Ahad, 13 Januari 2008

Pulang sebentar ke kampung halaman

Sengaja nak berkongsi cerita sedikit.......

Saya mengambil keputusan untuk pulang sebentar ke kampung halaman di Kluang, Johor untuk melarikan diri dari kesibukan Kuala Lumpur. Lagipun acap kali juga ibunda tersayang menelefon bertanyakan bila hendak pulang ke rumah...

Maklumlah selepas ayah meninggal, ibu keseorangan di rumah dengan adik yang bongsu. Sekarang adik berada di Kolej Matrikulasi Tangkak, jadi ibu keseorangan di rumah. Abang long hanya menjengah balik seminggu sekali jika berkesempatan. Si Ami (abang ngah) sibuk dengan tugasan sebagai pegawai tentera di KL dan Mamat pula sibuk dengan pengajian di UPM dan sebagai atlet hoki UPM dan kelab hoki Sapura.

Jadi saya mengerti ibu pasti "kangen" sama anak-anaknya, semuanya hero-hero belaka dan kuat makan. Selepas abang long, selalunya saya akan diharap pulang untuk menemani dan menjadi driver untuk ibu pergi ke mana-mana.


Sahabat yang sedang meningkat naik dalam perniagaan

Sebelum balik saya singgah bermalam di Melaka. Bermalam di rumah Fadli (kawan seangkatan dalam kumpulan nasyid). Umur sebaya dengan saya (tahun ini 25 tahun) dan sudah mempunyai seorang isteri dan seorang anak perempuan. Dia merupakan pemilik Pusat Tuisyen dan Qiraati Jazim yang ditubuhkan kira-kira tiga tahun lalu.

Sedikit cerita mengenai kawan saya ini. Dia menceritakan bagaimana idea untuk menubuhkan pusat tuisyen ini dipersoalkan, malah diperlekehkan oleh ahli keluarganya sendiri dan kenalannya yang lain. Idea ini timbul semasa berada di tahun akhir pengajian di UM. Namun berkat kesabaran dan kerjasama dengan isterinya, Alhamdulillah kini pusat tuisyennya mempunyai lebih 200 orang pelajar dan mampu menjana kutipan hampir RM 20 000 dan mencatat pendapatan bersih antara RM 5000 hingga RM 6000 sebulan. Agak lumayan juga bagi syarikat yang baru 3 tahun dibuka.

Pusat tuisyen tersebut juga membuka peluang pekerjaan sambilan kepada mereka yang ingin menjadi tenaga pengajar di situ.

Apa yang saya dapat lihat dari kejayaannya, tiada jalan singkat untuk berjaya. Berniaga memerlukan kesabaran, komitmen dan disiplin yang tinggi.

Ahad 13 Januari 2008 (selingan)

Alarm telefon berbunyi. Reminder menyatakan hari ini merupakan ulangtahun sahabat saya, Aminudin Saleh. Selamat menyambut ulangtahun kelahiran ke 25. Dah tua rupanya.


Ustazah Saerah di Simpang Renggam

Bas dijadualkan bertolak dari Melaka pukul 9.00 pagi. Saya selamat tiba di Kluang pada pukul 12.20 disebabkan bas singgah di Muar dan Batu Pahat terlebih dahulu. Ibu tiba dengan kereta proton saga pada pukul 12.30 dan kami terus pergi ke majlis kenduri kenalan ibu di Simpang Renggam.

Tak disangka-sangka bertemu pula dengan Ustazah Saerah, guru Bahasa Arab semasa di tingkatan 6. Terharu juga ustazah masih lagi kenal (manakan tidak.....batch tingkatan 6 kami memang sangat degil dan bermasalah). Gembira juga berjumpa ustazah Saerah. Terkenang kembali zaman sekolah di tingkatan 6 dahulu.

Rata-rata di kalangan pelajar lelaki tingkatan 6 ketika itu sangat rajin tidur dalam kelas. Terutama kelas Bahasa Arab Ustazah Saerah. Entah kenapa, tapi kelas itu memang menjadi favourite untuk tidur.


Kematian akibat kanser

Selesai menghadiri majlis kenduri pada pukul 2.00 petang, ibu mengajak saya menziarahi rumah sahabatnya (sama-sama bertugas sebagai staf nurse) yang baru meninggal dunia akibat kanser payudara. Saya pernah berjumpa dengan Allahyarhamah tahun lepas semasa "shopping" di pasar awam bersama ibu.

Menurut ibu, sahabatnya itu telah pun menjalani pembedahan membuang kanser dan menjalani rawatan kimoterapi. Walaubagaimanapun berlaku semula serangan kanser dan tidak dapat diselamatkan lagi. Menurut ibu, doktor memberitahu yang kemungkinan pesakit kanser payudara yang telah dibedah mengalami serangan dan jangkitan semula adalah sebanyak 20%. Bermaksud daripada 100 orang, 20 akan diserang semula. Dan kebiasaannya tidak dapat diselamatkan lagi kerana sel kanser sudah merebak dengan teruk.

Terkenang pula pada Mak Ngah saya yang baru selesai menjalani pembedahan rawatan kimoterapi kerana penyakit yang sama....Ibu merahsiakan berita kematian sahabatnya ini kerana takut Mak Ngah lemah semangat. Saya melihat sendiri bahagian yang dibuang dari tubuh Mak Ngah yang terkena kenser. Mengerikan. Dan saya melihat sendiri bagaimana Mak Ngah mengerang kesakitan dan keletihan selepas pembedahan. Sungguh kasihan....
Semoga Mak Ngah terus sihat selepas ini.

Itu cerita orang....Bahagian kita nanti tak tahu laaa macam mana nanti.

Tiada ulasan:

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...