atas stage mse m&u nie......hello putus asa ngen gagal len cik akak ooiii..nk ckp putus asa xdpt downline lettew..usaha tngga kejayaan...adeh ptt la akak nie hyper.dnk settle loan punye pasal..

Tanpa Nama berkata...

Da naik opis da ... semua barangan just show of ... tak nmpak dalam pasaran. .. lebih lg pasal deep sea water ..

Tanpa Nama berkata...

bosku...hang bawa argument brkenaan MLM syariah JAKiM tu mai opis...kta bncang...bwa polis skali...kta tgok sapa kena tangkap sapa kena saman.......hang men lepas kt google x guna....boleh jatuh kn biz org....kalu betul xpuas hati hang mai bawa argument tu.....baru betul.....

Tanpa Nama berkata...

sekadar ingin tahu. mc ocean sama ke dengan one community worldwide? saya perasan produk seakan sama. sesiapa boleh berikan penjelasan?

Tanpa Nama berkata...

Masih Bertahan..

Saya merupakan ahli MCocean yang masih setia pada company dan group SD.. dah hampir 2 tahun saya menyertai perniagaan berkonsepkan MLM ini.. dan banyak juga persoalan yg saya timbulkan sepanjang saya join perniagaan ini..antaranya adalah

- halam haram
-lesen
-kayakan orang atas
- barang yg kononnya premium dan mahal
- panel syariah

saya penha terbaca pelbagai blog tentang pelbagai jenis MLM, termasuk AJ, DCHL, dan pelaburan2 seperti emas, UFUN dsb.. apa yg saya nampak ramai antara keyboard warrior masih x dapat bezakan antara MLM dan Pelaburan yg menggunalkan system MLM..sampai kate Biz MLM mcocean adalah pelaburan la, skim cepat kaya la dsb.. saya pernah bertanya kepada prince2, senior KP kenapa kitax BCUP company kita dan balas je kata2 dlm blog dsb.. Jawapan mereka dan Saya sendiri ialah


'RICH PEOPLE LOOKING FOR OPPORTUNITY, POOR PEOPLE LOOKING FOR OBSTACLE'

Saya setuju ada orang yang berjaya dan ada juga yang gagal dlm perniagaan MCOCEAN ini, tp kebanyakan yang gagal bukan kerana ditipu semua...antara punca gagal dan putus asa dlm perniagaan ini

1) Pengurusan kewangan yang teruk
2) xde result sebelum 6 bulan cooling period
3) Diviruskn oleh blog2 kononnya nak menyelamatkn drp kene tipu
4) halangan drp diri (tidak sanggup berusaha, malu rijection, ) keuarga dan kawan2 (kene ejek)
5) penerangan yang salah tentang kiraan income dan marketing Plan
6) isu lesen dan panel syariah (admit blog nie suka HIGHLIGHT issue nie)
70 issue upline downline bla bla bla


banyak lg alasan2 yg x perlu saya mentionkn./....


saya pernah coretkn impian saya bila saya mula2 join biz nie, tp semua kutuk dan perli...xpe, its ok saya teruskn juga..

ada kata saya doctor menipu...Tp Ok la saya berjaya tipu 6 orang doctor sampai dorang resign dan berjaya..ada juga yg x berjaya, tp its all about themself.. saya bukan tuhan , boleh predict kejayaan orang lain..tp saya percaya klu orang itu berusaha dan dibantu dengan group support group SD, in syaa allah kejayaan iti milik individu tersebut..

at least bagusla ramai mula sedar tentang kepentingan mencari 2nd income kerana kita pun tahu ekonomi malaysia x berapa baik,.. di tambah2 dgn GST lg, jadi baik sediakan payung sebelum Hujan...

saya x minta sesiapa yg baca join biz nie..tetapi buatlah sesuatu untuk menambahkn pendapatan..contokhnya kerja OT, MLM.Insuran, Takaful menteri KPDNKK sendiri merasmikan convo MNU
_> Panel syariah telah dilantik secara rasmi

Kepada mereka yg masih meragui keHalalan perniagaan ini, boleh tanya sendiri panel syariah yg dilantik oleh company

kepada mereka yg meragui tentang lesen, check sendiri website KPDNKK.. sebab perniagaan ini berdafter dibawah AKTA JUALAN LANSUNG (ajl), BUKANNYA BANK NEGARA..

ALL THE BEST
SELAMAT HUJUNG MINGGU

KP DR HELMY

Tanpa Nama berkata...

Kehadapan kp dr helmy..
Berjayakn ape yg anda mksdkn.berjaya cri downline.gnekn pangkat sbgi doktor untuk tarik prospek ke.berjaya hasut untuk msk mcocean.potensi pendapatan hnyalah jika ade ade prospek..nk tnye anda bantu orng untuk atau susahkan orng..sye ant ahli mcocean yg dh return dah tgk sistem dan segala bagai rsenye sye return lg baik dri susahkan bal "pelabur mcocean".tp ending ygterbaik dri team support mcocean kpd expartner dh rreturn.sume kawan2 partner senyap.return pending dlm kes saya dn rmi lg.percayekah dr helmy ttg isu nie..msti ade jawapan kn2..agak2 bpe lme ex partner tggu mcm sye dh hmpir 7 bln..kate income masuk ribu2.kp sendiri pun diam, bodoh ke ape mcocean..jauhi mcocean anda selamat.anda kp pun susah kn orng buat pe ye x..bis mlm len sye xnk amik tahu...itu lagi bab putar belit dlm mcocean.bab return dulu...

Tanpa Nama berkata...

Mc ocean menipu semuanya

Tanpa Nama berkata...

Ustaz ka ni? Dr td dok tanya syariah jakim jaa..ang tobat jelaa...biaq pi la depa nk wt bisness pun..kalau ang pndai sgt, ang share la ap yg ang pham pasai syariah jakim tu?

Tanpa Nama berkata...

Spe ustad.hang ke atau kp hang..ak rse hang nje high lg ngen mcocean nie..msti dh settel loan tu kn..hang gtau sikit ape kebaikan mcocean..team hng support hng buat bizns tp padal menipu ramai2 kt budak bru..hng xrse bersalah ke tipu kawan2 hang tu..jual brg ngen downline lain tau tu kne tau konsep.dlm mcocean priority downline tkee istilah jual bli brng..tabur kate2 income ribu dok dtg kt mne ..jwpn dye dtg dri downline, itu pun lupe ke.hng bwk g bank isi borng bqgai2tu..dpt duit hng mkn ..brng mmg adetp hng x ppk.brape harge brng tu..klu enerti yg mcm necafe 3 in 1 bole jd rm488.berkhasiat katenye dri mulut mcocean.ubat gigit bole rm118 hrge .kt mne keutungan mmg xnmpk tp dlm nilai tu cik abg.tp xbole nk bayang kn harge2 semua laut dalam beribu2 eh.xphm la.itu blom pasal plan pngkt gp atau sp dlm mcocean..xperlu cri hnya pilih itu jwpn pling bodoh taw..kp income lbt xperlu kerje kt mne dtgnye income dye agaknye..moneyfreedom la sgt..blajo system dulu abg2 sume ye..geng mcocean sume buta tuli.bljo kt jepun pun mcm kp azam jd kp perbodohkn orng xbole buat jgk..bukak pintu hti tu jgn igt pasal duit ko je

Tanpa Nama berkata...

Thanks for de nice info bro nur fauzi..kerana telah myelamatkn sa dr mc ocean

Tanpa Nama berkata...

Btol ckap awk... sy juga kene mcm tu.... tapi upline sy dah tak buat... mcm mne nak bagi balik duit commision tu kat kite... msti lar syarikat yg tanggung... btol tak....???

Tanpa Nama berkata...

Yup.mcocean xnk amik taw pasal duit return pun, jnji diorng byr sside company.yg len kena tggu upline.tp smpi bile ye x.ktenye upline xde sale..pelik xpelik mcocean punye bisnes tp duit kena tggu upline.suh mcocean xmahu nye nk bayar.ape2 sume upline.sye msk bln ke 8 bln still xderespon dri mcocean.mse join ritu kecoh sne sini.income lbh byk dri gaji la.nk berenti keje la itula..insyaallah nt nk tkr bmw la..tp bile ak return dri kp ak smpi upline ak @ aka kawan hilang..xdpt dikesan.kol dpt xdijwp.wasap pun received tp xreply..hebat x penangan mcocean..

Tanpa Nama berkata...

ompany Name(*)
Alamat Lesen (*)
No Lesen (*)
Alamat Terkini (*)
Tempoh Lesen
MC-OCEAN HOLDING SDN. BHD.
BLOCK 2-23-G, JALAN JALIL PERKASA 13, AKED ESPLANAD, BUKIT JALIL, 57000 KUALA LUMPUR
AJL 931963
BLOCK 2-23-G, JALAN JALIL PERKASA 13, AKED ESPLANAD, BUKIT JALIL, 57000 KUALA LUMPUR (TEL:03-89939363 FAX:03-89939369)
20.08.2013-19.08.2016

Hasil carian di laman web KDNKK bertarikh 05.10.14.

Ada sape - sape boleh terangkan kenapa Lesen McOcean disambung sampai Aug 2016.

Musykil la KDNKK x buat keje ke, pnyer la banyak kome...

Tanpa Nama berkata...

Yup sye xbrape sure lesen.mngkn awk ckp btol lesen hidup smpi 2016.tp itu sekadar leseb je.mcm lesen arak jugak ade lesen tp xbole minum kn.sbb org islam xbleh minum.bkn nk putar tp cbe dan fahami.ape yg mcocean mmg sebuah mlm yg gnekn produk untuk kaburkn downline.soalan jual brg ngen cri downline pun geng2 mcocean xleh jawab.knpe perlu pangkat klu sistem downline nie sentiasa perlukan downline.ade yg kate senng nk bgtau bakal downline bhw dh lme msk..cthnye mcm ni partner bru msk atas tiket sp kmudian tarik seorng partner bwh untuk ltk bwh dye.dgn propaganda potensi dan jana pendapatan konon2 nye bulan pertama 6k.tp itu adalah duit rebat setelah purhase sp.mati2 bgtau partner 6k senng dye bole dapat.adakah xwujud penipuaan kt situ.itu boleh jnji mnis dan planning utk bkl prospek.potensi pendapatan hnya jika ada downline.so kt sini pun xnmpk pun bile partner jual product.cri downline ade la.kebiasaanye mcocean akan cbe utk paksa downline utk amik pakej sp.tiada tempoh bertenng setelah di warm up setelah bukk plan abp atau party m@u itu yang pasti
Dlm polisi pun x der tulis ape2 pun.byk benda sye nk tulis dalam pasal2 nie.isu return pun mcocean bole tipu.tipu ape?duit pending smpi setengah tahun dan msh menunggu..mmg ade jgn mcocean ckp xde..kt dlm blog nie pun bersepah yg tertipu.buat benda senng dulu settle kn duit return dulu bru nk ckp pasal len..sye pun mls dah nk tlfn ofis mcocean tnye pasal duit return.katenye xde sale tp smpi xangkat fon knpe.msg pyn xreply..cer cter sikit

Tanpa Nama berkata...

Betul tu. Kalu nak berbahas. Bahaslah dengan dalil juga. Kalu x de fakta ssh org nk fhm. Betul mungkin anda tidak begitu. Tp ramai yg sy jumpe amat terdesak unt dapatkan downline. Jadi pilihlh jln yg benar.

Tanpa Nama berkata...

Tak salah orng yg buat biz ni..cma yg x puas hati bila guna teknik x telus...bygkan saya dh pernah kna...tulis kat iklan seminar motivasi keusahawanan...awal2 saya dh tnya pihak pnganjur ni seminar nak suruh jual brnng r prodak ke? Dia jwb x...bila sampai sana lain ceta....bila kita tanya xnak jwb...pas 2 nak halang kita nak balik awal...nak p toilet pun drang jaga takut lari...nmpak sngat nak mmaksa kita join...pas 2 mula la ceta dlm biz ni ramai yg bkas doc,enginer dll yg pngkat tinggi,tp semua x sombong...mmngla x sombong beb ssb terdesak nak cari downline.....klau drng x peramah mcmna nk dpt downline...bukan main lg ckp kerja ni x pyh jual brng n cri orng.....mati2 xnak ngaku yg drngn ni MLM...mna da Mlm x cri downline klau nak income.....teknik nak perangkap aq la 2...klau dh terperangkap ha...situ la akan buat kita rasa terpaksa gak cri downline sbb nak cover blik modal jd ahli...saya x salahkan biz ni yg saya benci habis-habisan dan buatkan saya fobia nak join seminar adalah TEKNIK PENIPUAN....cuba la terus terang je dari awal

Tanpa Nama berkata...

Bila mata sudah di kaburi dengan duit...yg haram pun jadi halal...

Tanpa Nama berkata...

Hurm xtau nk ckp cmner pasal kawan bole putus kn.bis sgt xtelus xperlu cri orng pilihorng kate upline ngen kp.msk hri mengadap kp ngen upline tlis namelisting..ak return je sbb xleh buat sbb bis nie high komitmen kte part time.ak buat mende nie separuh saving ak lari.sana sini ak g..upline pujuk mixteam hri2.adoi kecewa ak tgk..akhirnye ak bukak mta apa dh jd kt diri ak.strt return satu kapal ngen ak sume hilang.buat2 terminate form sorng2.kt office je kp kol tnye ak return ke x..dah smpi skng msh tggu payment return.spe2 nk joint rentikn xde faedah.diorng mlt mnis je..nk jdkn ko downline je.mlm ttp mlm.lautan dalam.jgn smpi ak cri ko bro..

Nas Rul berkata...

Yes... Betullll

Tanpa Nama berkata...

Terbaru.seminar m@u ditukar kepada nama seminar keushawanan.cer gtau pasal pe tukar.nama pun dah mengelirukan.nk ajak orng orng tgk bis.buat bis atau ape.kawan sye sorng bru g seminar..igtkn pasal pe.nk jadi usahawan ap2 ke.rupenye ploting mcocean.sembng kuat la kp2 nie.duk atas stage nangis2 kisah pasal hidup dulu susah gile.mkn pun xde duit.eng kot.gaji ciput ke...hihi..meh bersama sye sye akan bantu anda.tp isi borng loan tau jd sp 35k.alah utk berjaya kite perlu susah2 sikit.nt bler dah dpt duit 35k awk labur mmg nmpk byk.tp bile pasif income awk 7 ke 10 ribu atau lebih.silap2 awk bole upfront loan awk nie smpi abis.teruja x.kelakar la plk dger kn.pastu cri calon bawah awk sbg downline..adoi kp2 ko nk sedap je..smbng letup habuk pun xde.kte money freedom.duit byk.bantu la bkl downline dr segi duit pada yg xdo duit ty.jgn smpi buat loan.bis cmni perlu tgk pada orbg bole buat atau tak.nt budak nie xleh buat spe nk byor loan..opps kp pun xde duit.huhu..minum2 kt tea party pun byor pakai duit sendiri xdok pun kp atau upline hulur duit.money freedom pun xdok duit

Tanpa Nama berkata...

Saya sebagai seorang middle person kerja sebagai legal consultant nak Tanya tuan punya penulis blog ini...hasrat anda sematatanya untuk memberitahu. .Jgn join mc ocean...atau anda sedang buat perniagaan lain dan nak Rosakkan nama company Mcocean.? Jangan buang masa kalau anda sedang buat perniagaan lain dengan menulis..blog sebegini. Lebih baik pikirkan bagaimana nak develope perniagaan yg anda sedang buat.. ataupun kalau anda sedang bekerja. .just pikirkan pasal urusan kerja anda.

Tanpa Nama berkata...

Kepada semua yg baca blog ini nasihat untuk anda ialah kalau anda rasa keliru ataupun masih meragui company mcocean. .Saya cadangkan anda melawat kpdnkk daripada mendengar nasihat..tuan punya blog ini...takkan seorang individu Lebih concern terhadap rakyat negara ini daripada kementerian..takkan Lebih 10thn kpdnkk masih nak berdiam tengok mcocean tipu rakyat...bukalah minda anda sikit..Saya Sekadar pembaca blog ini pun dah duk pikir..tuan punya penulis blog ini hanya Sekadar nak spoil nama sebab company.. dear people saya tak support mcocean kat sini..tapi I nak Tekankan kita ada tempat yg sesuai kpdnkk untuk kita rujukan pasal company ini..don't spoil ur future dengan mendengar kepada penulis penulis blog...

Nur Fauzi Bassar berkata...

modus operandi head hunting dan beli pangkat itu yg di kritik.

tak faham juge memang sengal kepala.

legal consultant pun guna anonymous ke?

Tanpa Nama berkata...

Kelakar la awak ni..xtgk pun marketing plan die suka2 ckp head hunting..nmpk sgt xupdated...da ade panel syariah oi...bkn head hunting pun...salah tu...cukup2 la fitnah tu..blaja dl br cakap...

Tanpa Nama berkata...

Salam.bg yg dah pernah terkena pasti nk bagitau kawan2 cmner supaya beringat supaya xterkena.sme jugak mcm sye.sye dah lost byk dlm nie.hmpir kosong akaun gara2 byr loan.kata moneyfreedom.mne time freedom.mne duit yg korng ckp2 ribu3 tiap2 bulan.duduk dpt duit la konon.try buat mmg bodoh la jdnye.msk je hari2 name listing la warior mcocean.ke korng xphm pg mixteam tiap2 malam...bukan jual produk.tipu je mcocean.ke korng dah xde income bising kt.snie ckp mcocean bagus.panel syariah je ade tp plan marketing suh purchase sp.ditee up suh amik sp.brainwash segala bagai tu ape.

Abdul Karim Ahmad berkata...

assalamualaikum semua, saya mengaku saya adalah partner mc-ocean, dah hampir 2 tahun saya buat biz ni dengan modal yang besar, saya belum berjaya, saya belum jadi KP, dan saya belum ada income tetap, sebab saya belum betul2 buat bukan salah biz atau salah group, tapi saya tahu yang saya tak akan boleh gagal dalam biz nie selagi saya tentukan yang saya tak putus asa, gagal adalah pilihan anda bukan pilihan keadaan.

Bagi yang besar sangat suara dok cakap pasal head hunting, cuba jawab kenapa mc-ocean sanggup hantar partners 3 hari 2 malam semata-mata utk mendalami pasal latar belakang produk2 mc-ocean, bagi yang xbuat biz ni jangan main ckap je, nanti dosa fitnah tu penat nak jawab kat sana.

Bagi tuan penulis blog ni, suka sangat cakap pasal halal haram, hukum patuh syariah semua, sila rujuk panel syariah kami kalau kamu betul umat islam, jangan pandai2 nak buat syariah sendiri pulak, Ketua Panel Syariah, Dr Muhammad Faisal Ashaari juga penasihat syariah kepada Bank HSBC Amanah Takaful yang mana berkelulusan dari Universiti Al-Azhar dan seorang lagi Ustaz Mohd Kamal Nazmi berkelulusan dari Universiti Al-Albayt Jordan, kelulusan diberi berdasarkan garis panduan jualan langsung secara pemasaran bertingkat dikeluarkan JAKIM (Bil 1,2013).Contohnya kalau mufti keluar fatwa kau sapa nak katakan fatwa itu salah?

Saya tak cakap mc-ocean adalah bisnes terbaik dalam industri MLM/Network Distribution, tapi selama saya bersama mc-ocean, saya tengok kejayaan partner bergantung pada usaha dan keizinan Allah.

Sekian, wallahualam.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Tengok tarikh artikel ni bila.(2012)

tengok balik tarikh kau komen bile.(2014)

Berapa beza masa dia?


Apa salahnye cakap pasal halal haram semua tu?
Bagi faham molek bila masa MLM jatuh hukum haram.

Tanpa Nama berkata...

Sye ttp sokong usaha saudara nurbasar.ape2 pun ape yg encik nurbasar utarakan msh kekal xdijawab oleh warrior mcocean.berckp psl tempoh bertenang.polisi byr blik yg gagal dilunaskn oleh mcocean dan upline siapa yg bersalah .yg return atau mcocean.sye msk start december tp msh tertunggk cmner nk jwb eh duit 90% yg ktanye pasti dpt..teknik menghilngkn diri oleh mcocean dn upline sungguh hebat.hebat sgthebat...bis nie jual product ke cri downline pun upline sndiri gagap,.byk cri downline xde pun jual.setakat sembng bagus produt tp xleh nk jual xyah buat mcocean la cik abg akak ye sekalian.duduk2 dpt duit dri mne dtgnye, setiap kli mixteam apekorng sembng eh, sembng jual product eh, 100% x.sembng namelisting ade la.sharing ngen new prospek ncome 6k bg teruja ye x.padahal duit sendiri (duit rebat purchase sp)..seminar 3hri 2mlmntu seminar faq ye x.mendalami konon pergi jual la jgn cri orng.ko thu bpe rmi dah tergadai...

Tanpa Nama berkata...

Saya dah buat saya dah purchase dan sye thu sistem headcunting..jgn ckp xtengok orng..sume bekas mcocean yg kte bkn stranger la en karim..en karim dh brape rmi downline ye.yg dh return bpe orng..dyeorng return tu msti bodo kn..xphm sistem kn.mcocean terbaik boleh jana pendptn pasif..orng xnk berjya mmg cmnie.cri orng senng la kn.ajak g kedai mkn .sharing melangit sikit bg high sikit.suh purchase sp.settle masalah.kikiki.tp jgn lupa suh dye byar sendiri ape yg dye mkn.xde duit lg..

Tanpa Nama berkata...

Xbek tipu eh.nk jawab kt mne..cr upline pun cri xjumpe.bole hilang kn.lari2 kot mne ntah.ke dah bnyk duit pindah negara

Tanpa Nama berkata...

Butuhla geng geng MLM ni..kena kutuk..mulalah ckp tu ni.. menghina org miskin.. hina org miskin di mata korang..korang tak tau org miskin nila mulia di sisi Allah..pastu suka cakap melayu suka berfikiran negatif..weii..melayu negatif yg korang ckp tula sedar diri..melayu tula sedar diri, melayu tula yang tak sggup menipu sesama bgsa melayu..melayu tula sygkan bangsa melayu .korang geng mlm ni la yang tak sedar diri... berangan je lebih..sembang kencang...takyah nak bermimpi di siang harila wei..hatta sampai kiamat pun..takdenya korang nak kaya ngan menipu org..ckp nak kena berjaya..perlu berusaha..ape yg korang usaha..usaha nak tipu orang..? Commonla..nak berjaya..nak jadi kaya..perlu keluar titik peluh..bukannya keluar air liur mcm korang... takkan semudah n sekelip mata je boleh jdi kaya.. even jutawan dunia..Donald Trumph pun tak mampu bagi pulangan yg begitu byk kpd pelabur sahamnya.. confirm pas aku komen ni..ade macai MLM ni kutuk aku balik..cakap aku ni bekas ahli MLM yg gagal.. kick my assla..aku memang anti MLM...takde faedah..dhla korang tu riak..takbur.. entah entah..geng2 MLM ni mesti gelisah 24 jam..ari2 menangis..piker nak bayar hutang korang tu kan...aku mangis utk korang boleh? Wuwuwuwuwu... tula..berangan nak jdi kaya... siape yg cakap dh berjaya..meh tunjuk bukti kat aku...tapi janganla tunjuk slip gaji korang tu..huhu..aku pun boleh buat...ingatla ye kwn2 semua..aku nak nasihat korang..insaf n taubatla selagi boleh.ingat Tuhan..ingat mati ye...takdenya korang nak jadi jutawan..berpijaklah di bumi yg nyata... tak usah bermimpi di siang hari... assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

Buruk sangka byk sgt ni..MLM tu susah..sbb tu wujud blog mcm.ni..kalu senang sure xde blog ni...akui je la.MLM tu sesusah biz mcm donald trump...sbb ko xmampu buat..sbb tu la byk bunyi..kalu senang da lama ko buat kn sbenanya..haha

Tanpa Nama berkata...

Memang bro.ko kuar mcocean trus dicop langau.bodo piang trus.upline sume lari.pndi2 ko nk dpt wit return..bis cmne setakat sembng mmg mule2 tergoda sme mcm ak..dah msk bru tahu realiti.bkn headcounting ade produck la bkn bis tipu.ade soklan ade je jwpn diorng..tp product puluh ribu pasal pe.try le jual laku x.jual la ak nk duit return.tp alih2 compny kte upline xde sale..adui..setakat sembng ribu income puluh ribu poket kosong gak.asal bli pangkat smpi 34/35k ye..brng xseberape...jual nme kawan suh msk..adoi smpi buat loan..org berjaya x cmni kawan.

Tanpa Nama berkata...

Xpeduli laa apa2pun hujah korang...aku hanya nk satu jawapan...seperti mana aku tanya kpd kwn aku yg buat mco nie...sesiapa yg power faq meh bidas soalan aku nie...APA JAMINAN PENDAPATAN SEORANG KP@PP BOLEH DIWARISI JIKA ADA ANTARA LEADER2 TG TAMAK HALOBA?masa hidup pun dicantas dgn alasan xmembantu network...inikan pula anak isteri yg xtau apa2 ttg bisnes nk sambung income...ada sesiapa?tokey mcocean ke...leader2 pailang mcocean ke...blh bg ulasan sikit?

Tanpa Nama berkata...

Bodoh nya....nak gagal...jgn la menjahanamkan hidup org yg nak berubah...tak nak buat sdh la...jgn ganggu periuk nasi org pula...tu la sumber makan minum,perubatan n tabungan masa depan keluarga diri sendiri...tak nak sdh...jgn nak musnahkan periuk nasi org lain....utk gagal...sbb u putus asa...sy pn modal rm34k...sy buat loan..tu pilihan sy....sukahati sy n sy nak buat sbb nak berubah...bukan org gagal bg sy duit.....tau menyusahkan hidup org sj...bukan bg duit dgn sy...tau ckp sj...

Tanpa Nama berkata...

💫💫Penasihat Syariah Mc Ocean

Mc Ocean Pp Norwan: Penasihat syariah utk MLM tk sama dgn penasihat syariah bank. Utk banking, mmg ada pertubuhan panel syariah, ASAS yg diiktiraf dan dipantau bank negara. Ttp utk syarikat jualan langsung, tiada pertubuhan khusus utk panel syariah. Even Jakim pun tiada portfolio khusus utk pantau. Jakim cuma keluarkan satu guideline shj utk syarikat2 MLM yg patuh syariah. Maksudnya, tiada penguatkuasaan khusus utk panel syariah MLM. Hebatnya Mcocean sbb syarikat kita ambil INISIATIF sendiri utk melantik 2 org penasihat syariah, Dr faisal dari UKM dan Us Kamal Nazmi dari UIA dimana kedua2 mereka adalah third party yg tiada kepentingan langsung dgn syarikat ttp mempunyai kuasa utk beri nasihat dan guideline supaya perlaksanaan biz McOcean adalah bertepatan dgn syariah sepertimana yg ditetapkan dlm guideline yg dikeluarkan oleh JAKIM. Walaupun guideline Jakim cuma menetapkan sesiapa shj yg ada Ijazah Muda dlm syariah islam boleh jadi panel syariah, ttp syarikat lantik org yg ada phD utk jadi penasihat syariah kita. Selain drpd itu, penasihat syariah kita juga ada pengalaman khusus iaitu beliau juga adalah penasihat syariah utk Takaful HSBC dan satu lg bank baru dari timur tengah yg akan buka branch di Malaysia (saya tk ingat bnk apa)

Mc Ocean Pp hj Norwan: Bagaimanapun, baru2 ni, penasihat syariah kita telah membentangkan secara detail ttg bagaimana mcocean memenuhi guideline yg ditetapkan Jakim di hadapan Ketua Pengarah Jakim ( bahagian muamalat Islam) dan kesimpulannya mmg Jakim berpuashati dgn proses yg kita lakukan. (Saya pun ada masa pembentangan tersebut dibuat ☺️)pp norwan.

Tanpa Nama berkata...

💫💫FAQ Penasihat Syariah Mc Ocean

Mc Ocean Pp Norwan: Penasihat syariah utk MLM tk sama dgn penasihat syariah bank. Utk banking, mmg ada pertubuhan panel syariah, ASAS yg diiktiraf dan dipantau bank negara. Ttp utk syarikat jualan langsung, tiada pertubuhan khusus utk panel syariah. Even Jakim pun tiada portfolio khusus utk pantau. Jakim cuma keluarkan satu guideline shj utk syarikat2 MLM yg patuh syariah. Maksudnya, tiada penguatkuasaan khusus utk panel syariah MLM. Hebatnya Mcocean sbb syarikat kita ambil INISIATIF sendiri utk melantik 2 org penasihat syariah, Dr faisal dari UKM dan Us Kamal Nazmi dari UIA dimana kedua2 mereka adalah third party yg tiada kepentingan langsung dgn syarikat ttp mempunyai kuasa utk beri nasihat dan guideline supaya perlaksanaan biz McOcean adalah bertepatan dgn syariah sepertimana yg ditetapkan dlm guideline yg dikeluarkan oleh JAKIM. Walaupun guideline Jakim cuma menetapkan sesiapa shj yg ada Ijazah Muda dlm syariah islam boleh jadi panel syariah, ttp syarikat lantik org yg ada phD utk jadi penasihat syariah kita. Selain drpd itu, penasihat syariah kita juga ada pengalaman khusus iaitu beliau juga adalah penasihat syariah utk Takaful HSBC dan satu lg bank baru dari timur tengah yg akan buka branch di Malaysia (saya tk ingat bnk apa)

Mc Ocean Pp Norwan: Bagaimanapun, baru2 ni, penasihat syariah kita telah membentangkan secara detail ttg bagaimana mcocean memenuhi guideline yg ditetapkan Jakim di hadapan Ketua Pengarah Jakim ( bahagian muamalat Islam) dan kesimpulannya mmg Jakim berpuashati dgn proses yg kita lakukan. (Saya pun ada masa pembentangan tersebut dibuat ☺️)pp norwan.

Tanpa Nama berkata...

����FAQ Penasihat Syariah Mc Ocean

Mc Ocean Pp Norwan: Penasihat syariah utk MLM tk sama dgn penasihat syariah bank. Utk banking, mmg ada pertubuhan panel syariah, ASAS yg diiktiraf dan dipantau bank negara. Ttp utk syarikat jualan langsung, tiada pertubuhan khusus utk panel syariah. Even Jakim pun tiada portfolio khusus utk pantau. Jakim cuma keluarkan satu guideline shj utk syarikat2 MLM yg patuh syariah. Maksudnya, tiada penguatkuasaan khusus utk panel syariah MLM. Hebatnya Mcocean sbb syarikat kita ambil INISIATIF sendiri utk melantik 2 org penasihat syariah, Dr faisal dari UKM dan Us Kamal Nazmi dari UIA dimana kedua2 mereka adalah third party yg tiada kepentingan langsung dgn syarikat ttp mempunyai kuasa utk beri nasihat dan guideline supaya perlaksanaan biz McOcean adalah bertepatan dgn syariah sepertimana yg ditetapkan dlm guideline yg dikeluarkan oleh JAKIM. Walaupun guideline Jakim cuma menetapkan sesiapa shj yg ada Ijazah Muda dlm syariah islam boleh jadi panel syariah, ttp syarikat lantik org yg ada phD utk jadi penasihat syariah kita. Selain drpd itu, penasihat syariah kita juga ada pengalaman khusus iaitu beliau juga adalah penasihat syariah utk Takaful HSBC dan satu lg bank baru dari timur tengah yg akan buka branch di Malaysia (saya tk ingat bnk apa)

Mc Ocean Pp Norwan: Bagaimanapun, baru2 ni, penasihat syariah kita telah membentangkan secara detail ttg bagaimana mcocean memenuhi guideline yg ditetapkan Jakim di hadapan Ketua Pengarah Jakim ( bahagian muamalat Islam) dan kesimpulannya mmg Jakim berpuashati dgn proses yg kita lakukan. (Saya pun ada masa pembentangan tersebut dibuat ☺️)pp norwan.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Taksub MLM memang selalu ada.

JAdi macam score A.
Cepat naik, cepat sejuk.
Sijil kepatuhan Syariah jadi hiasan.
Tak ramai pun ahli yang baca & faham.
Leader ligan buat head hunting, beli pangkat.
PAda hal dalam kenyataan penasihat syariah larang keras cara ni. Walau ada sijil kepatuhan syariah pun akan jatuh haram bil abuat head hunting. Product? Tak fokus sales, produk simpan diam-diam.

Berlaku pada kebanyakan MLM. Dari dulu sampai sekarang.

Tanpa Nama berkata...

Tu la modal..naik opis aje..

Tanpa Nama berkata...

Sampah la..

«Lebih lama ‹Lebih lama   401 – 600 daripada 632   Terbaru› Baru»

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...