Isnin, 2 April 2012

Menyesal dapat straight A SPM?

Sila baca artikel ini.



Benar bagai apa yang dikata oleh adik itu..

Dalam mengejar sesuatu, kena korbankan sesuatu.

Tapi tak berbaloi rasa untuk mengejar A berderet dalam SPM, banyak benda yang lebih bernilai dikorbankan bersama.

Eksperimen, pencarian bakat, pembentkan personaliti, pengalaman sosial, masa berharga bersama rakan, masa santai zaman remaja, itu antara harga yang perlu dibayar untuk kebanyakan pengejar "straight A"

Bukan cemburu kejayaan mereka.

Cuma simpati.

Cikgu saya kata:

" orang yang kerjanya asyik belajar mengadap buku, sampai takde masa, kurang masa nak riadah, bersosial, itulah antar orang yang paling bodoh "


3 ulasan:

aReLaN berkata...

memang rugi la kalau sampai tahap camtu skali kena belaar untuk dapat straight A kan.lagi untung jadi yang excel dalam sume bidang walaupun takdela segempak certain people kan.

nurfauzi berkata...

belajar pun kena berpatutan.
sistem sekarang nampak ke arah itu..
kalau tengok kat bandar2 besar, ramai mak ayah target anak dapat A berderet.

Sekolah lagi la, A berderet jadi pengukur prestasi.

APAN berkata...

itu namanya study hard...kena study smart baru betul :)

E-book

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...