Selasa, 17 Februari 2015

Ufun, Utoken tipu, scam!

Rasanya ada yang pernah dengar pasal benda alah token ni.


Mulanya ingatkan benda token buat main game tu. Beli singgit dapat dua. Rupe-rupenye bukan daaa...

Nak tahu ape benda utoken tu boleh la tanye Syeikh Google. Mesti berlambak jawapan dan maklumat yang keluar.

Ramai juge rupenye rakyat Malaysia yang turut serta dan beli utoken ni. Katenye untung. Boleh guna kat banyak tempat.

Dan yang penting lagi sebenarye mereka kata boleh kaya woooo. Betul, mereka percaya boleh kaya punya. Kalau tak takdenye nak beli utoken tu.

Tapi.

Bila kawan semak 'watchlist' dari BNM (Bank Negara Malaysia) syarikat Ufun yang jual Utoken ni masuk senarai pulak. Senarai berjaga-jaga.

Maksudnye kemungkinan yang teramat besar bahawa syarikat ini merupakan skim cepat kaya. Ambil deposit dari orang ramai tanpa lesen.

Ramai juga penasihat kewangan dan ahli akademik yang menimbulkan keraguan pasal perniagaan Ufun ni. Antaranya Azizi Ali dan Ustaz Dr Zaharuddin.

Tak kenal? Ok tak kenal dua orang tu takda masalah. Takde hal. Mungkin kita tak ambil tahu sangat pasal dunia kewangan dan muamalat (sebab tu kena tipu saje!). Tapi kalau baca keraguan yang ditimbulkan memang masuk akal dan logik. Ciri-ciri bahawa ufun itu 'kencing' memang kuat.

Ok boleh cuba la baca sini.

Kesimpulannya, jauhilah skim cepat sontot macam ni, Daripada melabur kat tempat yang bukan-bukan, ade baiknye kalau kite yang ada tunai beribu-ribu tu labur ke unit amanah ke. Susah sangat masuk saje tabung haji. Boleh juge dapat dividen setahun lebih 6%. 

Kalau rasa diri tu dah hebat sangat macam 'certified financial planner' dan alim fiqh & muamalat tahap mufti, abaikan sajelah nasihat ini.

Tapi kalau nak buat kira-kira 'compound interest' pun terkial-kial, asas kewangan tak tahu, perakaunan pun 'fail', maqasid syar'iyyah tak tahu, tanya dharuriyyah tak paham, akad-akad muamalat tak tahu, jauh sekali kaedah fiqh, baik ikut dan akur sajalah, bahawa kita ni tak hebat, tak berilmu, tapi sembang lebat nak sanggah mereka yang kepakarannya diiktiraf oleh banyak pihak.

Jangan jadi bodoh sombong.

Ni ramai melayu Islam kena tipu pasal skim cepat kaya ni. Sebab apa?

1. Tak ada ilmu, tak cukup ilmu.

2. Tamak, bodoh sombong.

Sekian.

* Pada yang sentap....lantak la, janji kawan dah sampai-sampaikan ape yang cerdik pandai kata pasal skim begini.

50 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kau tu yg tak tahu apa-apa nak cakap b€nda tu tipu la,benda ni bohong laaaa...c€€€ss s€dap cakap org lain

Azmiey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nur Fauzi Bassar berkata...

Selamat menunggu :)

Tanpa Nama berkata...

Jgn lupa utk saksikan pembukaan ufun di indonesia ya yg di hadiri ahli ufun dari seluruh dunia bye.

Ahli Ufun berkata...

Yg masuk senarai watchlist ufun dah terang2 bukan ufun punya. Laman web yg dibuat oleh bekas ahli ufun je... Dh kena buang pun sbb menipu guna nama ufun. Sy dengar azizi ali pun pernah buka akaun utoken tp kena buang dan akaun utoken dia kena beku... Entah la betul ke tak... Yg pasti ufun telah melahirkan ramai jutawan dan ramai yg bebas hutang skrg ni. Termasuk saya yg join awal tahun lepas. Kesimpulannya, dlm malaysia ni kalau biz untung besar tp tak bayar cukai melalui bnm semuanya salah. Undang2 Malaysia ni pelik.. Thailand gak senang...

Azmiey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Azmiey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
syaiphol izani berkata...

Aduh desas desus ibni al hancus..

Yang melihat selayaknya cuma duduk diam dapat habuk, sedang ahli ufun dapat duit berkepuk-kepuk.

yang menunggu teruskan dibelenggu, yang melihat teruskan diikat,

YANG BERNIAT NAK SERTAI, USAH TUNGGU LAGI, HARGA MAKIN NAIK, UNTUNG BERTINGKEK2.

Whatsapp/call saya untuk keterangan lanjut 017-3958211 (kajang/bangi/putrajaya/KL)

Nur Fauzi Bassar berkata...

ikut mung la duit masing-masing.

kawan dah kabor.

sejak bila pulak hijjaz jadi pakar kewangan pulak hahaha.

retis masuk je terus halal. patut la niaga tak tahan lama.

Azmiey berkata...

Trima kaseh krana mengingatkan.. cuma saya nak nasihatkan jangan cepat mudah menghukum org sebagai TAMAK, BODOH SOMBONG.. kita tak tau apa masalah org, apa dan kenapa org join ufun.. berapa ramai org yg admin kena minta maaf kerana tuduh diorg tamak, bodoh sombong..
saya tak kata kalau artis masuk mesti benda tu halal.. tidak sama sekali...
selamat maju jaya..

mohd asri berkata...

x nak lah ngulas panjang2..
yang gua tahu...dah untung dah pun...kalau jadi rezki gua jd jutawan 2-3 th lg 10j...ok la tu......boleh ler jgak tgu...klau x jutawan pun...tersontot ker...gua hidup mcm biasa...cukup bulan ambil gaji..kalau menjadi....haha.
.ko ada?

Tanpa Nama berkata...

berita baik utk Utoken Dan UFUNhttp://www.wangcyber.com/program-skim-piramid-ufun-club-utoken-di-serbu-3-orang-ditahan/

Tanpa Nama berkata...

Mmg berita baik..sekurang2nya org akan tau ufan clean slps kes ini..serbu lepas..serbu lepas...tak mau serbu lagi..ponet den

mat fikir berkata...

X cko oun menipu.. tapi ambil deposit tanpa lesen boleh ke?

mat fikir berkata...

Kami x ckp anda menipu. Tp ambil deposit orng tanpa lesen boleh ke? Awk dh brjaya dot duit ok ler. Klu yg baru masuk tiba2 lingkup.. u nak bayar ke?. Klu u nal bayar blk ok lah. Nnti semua orng cari u klu conpamy lari. Maklumlah. Duk luar negara sape nak cari. Kt malaysia buat dinner je.. tp ade ke opis nk kene serbu.. klu berani buatlah centre besar2. Buat lesen. Register bank negara. Bodoh lu!

Nur Fauzi Bassar berkata...

ramai yang tertipu sebab tamak dan bodoh sombong.
tapi mana nak mengaku.

tibe2 ubah topik menuduh orang tamak bodoh dgn sombong.

yang silap sendiri terpedaya tak tengok.

kelakar.

Azmiey berkata...

Trima kaseh... saya tidak tamak... saya tidak sombong.. bodoh sombong apatah lagi.. saya komen blog saudara tidak mggunakan bahasa kasar..

Rasanya saya tidak perlu melayan pjg lebar komen saudara.. org yg tdh ufun nie scam mmg tidak akan berhenti utk menuduh..dan sedihnya seolah2 suka utk melihat kejatuhan org lain.. saya terima jika saya jatuh.. terpulang pada saudara empunya blog nak kutuk atau ketawakan saya jika saya jatuh.. tapi jika saya berjaya bersama ufun nie, saya takkan ketawakan saudara... kalau nak join masa tu nanti, silakan...hehehe...

Nur Fauzi Bassar berkata...

Yg dah masuk pun takkan mengaku dah silap.
Scam yg dah jadi banyak kali sebelum ni dah buktikan banyak kali. Dah terang jelas pun tak sedar.

Nur Fauzi Bassar berkata...

Ufun thailand dah tak fun la brader.

Utoken God of Money berkata...

Klo dah biasa dapat juta2 jatuh paya..risau jg ni..sya pn dah join..nak stop ler..

Guna Akal berkata...

dah masok paper da yg geng2 ats kene berkas.dah di ambush di Thai.skrg mlaysia pun dicari tiga org.nk ckp pe lg.jelas2 kaki penipu makan duit org

Guna Akal berkata...

ni smue penipu.dah masok paper kn kene ambush n diberkas.yg masok ni tolol blake.kene tpu mcm tu je. .

Guna Akal berkata...

dah masok paper dah kne berkas . .terang2 penipu.yg tolol je masok bnde ni. .

Guna Akal berkata...

ufun dah masok paper diberkas so nmpk sgt korg kne tpu. .

Guna Akal berkata...

kwn sy sendiri pun ade tga aktif ufun.kate ade token jutaan dolar harge.pale hotak die.suruh tunai beli mtor pun xboleh nk jd jutawan konon.die je jadi pencacai macai ufun.bongok.anda jgn tetipu

Ridzuan Ibrahim berkata...

hahahahaha.. terus jadi pakar kewangan.... tengok je la...

Tanpa Nama berkata...

Anak najib pun tak mengaku sebagai chairman Ufun

Tanpa Nama berkata...

http://www.coinbuzz.com/2015/04/13/arrests-in-ufun-crypto-currency-pyramid-scheme/

Thai authorities are still on the hunt for three other Malaysian citizens believed to be connected to the UFun scheme.

Unascos bin UFun berkata...

Mana pergi da peserta UFun semua yang mempertahankan UFun dan Utokennya. Hahaha. Nak gelak, tu je. Sekian, eh kesian.

Tanpa Nama berkata...

Nape sakit hati sgt ngah ufun nih...bio la...duit dyaorg...dyaorg yg kaya...

Tanpa Nama berkata...

Dia xde account..sbb tu dia dengki...dividen bank pun setahun sekali..tu pun belum tentu ade...

Pendita Giler berkata...

Dia xde account..sbb tu dia dengki...dividen bank pun setahun sekali..tu pun belum tentu ade...

Pendita Giler berkata...

Dia xde account..sbb tu dia dengki...dividen bank pun setahun sekali..tu pun belum tentu ade...

Pendita Giler berkata...

Dia xde account..sbb tu dia dengki...dividen bank pun setahun sekali..tu pun belum tentu ade...

Ezzwan berkata...

aku labur 100k dlm ufun skg dah tukar unascos modal pun tak dpt blk ape citer yob cina danial tay cuba berdolak dalik upline aku yg rembat duit aku pun dah ilang

gold link berkata...

klu tak nak ditipu..ambil maklumat dari byk pihak..1 lagi kena cari opisnya, ownernya, ssm dan akaun bamknya.. tanya yg arif tentang websitenya

gold link berkata...

klu tak nak ditipu..ambil maklumat dari byk pihak..1 lagi kena cari opisnya, ownernya, ssm dan akaun bamknya.. tanya yg arif tentang websitenya

gold link berkata...

banyaknyer melabur? risiko sendiri tanggung

gold link berkata...

banyaknyer melabur? risiko sendiri tanggung

Tanpa Nama berkata...

Apa kabarnya ufund ni?

Nurfarhanah Abdullah berkata...

Sy tgh tunggu bila ufan nk bagi dividend?? Da setahun duit sy parking kat ufan nye bank tapi hingga ke hari ni belum ada kabr pemberian keuntungan.. Ahli2 ufan tlg beri penjelasan.. Ada kat duit yg sy labru tu akn lebur begitu sahaja???

James_Iha berkata...

Kaki penjilat jubo UFUN yg kata skim anak haram tu bukan ponzi, hidup lagi ka dah mampus. Aku cukup pantang bila tengok yg selalu kenan kencing puak kafirun mesti Melayu. Bangang nak mampos. Tak serik2 kena kencing ka bodoh. Bila org nasihat kata dengki sesama elayu. Fuck You and padan muka kahkahkah

Watcher berkata...

APA KHABAR JUTAWAN UFUN@UNASCOS@UDAHTERSONTOT??hahaha...Azmiey, Pendita Giler..tggu duit ye bang...hahaha..yassim pun menyorok kat gua osama bin laden.korang bagi la anak bini makan nikel,ipo,c3po,r2d2,bina puri,bulu ari2 korang tu banyak2 ye.biar membiak lagi kaum2 yang bangang.hahahaha.kalau dah kaya,tolong beli pulau sendiri dan kumpul semua ahli ufuck kat sana. jangan sebar virus bangang tu.lain kali blajar bia tggi skit, atas pokok nu haa.. akhir kata, APA KHABAR UFUN!!!

mohd mansor berkata...

Ufun sudah berkubur,timbul bitkingdom@dinasor scam

hairie wak berkata...

wkakakaka

Tanpa Nama berkata...

Kah kah kah.......mana orang terpaksa kaya ni hah?? Terpaksa kaya tu.....hahahahahahaaaaaaa

Menteri nikah KAhwin berkata...

U Fun with shemale....mana ada org kaya tanpa bekerja....pondan lagi perlu kerja....saya labur 1 bilion ok jer...

Wann_VZS1388 berkata...

Ufuck.. Ciss.. Aku pun terkena..

aleya ebby berkata...

Aku pn terkena...da lebur ke duit kita kt ufun tu...drpd utoken tukar ke ufun pastu unascos pulok...ape citer?

Viana Ana berkata...

Bodoh punya unascos,mkn duit org..

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...