Isnin, 27 November 2017

Hai o kembali?

Penyakit MLM ni biasanya bermusim. Dan memang ada MLM yang lama-lama dan masih bertahan akan buat comeback dan meletup sales kembali.

Contohnya macam MLM Hai O. Pernah la dulu popular sekejap dengan produk penapis air dan korset mahalnye itu. Ramai benar yang terpedaya nak kaya cepat keluar modal berpuluh ribu beli stok penapis air dan korset. Kemudian produk tak jual pun. Sibuk carik downline yang ysanggup keluar modal sama macam dia.

Sudahnya downline tak dapat. Kemudian barang tak laku, tak terjual. Itu yang jadi sampai jual harga rugi. Penapis air harga seribu lebih RM seunit harga ahli (mahal gilaaa), jual cuma RM500 saje.... Nak habiskan stok, daripada terperuk kat rumah menyakitkan hati, lebih baik jual.

Lagi malang bila buat loan berpuluh ribu RM nak buat modal...Kena tanggung padah bayar loan sampai 10 tahun lagi...

Sekarang?

Setelah lesu dan menyepi sekejap, macam dah kembali semula Hai O ni dengan tumpuan produk lain pula. Kali ni ramai agen target kopi garam buluhnye pule. Ada juga yang terget selimut bvsm (betul ke eja?)

Dalam post berkenaan Hai o dalam blog ni dulu, tibe-tiba muncul komen-komen baru yang mempertahankan hai o ni. Ye lah kan... Depa belum kena lagi la tu.

Katanya keahlian RM50 saje. Buat apa tamak nak masuk beli barang banyak-banyak sampai berpuluh ribu RM. Danadalah lain-lain komen tipikal tahik MLM yang masih asyik dengan MLMnye itu.

Ye la. Mula memang RM50 saje. Kemudian dipujuk, promosi beli barang. Kemudian pujuk beli barang, maintain tiap bulan, carik downline, dan ada yang dipujuk jadi stokis, mini stokis...Sampai tahap tu dah berpuluh ribu RM modal diperlukan. Bila jadi macam tu, memang senyum lebar la upline. Hang buat belian ribu-ribu rm, dia maintain je point belian bulanan unntuk kaut komisyen dari hang punya belian tu.

Ni pun ada haaa rakan kenalan terdekat yang dah termakan pujuk rayu keluar duit simpanan RM20k beli barang banyak. Berlambak laa sabun, ubat gigi, kopi dan lain-lain lagi brand hai o kat rumah tuuuu...Mula-mula dulu memang bayar RM50 dan beli barang sikit-sikit saje dulu. Akhirnya terjebak juaaa.

Daripada bazir rm20k beli barang MLM tah apa-apa, baik beli barang buat stok, trading cara biasa. Ada kenalan si MLM tadi tu yang lebih bijak. Keluar modal RM10k beli mesin buat aiskrim dan bahan-bahan aiskrim. Laaa ni hampir tiap hujung minggu tak lekat kat rumah. Orang kenduri tempah aiskrim selaluuu... Nak tempah aiskrim berbekas saja pun dia buat.
Itu barulah real business.

Agak-agak siapa yang boleh bertahan lama dan makin berkembang. Si MLM yang keluar modal 20k atau abang aiskrim yang keluar modal 10k?

1 ulasan:

Ksjb berkata...

Bersama-sama kita tolak MLM sampai pupus. Buat bisnes tanpa MLM jauh lebih baik.

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...