Rabu, 24 Februari 2016

Usahasama CWC bukan scam lagi?

Jangan salah sangka.

Senyap isu scam CWC tak bermaksud saya bersetuju dengan apa yang dibuat.

Keraguan saya terhadap CWC (dulu buat scam haram arba network) masih sama. Pengesahan patuh syariah.

Bukan bermaksud semua syarikat mesti ada penasihat syariah. Tapi bila melibatkan pemberian 'hibah' (riba?) tetap secara bulanan perjanjian yang 'pelik', serta transaksi muamalat yang sukar difahami orang awam, maka perlu ada pengesahan daripada panel yang berkelayakan.

Setakat ini walaupun menurut mereka panel sudah dilantik, tapi tak ada lagi jawapan dan ulasan berkenaan pelan yang cacamarba itu. Dah setahun heboh pasal patuh syariah dan panel ni tapi masih belum ada ulasan yang kita boleh baca dan nilai.

Nak tahu ulasannya macam mana? Boleh cuba cari ulasan patuh syariah pelan score A atau storm readers. Penasihat syariah mereka mengulas setiap bonus (pendapatan) yang boleh diterima oleh agen dan atas prinsip apa perkara itu diharuskan.

Jika CWC ada perkara itu, barulah jelas.

Jadi kalau mahu 'backup' sangat bisnes hibah bulan bulan ni, cuba cari jawapan dan minta penjelasan daripada penasihat syariah yang terlibat.


* pada yang belum masuk tapi berniat nak turut serta, jauhkan diri. Mereka pernah sembang jual nama JAKIM, katanya JAKIM sahkan MLM harus dan patuh syariah. Walhal JAKIM cuma kata MLM adalah harus secara umum dan perlu ikut garis panduan MLM Syariah JAKIM.
Pihak JAKIM juga membuat penafian mengesahkan program arba network patuh syariah. Kemudian lesen AJL (jualan langsung) CWC dibatalkan sebelum tamat tempoh.
Plan arba network sebelum ini juga pernah mendapat kritikan daripada sarjana muamalat di IPTA tempatan seperti Dr Azman (UIAM) dan pensyarah Jabatan Syariah dan Pengurusan UM (FB muamalat.my)

30 ulasan:

Aminuddin Amin berkata...

Assalamualaikum tuan, jalan terbaik ialah tuan boleh tanya sendiri kepada penasihat syariah syarikat CWC. Insya Allah ada penjelasan berkenaan sistem yang ada sekarang di Arba Network. Jauhilah prasangka buruk sesama kita. Segala yang baik dari Allah dan yang buruk itu adalah disandarkan kepada kita makhluk-Nya kerana kelemahan kita sendiri. Saya doakan tuan dapat jawapan dari penasihat syariah syarikat CWC sendiri. Insya Allah keraguan tuan akan terjawab. Wassalam.

Tanpa Nama berkata...

Ceo cwc ni mmg sgt licik.. sgt pandai manipulasi keadaan..biarla..kita tgk sejauh mane perginya cwc dan plan arbanya.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua...cuma sy sgt sedih ahli keluarga sy terlibat dgn plan ntah apa2 ni..ntah smpi bla nk mkn duit haram tu...

Tanpa Nama berkata...

Ceo cwc ni mmg sgt licik.. sgt pandai manipulasi keadaan..biarla..kita tgk sejauh mane perginya cwc dan plan arbanya.. sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua...cuma sy sgt sedih ahli keluarga sy terlibat dgn plan ntah apa2 ni..ntah smpi bla nk mkn duit haram tu...

Tanpa Nama berkata...

Sibuk aje nak busybody. Dalam blog ni je dah brp banyak pos pasal ARBA Network. Bila org jawab mula dia spin kata org yg join ARBA bongkak la, takbur la. Kan bagus kalau concentrate dgn jualan Takaful, cincau tanpa halal jakim, sabun dobi, sewa gendang dsb tu. Sekurang2nya kuranglah dosa fitnah. Tak penat ke? Call sajalah CWC direct kalau nak tau sangat. Telur besar sebelah ke apa?

Nur Fauzi Bassar berkata...

Eh ada yang kepanasan lagi.

Selamat datang.

Tanpa Nama berkata...

Bila dah RIBA jadi darah daging mcm tu lah jadinya...

Tanpa Nama berkata...

Cwc dah ubah plan tak buat mlm dah.customer beli barang dari cwc,jual balik kepada cwig dibayar balik secara ansuran.abis bayaran dapat bonus

Tanpa Nama berkata...

Berniaga ape mcm ni?... ntah ape2..

Tanpa Nama berkata...

Salam tuan,terbaik la tuan,usaha yg baik utk meyedarkan melayu2 yg nak jd kaya tapi pemalas,ddk goyang kaki nak duit tiap2 bulan
Mintak tuan bongkar pulak kongsimakan dgn RBH agro....mcm meragukan jugak

Tanpa Nama berkata...

dah 3 tahun bersama arba network..ada penjual sabun sedang kepanasan hehehe..

Tanpa Nama berkata...

Macamana arba sekarang? Makin naik barangkalai..maklum la perniagaan yg mendapat lebih 5% sebulan sambil goyang kaki.org melayu pasti cukup suka

Tanpa Nama berkata...

Salam Sdr Nurfauzi Bassar.

Saya tertanya-tanya sejak bila Dr. Rozaini Hasan menggunakan title Dato Seri dan mendapat darjah kebesaran daripada Sultan negeri mana?
Saya cuba membuat semakan di laman istiadat.gov.my tetapi tidak menjumpai nama Rozaini Bin Hasan. Tak tau la pulak jika sistem belum update nama penerima darjah kebesaran yg terkini..

http://www.istiadat.gov.my/index.php/component/semakanlantikanskp/

Tanpa Nama berkata...

tak update tu bro..kalau kau nak gmbr dato seri terima anugerah pun aku boleh bagi kalau nak.

Tanpa Nama berkata...

Jangan berani sangat bro..kan tinggal seluar dalam jer ko nak bayar saman nnti..setakat jual sabun mane nak cari duit.

Tanpa Nama berkata...

Bagaimana jika apa yg kita tulis merupakan tuduhan tidak benar? dan ianya fitnah? Bagaimana jika penulis tidak sempat memohon maaf dengan ceo cwc? Boleh sesiapa tolong jawab?

Nur Fauzi Bassar berkata...

ayat 'fitnah' ni lama dah dengar

Tanpa Nama berkata...

Anon 3.31 ptg.
Saman?? Saman apa tu? Tanya pun salah ke? Jangan jadi mcm Najib, org tanya dari mana dpt duit juta2 dlm akaun tapi tuduh org bertanya tu buat fitnah plak. ORG TANYA JAWAB JE LA STRAIGHT TO THE POINT, TAK PERLU PUSING SANA SINI SAMPAI RAKYAT PENING KEPALA.

Tanpa Nama berkata...

dia nie batak folower or btak glmor nk jdi retis x layak sbab muka pecah... der biaq muka busuk x pa jngan aty busuk..muka busuk x dosa klu aty busuk fitnah oqang kot merangkak cari ceo cwc kt mashar kot nanti..

Nur Fauzi Bassar berkata...

Kau tak pikir pulak riba tu dosa besar. Tak pikir pulak ceo nak carik orang yg dia kelentong kat mahsyar.
Ceo hantar suruh komen sini ke cai?

Pembiayaan Peribadi-i KFH berkata...

Penasihat syariah kn bebas dr apa2 kepentingan syarikat dan kn lbh dari 3 panel biasanya.

Tanpa Nama berkata...

skrg ni dgr2 crita dr ahli sndri yg duit da xmasuk apa crita cwig?da nk trsontot@da trsontot@da fokus kt indon..mmg ada unsur2 yg xnyata...

Tanpa Nama berkata...

apa pun aku rasa gila sungguh pi ambik ahmad dhani yang reputasi teruk di indonesia sekarang jadi brand ambassador dia. mulut tak jaga, presiden pun dimakihamun, gabenor yang dia tak suka jangan tanyalah. klu ikut twitter dia mmg gila betullah orang malaysia boleh ambik orang2 camni...do ur homework la wehhh

Tanpa Nama berkata...

https://youtu.be/oX6zTx22o68
Tgk sndri..aku xbrani nk fitnah2 ni...

Tanpa Nama berkata...

https://youtu.be/oX6zTx22o68
Tgk sndri..aku xbrani nk fitnah2 ni...

Nur Fauzi Bassar berkata...

Baru perasan. Ape kaborrr.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Hahaha. Video zaman bile ni. Tertinggal mrt ke.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Bayangkan toyota buat gitu. Toyota indonesia beli kereta dengan dealer/agen kat malaysia. Bisnes kepala bana.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Baiyaaaa. Sudah 6 bulan kering kan?

Nur Fauzi Bassar berkata...

Itu je la modal kau. Nampak benar penyangaknye cari duit dengan saman. Kau kelentong riba satu malaysia hukumnya ape? Sunat muakkad?

Nur Fauzi Bassar berkata...

Baiyaaaa. Ada baik kaaa?

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...